28.08.2016 21:45:05
Ale w tym dokumencie pytają o nr identyfikacji w Bg. Ja go nie mam!
|
Dokumenty przydatne w Bułgarii i krajach tranzytowych
|
|
28.08.2016 21:45:05
Ale w tym dokumencie pytają o nr identyfikacji w Bg. Ja go nie mam!
28.08.2016 21:46:57
ja zrozumiałem że nr obcokrajowca czyli nasz pesel
jeśli to o coś innego chodzi to bijemy pianę
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
28.08.2016 21:52:35
dżek: czytaj ze zrozumieniem: "lub personalny numer obcokrajowca" czyli personal number, czyli PESEL, który posiadasz.
peter: to tylko i wyłącznie mój wniosek wysnuty z wypowiedzi dar.iva.
no i narobiłem
żeby nie było, w miejscu gdzie zamieszkuję cena jest identyczna niezależnie od ilości osób, a wystarczające zawsze były moje dane, więc stąd moje zdziwienie. Skarbówki jakiejkolwiek nikt tu nie oszukiwał, bo podatek w tym momencie jest taki sam (inna sprawa, gdzie ktoś płaci od osoby) i przypuszczam, że dlatego przez te kilka lat nikt w to nie wnikał. Formularze zgłoszeniowe tylko się zmieniały. Tak więc w moim przypadku wypełnienie karty dla pozostałych osób nie ma dla skarbówki znaczenia i niczym nie umniejsza budżetu państwa i tyle. Jak wspomniałem, zadziwiła mnie tylko ta szczegółowość a jak już mówimy o danych i śmiejemy się z podrabiania kart, to powiem TAK w Bułgarii przerobili mi już raz kartę, więc nie każdy jest uczciwy, stąd moja ostrożność jak najbardziej uzasadniona (jak mówiłem kiedyś bank na szczęście wykazał się refleksem, więc straty zerowe tym razem). W temacie sikornik i bateniki w sumie już udzielili odpowiedzi, więc nie ma się o co spierać. Ale w sprawie hoteli dodam, że ostatnimi czasy w roku często szlajam się z roboty po Polsce i często wystarczą dane jednej osoby + ilość pozostałych i tyle. Dlatego moje pytanie, bo co kraj, to obyczaj i przepis. ![]() a tak poza tym, to miłego dnia wszystkim
28.08.2016 22:01:00
(28.08.2016 21:52:35)myszabe napisał(a): dżek: czytaj ze zrozumieniem: "lub personalny numer obcokrajowca" czyli personal number, czyli PESEL, który posiadasz. Na moim dokumencie myszabe nie było słowa lub. Dokument był drukowany co najmniej 10 lat temu. Wolfer, rozkrecasz forum! Do czerwoności.
28.08.2016 22:03:46
Dżek o jakim Ty dokumencie mówisz, bo ja mam na myśli zacytowaną przez sikornik ustawę o turystyce...
To już jest na prawdę bicie piany, ale forum się kręci. Oby tak dalej...
28.08.2016 22:13:19
Beata,luz...
Ja piszę o tym dokumencie, który ja wypełniałem. W którym momencie pisałem cokolwiek o dokumencie sikornika?
28.08.2016 22:14:57
Bardzo prawdopodobne, ze akurat w Bulgarii zaostrzone wymagania meldunkowe sa podyktowane nie tylko wzgledami finansowymi. Czasy sa takie ze, po zamachu w Burgas, z cala pewnoscia chodzi o wieksza kontrole i zapewnienie bezpieczenstwa turystow. Przy coraz wiekszym naporze na granice dla nikogo nie jest tajemnica, ze wraz uchodzcami przeszedl na zachod niejeden sympatyzant terrorystow. Nie sa problemem male rodzinne hotele jak u Dariny czy bilet za wynajecie roweru, oni placa inny podatek. Problemem, sa miejsca gdzie skupiska ludzi sa najwieksze, bo wiadomo, ze w tlumie najlatwiej sie zgubic.
Przeciwko agresji turystow skutecznie chroni pracownikow hoteli i wszystkie sluzby publiczne wlasciwy przepis kodeksu karnego art. 325 o niepodporzadkowaniu sie przepisom i naruszaniu porzadku publicznego. Wyrok w postaci kary pienieznej jest natychmiastowy, a jak sie nie podoba to moze byc zamieniony nawet na areszt. Mysle, ze kazdy chce wypoczywac bezpiecznie, wiec kontrola musi byc – Bulgaria jest zewnetrzna granica Unii i korytarzem ze wschodu na zachod. Widocznie europejski system bezpieczenstwa gromadzi identyfikatory personalne, a nie numery kolnierzykow. Jesli w czasie waszego urlopu niczego niepokojacego nie zauwazyliscie, znaczy wszystko dziala dyskretnie i dobrze, i tak wlasnie powinno byc .
28.08.2016 22:16:38
Jak już piana dobrze ubyta to dodam cukru
![]() W takich czasach żyjemy - co raz więcej slyszyme te slowa-terorisci, uchodcy... Ta rzeciewistośc tego wymusila, niestety.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|