Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karta bankomatowa
Tego nie wiem. Nie kojarzę prowizji, ale chyba jak byłem w BG w 2016 to bank nazywał się jeszcze smart bank przynajmniej taką miałem kartę. Później zmienili nazwę na nestbank. Może ze zmianą nazwy wprowadzili jakieś dodatkowe opłaty? Ja pierwotnie zamówiłem kartę vpay ale po przejściach w Serbii wymieniłem ją na Visa i od tamtej pory jej nie używałem. Nowa karta przyszła już z logo nestbank

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(28.02.2017 13:52:48)ventosa napisał(a): Przewalutowanie w Nestbanku oznacza, że wpłaca się złotówki a przelicza na euro?
Bo kiedyś już był ten temat poruszany (wtedy to był jeszcze Smartbank) i z tego co pamiętam to nie dało się przelać euro np. z kantoru internetowego.

Dokładnie opis brzmi:
0 EUR/USD/GBP (bank pobiera 3% prowizji za przewalutowanie transakcji w walucie innej niż waluta rachunku)

Czyli przy płatnościach lub wypłacie z bankomatu masz wybór - czy płacisz w walucie lokalnej czy w walucie umowy.
Jeśli masz konto w EUR to wybierasz EUR i z konta schodzi EUR bez żadnej prowizji tylko po kursie.
Sprawdzone w styczniu w Czechach - żadnej prowizji 3% nie pobrało.

(01.03.2017 00:04:45)tata napisał(a): Ja mam kartę walutowa euro w nestbank i prosto z leva przewalutowuje na euro. Nic nie idzie przez dolara. W każdym razie na końcu i tak jest korzystniej niż gdybym np wymienił euro zakupione w kantorze w PL na levy w kantorze w BG po kursie np. 1.90. Są to oczywiście sprawy groszowe. Dodatkowo mam konto na cinkciarz.pl i z poziomu telefonu kupuję euro po niskim kursie i od razu przelewam na kartę w nestbank. Cała operacja trwa do 24h. Tylko strzezcie się karty vpay bo np w Serbii nie jest honorowana! Tylko zwykła Visa.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

O właśnie i tata potwierdza.
Odpowiedz
To co opisujecie jest jakoś strasznie skomplikowane. w ubiegłym roku byłem na Węgrzech i płacilem kartą Visa i MasterCard. Spostrzeżenia po obejrzeniu wydruków z bankowych:
- Visa bezpośrednio przeliczała na złotówki kurs po przeliczeniu był nawet niższy niż forinty w kantorze w Polsce,
-MasterCard przeliczenie forint - euro - złotówka tranzakcie tą nieopłacalne.
Pozdrawiam
Bogdan
Odpowiedz
chyba założę w mbank
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(01.03.2017 09:55:28)tata napisał(a): Tego nie wiem. Nie kojarzę prowizji, ale chyba jak byłem w BG w 2016 to bank nazywał się jeszcze smart bank przynajmniej taką miałem kartę. Później zmienili nazwę na nestbank. Może ze zmianą nazwy wprowadzili jakieś dodatkowe opłaty?

Nie wiem, ale zapisy aktualnej TOiP są jednoznaczne - zawsze jest 3% prowizji za przewalutowanie.
Wygląda na to że ubiegłoroczne doświadczenia nie są aktualne po wprowadzeniu nowej TOiP na przełomie 2016/17

(01.03.2017 10:25:16)gregorex napisał(a):
(28.02.2017 13:52:48)ventosa napisał(a): Przewalutowanie w Nestbanku oznacza, że wpłaca się złotówki a przelicza na euro?

Dokładnie opis brzmi:
0 EUR/USD/GBP (bank pobiera 3% prowizji za przewalutowanie transakcji w walucie innej niż waluta rachunku)

Czyli przy płatnościach lub wypłacie z bankomatu masz wybór - czy płacisz w walucie lokalnej czy w walucie umowy.
Jeśli masz konto w EUR to wybierasz EUR i z konta schodzi EUR bez żadnej prowizji tylko po kursie.
Sprawdzone w styczniu w Czechach - żadnej prowizji 3% nie pobrało.

O święta naiwności Wink
Pobrało, pobrało, tylko pobierał nie twój bank więc na wyciągu nie widać.

