Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przekonaj mnie czyli pierwszy wyjazd do Bułgarii !
wkrak,

a jak to rozłożyłeś w czasie, noclegach i kilometrach ? Tak prawdę mówiąc nie wiem co ile może mi zająć. Raczej zwiedzanie powierzchowne bez muzeów. Aaaa zapomniałem jeszcze zamek Peres czy jakoś tak Smile

myszabe,

Primorsko też mi kiedyś wpadło w ucho (oko) Smile i rozważałem tą miejscowość ...

Dziękuję za kolejne podpowiedzi.

Pozdrawiam
Piotr
--
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Odpowiedz
Poczytaj moją relację z 2016 roku. Może coś Ci się przyda.
A Sozo...rullez!
Nie ma lepszej miejscówki w BG!
Ale to moje subiektywne zdanie!

RAMEN!
Odpowiedz
Pierwszy dzień jedziesz na maksa. Później jeżeli chcesz pozwiedzać, to w takim dniu robisz maks 300 km dziennie. I gdzieś tam po drodze są noclegi, których w Rumunii jest dużo.

Widzę, że czegoś nie wiesz o Rumunii. Jesteśmy w Transylwanii (Siedmiogrodzie) i jedziemy przez południowe Karpaty, żeby dojechać do Bułgarii - mamy takie drogi:
-Braszów-wulkany błotne-Buzau
-Braszów-Bukareszt
-Transfogarska
-Sibiu-Ramnicu Valcea
-Transalpina
-Deva-Tag Jiu

Czyli jest sześć dróg. Jeżeli jedziesz jedną drogą tam i drugą z powrotem, to trzeba obrócić trzy razy. Czyli lądujesz w Bułgarii min. 3 razy, jeżeli chcesz dużo zobaczyć w Rumunii.

Odpuszczasz zamek Peles albo wulkany błotne, bo to są zupełnie różne trasy.
Odpowiedz
dżek,

Dużo ciekawych informacji logistycznych, na pewno niektóre wiadomości wykorzystam Smile

wkrak,

No tak, na razie nie zastanawiałem się nad drogą tylko wbijałem pinezki w mapę, rzeczywiście trudno nad tym zapanować ... znaczy tymi zabytkami po drodze Smile

Dziękuję bardzo i liczę na więcej Smile

Pozdrawiam
Piotr

P.S.
Czy da się pojechać na wybrzeże bułgarskie "w ciemno" zresztą tak jak po drodze przez Rumunię ?
--
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Odpowiedz
Jedną rodziną spokojnie. Choć najlepsze miejscówki znikają jeszcze przed nowym rokiem

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

(04.01.2017 17:03:44)myszabe napisał(a): A ja mimo iż byłam w Białej i na Karadere promować będę Primorsko. Będąc tam samochodem można znaleźć mnóstwo spokojnych ustronnych miejsc - na plaży i oczywiście mnóstwo urokliwych miejsc - Belintasz, Maslen Nos, Duni, ujście rzeki Ropotamo. Dla mnie zawsze numer jeden Smile Szukaj na moim blogu wpisów z wakacji 2013, 2014 i 2015. A do Sozopola na wycieczkę też blisko Smile
Primorsko było we wstępnych planach na 2017 ale ta miejscówka w Białej tak nas zauroczyla ze stwierdziliśmy że nie będziemy kombinować bo lepsze jest wrogiem dobrego. Ale kiedyś musze w końcu tam zawitać.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(04.01.2017 16:42:20)golibroda napisał(a): Dziękuję,

Najchętniej to bym pojechał przez Rumunię właśnie z dłuższymi przystankami. Jednak moje towarzystwo raczej woli zwiedzać kraje tranzytowe w kierunku tam. Trenowaliśmy podczas powrotu kilkudniowe trasy, ale jest to chyba zbyt męczące.
Rozłożenie tam i powrót to jak najbardziej logiczne i mniej męczące.

Jadę z centralnej polski ... no chyba pojadę Tongue zainteresowały mnie:

1. Wesoły cmentarz (Sapantha) trochę nie po drodze.
2. Sybin
3. Braszów (może Bran, ale tam ściema z tym Drakulą)
4. Wulkany Błotne (trochę nie po drodze)
5. Bukareszt
6. i obie trasy Transfogarską (obok może prawdziwy zamek Drakuli) i Transalpinę.

Tylko jak to pogodzić z kilometrami, noclegami, zwiedzaniem .... trzeba by rozpisać na nutki.
Nie wiem jak to jest na granicach Rumuńskich i Bułgarskich. Będę jechał na początku tygodnia (poń,wto).

Da się to jakoś pogodzić ? Może trzeba coś ująć lub dołożyć w Rumunii ?

Na razie miejsc do zwiedzania w Bułgarii nie rozważałem oprócz niektórych miast wybrzeża. Nie wiem co można obejrzeć w głąb lądu Smile

Helppppppppppppppppppppppp Tongue

Pozdrawiam serdecznie
Piotr

Jeśli chcesz po drodze do Bułgarii zahaczyć o Konstantę to dalej, już Bułgarii, obowiązkowym punktem jest Kaliakra - najbardziej wysunięty w morze półwysep z pięknymi kolorowymi klifami niczym Góry Colorado i rajska zatoka Bolata. To tak ku uciesze oka.
Odpowiedz
Konstanca nie po drodze tylko jako wypad z Bułgarii na jeden dzień. Ale i półwysep wezmę pod uwagę Tongue

Dziękuję bardzo
Pozdrawiam
Piotr
--
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Odpowiedz
Zdravej....Te)))

Ja bym zapro wybrz jeziora Popowego z widokiem na Olimp w Grecji  Big Grin  Big Grin  Big Grin  To mój taki typ

[Obrazek: 7MKeBwT.jpg?1]

Tam w kierunku tej wysepki ....No po drugiej stronie jeziora jest widok na południowy Piryn! Taka odkryta czeluść przestrzeni otwartej i tam widok wyrywa gały z korzeniami wraz z sercem! Także widać- jak majaczy se w oddali grecki Olimp! Chyba nawet w Czarno Górze takiej gledki niet!!! A byłem ja na samym Lovczenie  Tongue  Tongue  Tongue /znowu się chwali chwalipięta  Shy  Shy  Shy  Shy /

[Obrazek: Z1Nc5Jg.jpg?1]

Jeziorko jest na wys. ponad 2300 mnpm .....
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Dziękuje bardzo ładne widoki, ale wycieczek wysokogórskich nie planuję Smile

Pozdrawiam serdecznie
Piotr
--
Pozdrawiam serdecznie
Piotr
Odpowiedz
https://www.google.bg/maps/@41.69327,23....144!8i3072

А jednak?
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz