Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koszt urlopu w Bułgarii
Ja podobnie, zakładam równowartość 200 zł/trzy osoby na dzień, plus jakiś tam zapas.
Średnio oczywiście, nie licząc dojazdu i noclegów. Jak dotąd się sprawdzało, a w razie czego jest jeszcze plastik ?
pozdrawiam Smile

HU:  03? - 10; 14
BG: 11;12;13;15;16;17.
PL: 20;22.
E: 18;19;26
AL i MK: 21
MNE: 23
MNE, AL, MK: 24
P: 25
Odpowiedz
Co do kosztów, to temat rzeka i nikt nigdy nie oceni jakie mogą one być dla innych. Co najwyżej w przybliżeniu i z tym się zgodzę.
Jeśli chodzi o moje zdanie, to wydaje mi się, że ceny w sklepach (okolice nadmorskie większych kurortów) można chyba porównać z naszymi w Polsce. Oczywiście także trzeba wtedy założyć tę różnicę, czy kupujemy w dużym lub popularnym turystycznie miejscu, czy też gdzieś z dala aglomeracji i tłumów. Tu drożej, tu taniej i tak samo ma się rzecz z cenami w Bułgarii, gdzie za cenę niezłego obiadu dla trzech osób w Hanczeto, tuż za Ruse, w SB już dobrze nie pojesz.
Jednak Bułgaria jest droższa w sporych centrach turystycznych jak ZP czy SB, ale już np. w dużym mieście jak Burgas Orlin zaprowadził nas do miejscowej całorocznej knajpki, gdzie było smacznie i cenowo przystępnie.
Wydaje mi się, że ceny zrównały się z naszymi (w mniejszych miejscowościach jednak nadal jest taniej), ale pogoda załatwia na amen sprawę opłacalności wyjazdu.
Co do kosztów, to moim zdaniem ile wydasz, za tyle spędzisz wakacje.
Jednego dnia leżysz na plaży czy wędrujesz po okolicy, zjesz zupkę. kanapeczki, to i 20 leva spokojnie wystarczy, innego zaszalejesz, a żona czy dziecko o stragany zahaczą, to i do 200 leva dobijesz (nie mówię o ekstremalnych wydatkach). Ale w sumie zgodzę się, że stówkę (leva) trzeba by przyjąć i jeśli jest, to kartę zabrać. Jeżeli będzie za mało, to się przyda, a jeżeli coś zostanie, to nie ma problemu żeby zostawić na następne wypady lub wymienić (ja ostatniego dnia staram się resztki wydać np. na prezenty i alkohole).
To takie moje, jak mówimy o cenach, 3 grosze.
PS co do samych cen, to jest chyba jeszcze jakiś temat, gdzie przykładowe są zamieszczone, jakby ktoś coś
Odpowiedz
100% zgody z powyższym
Odpowiedz
(10.02.2017 12:03:32)bzyq_74 napisał(a): Osobiście zakładam stawkę dla 2+1 na poziomie 100 (w porywach 120) lv /rodzinę/dzień -samo (bez kosztu noclegu dojazdu viniet i ubezp. itp. - samo jedzenie i piecie %). Sprawdziło mi się.
I to jest prawidłowe podejście...
(10.02.2017 12:22:07)bzyq_74 napisał(a): Coś mniejszego - w/w dla Obzor.
Mam nadzieję, że w tym roku sprawdzi się w Primosku
Sprawdzi się, bo Obzor i tak wydawał mi się droższy niż Primorsko, No może poza Barbą Smile
Marcin a kiedy jedziecie do Primorska, bo my w sierpniu ...
Odpowiedz
Myślę, że 50 lv na osobę to rozsądna zakładana stawka na dzień. W zeszłym roku do SB na 11 dni zabrałam 350 euro, z czego 50 przywiozłam z powrotem. Opłacone miałam tylko śniadania. W Primorsku dwa lata temu (bez wyżywienia) zmieściłam się w 250. Różnice najbardziej moim zdaniem są widoczne w restauracjach. Ceny dań w SB są wyższe niż na południe od Burgas. Natomiast jeśli chodzi o piwo na plaży, to zdziwiłam się bardzo, bo w SB w sierpniu 2016 r. (https://www.google.pl/maps/place/Srubska...345?hl=pl) płaciłam 2 lv za laną Kamenitzę, podczas gdy w Primorsku rok wcześniej 2,5. Jeśli chodzi o sklepy, w SB jest drożej ale da się znaleźć "przyjazne" markety. Były Penny Market na rondzie przy wjeździe do Nessebaru teraz nazywa się Vaals, ma duży wybór wszelkich produktów i sensowne ceny. Janet City Market w Nessebarze na osiedlu (ul. Struma) ma takie ceny jak duży Janet. Warto też wziąć pod uwagę koszt serwisu plażowego przy szacowaniu kosztów, bo jeśli zakłada się opalanie na leżaku i pod parasolem, to 10 lv za sztukę dodatkowo dziennie pójdzie...
Odpowiedz
W SB byliśmy w 2014 i tez znaleźliśmy 2 markety z przystępnymi cenami. Wczesniej nie zwracałam na nazwy sklepow czy restauracji uwagi. Dzieki myszy czy innych bulgaricusow od 16r zaczelam zwracać uwagę. Od hotelu Europa(SB) w kierunku Sw.Wlasu za karuzela około 250 m był market z przystępnymi cenami, w którym było dużo promocji min. kupiliśmy lutenice Deroni za 1,70lv i inne. Za hotelem Azzuro znaleźliśmy sklep z alkoholami tez w bardzo przystępnych cenach.
Odpowiedz
też z nazwami mam problem. Wiem, znam, trafię, ale poza ogólnie znanymi nazwami, to z resztą cienko. W sumie zawsze mogę wskazać, np. granica SB z SW przy głównej ulicy i jak ktoś chce to trafi. Zresztą w zeszłym roku np. jedna z sieciówek w okolicy SB i tak zmieniła nazwę nawet mnie nie powiadamiając, a jak bym komuś polecił przed wakacjami, to by nie trafił.
Odpowiedz
Witam !

Nie mogę na forum znaleźć cen noclegów w prywatnych kwaterach tzn. juz wiem ze to zalezy od miejsca ale np czy w Primorsko za apartament z 4 łóżkami i parkingiem 30 eur to dużo czy to dobra cena?, chciałbym aby mi ktoś zorientowany podał w jakim zakresie cenowym szukać w miarę dobrych warunkach noclegów?
Odpowiedz
Cena okej jak za 4 osoby.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
Bardzo dobra cena. Bierz.
Odpowiedz