W jaki niby sposób płacisz w Czechach w EUR?
Zapewne przez DCC (Dynamic Currency Conversion). Po prostu terminal albo bankomat obsługujący transakcję oferuje ci własne przeliczenie z waluty lokalnej na walutę karty i nie robi tego za darmo, tylko zarabia często więcej niż by wziął twój bank, gdybyś kazał się obciążyć w walucie miejscowej.
Nie znam przykładów transakcji, w których DCC byłoby korzystniejsze od zwykłej obsługi przez polski bank wydający kartę.
A jeśli terminal nieprawidłowo rozpozna kartę do konta w USD jako "polską=złotówkową" to jeszcze ci zafunduje dwa dodatkowe przewalutowania twojego banku - też nie będą za darmo Wink

Ja zawsze DCC odrzucam.

Cytat:
(01.03.2017 00:04:45)tata napisał(a): Ja mam kartę walutowa euro w nestbank i prosto z leva przewalutowuje na euro. Nic nie idzie przez dolara.

O właśnie i tata potwierdza.

Jedyne co @tata potwierdza, to że nie pamięta Wink

(01.03.2017 11:41:35)Bogdan napisał(a): To co opisujecie jest jakoś strasznie skomplikowane. w ubiegłym roku byłem na Węgrzech i płacilem kartą Visa i MasterCard. Spostrzeżenia po obejrzeniu wydruków z bankowych:
- Visa bezpośrednio przeliczała na złotówki kurs po przeliczeniu był nawet niższy niż forinty w kantorze w Polsce,
-MasterCard przeliczenie forint - euro - złotówka tranzakcie tą  nieopłacalne.

Pewnie w poszukiwaniu prostoty nie zauważyłeś, że my tu cały czas o płaceniu kartami Visa i MC piszemy.
Tylko, żeby skomplikować, piszemy z jakiego banku te karty Wink
A ty kartą jakiego banku płaciłeś?
Odpowiedz
(28.02.2017 22:28:26)bateniki napisał(a): A  ja mam konto w Alior od 2008 i od początku bylo dobrze, ale ostatnio /chyba 2 lat/ zaczelem zwracać uwagi i wydze że zlodzieje co miesiąc pobieraja 22 zł za prowadzenia konta Sad
Skontaktuj się z bankiem, bo z tego co wiem przy wpłatach miesięcznych rzędu 2500 pln nie pobierają opłat za prowadzenie konta i kartę (wypłaty na terenie Polski w każdym bankomacie też free), chyba, że jednej z kart nie używasz (moze masz jaką kredytówkę) to... kontakt z bankiem. Spytaj też czy masz na swojej karcie powiązanej z kontem tzw. cashback, bank zwraca bodajże 1,5 % wydanej kasy na Twoje konto za zakupy np. w sklepach spożywczych, jednakże nie wiecej niż 50 pln miesięcznie i 400 pln w roku.
ps. NIE jestem przedstawicielem, ani posrednikiem Aliora  Big Grin
Odpowiedz
Cytat:Pewnie w poszukiwaniu prostoty nie zauważyłeś, że my tu cały czas o płaceniu kartami Visa i MC piszemy.
Tylko, żeby skomplikować, piszemy z jakiego banku te karty Wink
A ty kartą jakiego banku płaciłeś?
Slavekk ja wówczas miałem karty z banku BPH a obecnie to już Alior Bank.
Pozdrawiam
Bogdan
Odpowiedz
Slavekk - reasumując, gdzie założyć ? bo ja to humanista z wykształcenia i twoje słowa ze słownikiem bankowym powinienem czytać Smile
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(02.03.2017 09:27:38)peter napisał(a): Slavekk - reasumując, gdzie założyć ? bo ja to humanista z wykształcenia i twoje słowa ze słownikiem bankowym powinienem czytać Smile

Proste odpowiedzi są zawsze niepełne Wink

1. Jeśli bank z którego korzystasz na codzień nie ma dobrej (albo chociaż znośnej) oferty dla płatności za granicą, to Alior Kantor z jego kartami debetowymi Mastercard do rachunków w EUR i USD. Karta USD na Bułgarię i inne kraje nonEURO (nie dotyczy Wlk Brytanii), Karta EUR na kraje strefy euro (np. jadąc tranzytem przez Słowację wypłacasz euro do awaryjnej wymiany w lokalnych kantorach w RO, HU, BG)

2. Chyba się sam zainteresuję kredytową Visa Standard z Getin Banku - ale to kredytówka i do bankomatu się nie nadaje. Ona też jest przeliczana z dowolnej waluty na złotówki wg kursu Visa. Po ubiciu Polbankowego Mastercarda Gold przez Raifiego, ta się ostała się jako jedna z niewielu tanich kart kredytowych, która nie jest przeliczana po kursach banku tylko organizacji kartowej.
Odpowiedz
Według mnie to karta VISA sprawdzona w boju od 3 lat.
Pozdrawiam
Bogdan
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości