Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karta bankomatowa
(06.10.2016 15:15:24)juggler5 napisał(a): Polecam konto prestige i kartę do konta w Eurobanku. Wypłata bez prowizji z bankomatów na całym świecie, chyba że bank w danym kraju pobiera prowizję od wypłaty tak jak w Tajlandii. Wypłacałem kasę w Malezji, Singapurze i Europie bez dodatkowych kosztów.

Bez prowizji za bankomat, ale połowę spreadu za sprzedaż EUR zapłacisz.
A Spread na gotówce to ponad 8%
Przy płatnościach bezgotówkowych jest nawet akceptowalny bo ok. 5% czyli doliczą ci 2,5%
Odpowiedz
Jak by było tak jak piszesz to bym z tego nie korzystał. Wybierałem kasę w Malezji i Singapurze. I prawie nie było różnicy kursie a czasami wychodziło lepiej niż przy wymianie w kantorze dolców i euro. W polsce nie płacisz za przewalutowanie a bankomaty masz wszystkie za free. Przy płatnościach kartą w tym i tamtym roku na Chorwacji kurs był taki sam a czasami lepszy niż w kantorze.

Wypłata gotówki w bankomacie, w placówce banku
lub w innej instytucji za granicą i/lub w walucie innej
niż PLN) 0 PLN

Przewalutowanie transakcji w walucie innej niż PLN:
Visa Electron 1% kwoty transakcji
Płatności mobilne Visa i 1% kwoty transakcji
MasterCard Debit 0%
MasterCard Debit NFC 0%

A spread masz tak samo kupując czy sprzedająć walutę kantorze.
Odpowiedz
Ja czytam regulamin banku.
Na stronie banku jest info, jak przeliczają transakcje zagraniczne - na EUR po kursie organizacji kartowej a potem bank ci przelicza na PLN po kursie Societe Generale.
Sam poczytaj, Kursy tutaj
Nie ma bata, żeby wyszło inaczej niż przynajmniej 2,5% za sprzedaż złotówek.
A nie wiem, czy za wypłatę z bankomatu nie liczą po kursie "cash" na którym jest 8% spreadu.

Z tym, że w porównaniu do innych banków 2,5% to jest mały pikuś - bo w niektórych jak zsumujesz prowizje i spread to prawie 10% potrafi wyjść...Wink

Co do kantorów - ja w Alior Kantorze mam spread 0,65% czyli kupując USD dopłacam 0,32% do kursu średniego.
Odpowiedz
Dzisiaj PZU kupiło Pekao SA.
No i pewnie skończy się darmowa wypłata Bulbanku.
Szkoda
Odpowiedz
Polecam konto walutowe w nest bank. 0 zł za wypłaty z bankomatów i tylko 1 przewalutowanie. Korzystałem w tym roku. Fajna sprawa.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Jaki koszt takiego rachunku?
Jaki koszt karty?
Karta visa czy master?
Odpowiedz
Dalej polecam konto w Alior kantor i karty walutowe (euro, funt lub dolar) co państwowy bank to państwowy  Big Grin  Big Grin  Big Grin (znaczy  pakiet kontrolny to PZU) Przy wykonaniu transakcji raz na 6 miesięcy karta jest darmowa. Płatność w Bułgarii to przeliczenie tylko raz np. euro na lewa, a nie pln-euro-lewa. Gotówkę w walucie wybieramy w kazdym oddziale Alior banku do bodajże 2000 euro bez zapowiedzi.
Odpowiedz
(27.02.2017 19:53:06)skorup74 napisał(a): Jaki koszt takiego rachunku?
Jaki koszt karty?
Karta visa czy master?
Koszt 0
Karta 0
Visa

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(08.12.2016 18:50:22)tata napisał(a): Polecam konto walutowe w nest bank. 0 zł za wypłaty z bankomatów i tylko 1 przewalutowanie. Korzystałem w tym roku. Fajna sprawa.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

potwierdzam
mam takową - płaciłem
zresztą cała oferta nest banku jest atrakcyjna
Odpowiedz
Panowie - ta karta to tylko tak dobrze w Europie ? czy np Afryka i Azja też
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości