Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karta bankomatowa
mi w Polsce kilka razy takie spryciule proponowały rozliczenie w euro przy karcie z DB, mimo że polski oddział. Tak więc czujnym jak ważka zawsze trza być Big Grin
Odpowiedz
Tak.Dokładnie.
Miałem jeden taki przypadek przy płaceniu kartą za paliwo na stacji przy Auchan w Kecskemet.
Wyświetliła się kwota w PLN i po mojej interwencji, że chcę płacić w forintach pani coś tam nacisnęła i wyskoczyły forinty.
Nawiasem mówiąc tanie paliwo.
Odpowiedz
pamiętajcie żeby pinu nie udostępniać i być czujnym jak ważka
[Obrazek: 13709879_1750107355277673_90110235073576...e=5826F288]
Odpowiedz
(21.07.2016 21:17:24)Saszka999 napisał(a): Co sprytniejsze terminale i bankomaty rozpoznają kraj wystawcy karty

Czyli dla jasności - nie wybieramy wtedy płatności w PLN - tylko w lokalnej walucie? Mnie tak chciało na kredytówce w GB na PLN przeliczać przy płatności, na szczęście się nie zgodziłam, choć nie wiedziałam, że to "pułapka"
Odpowiedz
(22.07.2016 10:02:10)ebyst napisał(a): Miałem jeden taki przypadek przy płaceniu kartą za paliwo na stacji przy Auchan w Kecskemet.

Dziś tankując w Debreczenie na OMV zostałem wprost zapytany, czy wolę w złotówkach czy w forintach (na keypadzie do pinu widać było wybór). Odpowiedziałem, ze forinty, pracownik (młody chłopak, angielski super) kliknął za mnie właściwą opcję, wpisałem PIN... Cool
Odpowiedz
(20.07.2016 18:34:03)Wawo napisał(a): Jak płacisz w sklepie w strefie Euro to przelicza od razu po kursie pln/eur wg tabeli ING a dniu rozliczenia transakcji. Jeśli np w Bułgarii to przeliczają bgn/eur wg kursów visa (chyba nie maja w ing mastera) a później z eur na pln po kursie z tabeli ING w dniu rozliczenia transakcji + 3% za przewalutowanie od ostatecznej kwoty w pln za przewalutowanie.

Powypisywałem trochę bzdury. Tak było jeszcze do zeszłego roku (bez prowizji 3%). Sprawdziłem i w rzeczywistości teraz jest tak, że płacąc zwykła Visa do konta osobistego w ING, mamy jedno przewalutowanie z waluty kraju w którym płacimy po kursie Visy, następnie do kwoty transakcji ING dolicza 3%.

Dla przykładu dziś za 1 lv po przewalutowaniu i prowizji wyjdzie 2,29 pln czyli tak średnio kiepsko.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
Debetowa karta wielowalutowa w Banku Pekao (z żubrem) - https://www.pekao.com.pl/karta-wielowalutowa
Ponadto bezpłatne wypłaty z bankomatów grupy Unikredit w Europie.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Polecam konto prestige i kartę do konta w Eurobanku. Wypłata bez prowizji z bankomatów na całym świecie, chyba że bank w danym kraju pobiera prowizję od wypłaty tak jak w Tajlandii. Wypłacałem kasę w Malezji, Singapurze i Europie bez dodatkowych kosztów.
Odpowiedz
Jakie koszty za utrzymanie rachunku?
Odpowiedz
Tu masz wszystko https://www.eurobank.pl/produkty,konta-o...,95,9.html. Dodatkowo mamy z żoną program rodzina i przyjaciele jak dobrze pokombinujesz robiąc zakupy kartą w restauracjach , kupując bilety na transport,lotnicze itp można miesięcznie dostać 60 zł zwrotu. https://www.eurobank.pl/produkty,program...2,337.html. Najlepsze jest to że jak kogoś polecisz i założy konto to macie go za free obydwoje.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości