Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
U nas  jak zaczelo sypać w zeszłym tygodniu przez 2 dni napadalo ok. 30cm, dwa dni temu dosypalo około 7 cm- ale my odsniezamy a tam się nikt nie przejmuje. Bo jak mawial klasyk- odsniezac to trzeba umiec Smile
Odpowiedz
[Obrazek: 2eggrjm.jpg]

wspomnienie zabłąkania się przed laty...
...
ciężko ale dla wrażeń - warto było ...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz
A gdzie tu docelowo wędrowałeś?
Odpowiedz
To my wygląda na hiża Bezbog Smile

https://www.google.bg/maps/place/%D0%92%...06!6m1!1e1
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
(18.01.2017 11:02:11)dżek napisał(a): A gdzie tu docelowo wędrowałeś?

Wyciągiem na Bezbog a potem spacerek dookoła jeziorka ...

[Obrazek: 123ussj.jpg]

Trifon Zarezan...
pojechałoby się na degustacje bo aż ślinka cieknie ...
Odpowiedz
Ptasia grypa w powiecie Nesebr .
A tamże Obzor i nie tylko ...

Więcej info w oryginale tutaj

Nadzieja w zlikwidowaniu problemu a.s.a.p.
Odpowiedz
Jakby ktoś się pytał to zapodaję chropowate tłumaczenie wujaszka Google.

"W spotkaniu wzięli udział Krasimira Todorova, dyrektor "zdrowia, edukacji i działań humanitarnych" w Nessebar Gminy i Przewodniczącego Komitetu, przedstawiciele z "Ekologia" Zarządzanie "Miejskie lasy, rolnictwo i leśnictwo," WDP - Nesebyr, usługi komunalne "Rolnictwo", burmistrzowie i prezydenci zastępcy, inni samorządowcy.

Przewodnicząca Komisji - Pani Todorova, otworzyła spotkanie przedstawiając członkom treść rozkazu gubernatora oraz dr Todor Nanchev, głównego inspektora weterynarii i Nessebar gminy oraz członek tej samej komisji, wyjaśniła, co jest głównym klinicznym obraz choroby - metod dystrybucji, mechanizmy przekazywania i środków, jakie należy podjąć w zakresie bezpieczeństwa i ograniczania rozprzestrzeniania się choroby.

Grypy ptaków lub u ptaków są ostrą chorobą zakaźną o prawie 100% zachorowalności i umieralności. Chory od ptasiej grypy ma pióra potargane, niskie porywający, brak apetytu, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków lub całkowitego obrzękiem głowy.
Występujące poważne uszkodzenie układu oddechowego - kichanie, kaszel, świszczący oddech, wyciek z oczu, biegunka, objawy nerwowe, paraliżu i śmierci. Choroba jest przechowywane i przekazywane przez dzikie ptaki wędrowne, które corocznie migrują.
Ptaki nie są chore, ale niosą zarazki. Przekaz odbywa się poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym drobiem lub produktami drobiowymi. Ludzie mogą zarazić się wirusem poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi ptakami, kontakt z zakażoną ptaków obiektów i powierzchni w kontakcie z wydzielinami i ptasimi odchodami, gdzie stężenie wirusa jest bardzo wysokie.

Zakażenie człowieka następuje najczęściej przez zanieczyszczone ręce, rzadziej - w bezpośrednich odpryskach zawierających wirusa na błonach śluzowych lub inhalacji. Uważa się, że istnieje pewne ryzyko konsumpcji produktów pochodzących od ptaków, które nie są gotowane.

W związku z tym, należy wykonać nakaz burmistrza Nesebyr z zakresu działań prewencyjnych, które powinny być podjęte nie tylko w obrębie gminy, ale przede wszystkim przez właścicieli hodowli wszystkich rodzajów ptactwa."
===
Koniec cytatu tłumaczonego, troszkę przeze mnie "wygładzonego".
Odpowiedz
(20.03.2017 07:50:20)marco_soccer napisał(a): Nie chce nic oglądać chce jak najszybciej być w Polsce. Tylko czy pomiędzy tymi autostradami czasem nie stracę czasu?

Tak mi się skojarzyły wymiany informacji i doświadczeń z czasów starego cusa.com.
A były to lata 2005-2006-2007.
Wtedy to pojawili się spadkobiercy wspomnień z wyjazdów z rodzicami z lat 70 i 80 tych.
Teraz już z własnym przychówkiem.
Wykupili sobie wczasy w BG a upatrzyli sobie dojazd własnym czterokołowcem.
Oczywiście, byli mocno pewni, że pokonają tą odległość tak samo jak na trasie do Italii - autostradowo.
...
Po upływie sezonu letniego dostałem informacje jak niżej:
- spóźnili się do BG, bo.....
- spóźnili się do kraju bo ... na przykład w romkowych Karpatach nocą dopadła ich mgła z widzialnością na 3 metry więc się zagnieździli na parkingu takszteli do świtu i dostali jeden dzień do pracy w plecy.
cdn.
Odpowiedz
Mocno mi przykro, że wg prognoz w tym roku nie zaliczymy Bułgarii.
Mój znajomy Marek, którego ściągnąłem w ubiegłym roku z trasy do Chorwacji i zaklepałem kwaterę dla jego rodzinki ( dwójka dzieci ) u Ginki Todorovej w Obzor - tak się upodobał w tej lokalizacji, że już zaklepał sobie miejscówkę na sierpień.
A ja - mam inne projekty - głównie wynikające z uwarunkowań zdrowotnych.
Czyli na tapecie jest kolejna kuracja sanatoryjna na Ukrainie.
Chociaż bywały takie lata, że totalnie improwizowałem, siadałem za kółko i jechałem - tam, gdzie bardzo chciałem być.
Mam nadal odkładaną wizytę w Bałcziku a tamże spotkanie z Leonem, z którym często darliśmy koty.
Ale temat BG zawsze nas łączył.
Odpowiedz
To niemal nieprawdopodobne, że Wy w tym roku bez BG, ale wiadomo i tak bywa. Może jednak coś się wykroi?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości