Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po co jechać do Bułgarii.
ВРАЦА:
https://www.google.bg/maps/place/Vratsa/...!1e1?hl=en
To miejsce jest nazyvane "Vratcata" - a miasto Vraca

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%...1%82%D0%B0
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Na znakach i mapie piszą -Vratsa

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
Odpowiedz
TAK TO SAMO Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Napiszę parę słów o moim pobycie. Nie znalazłem właściwego tematu, może tu to spasuje. Bułgaria to na pewno piękny kraj wart zobaczenia, ale dla osób o niewygórowanych ambicjach albo dla rodzin z dziećmi... W 2015r byliśmy w Albanii i po wakacjach bułgarskich stwierdzamy jednogłośnie, że poprzeczkę sobie obniżyliśmy, wyjazd nie wymagał prawie żadnego wysiłku, a miało być odwrotnie. Na pewno nie będę nikomu odradzał wyjazdu, wręcz przeciwnie, jednak dziwię się osobom które jeżdżą tam z roku na rok już 20 raz... Co mnie urzekło w tym kraju- Twierdza Bełogradczik, Rilski Monastyr, szczyt Vihren, Bałczik, Sozopol, Jajłata i z pewnością Melnik- to miasto jest po prostu perełką i jedynym miejscem z tego kraju do którego chciałbym wrócić. Rzeczy przereklamowane wg mnie to przede wszystkim wybrzeże- zdominowane turystycznie, może poza południowym krańcem. Wszędzie naganiacze do restauracji, nie wiem po czym poznają że jesteśmy Polakami. Szczyt Musała- zerowy poziom trudności, ludzi jak na Morskie Oko w klapkach z wózkami dziecięcymi. Stolica jak stolica- d..y nie urywa. Warna... Jedynie skalne słupy pod miastem chyba warte uwagi. Nesebyr - poza niepowtarzalnym klimatem to same knajpy. Kaliakra- ma swój klimat, może się podobać. Bułgaria to niedroga alternatywa na urlop, godna polecenia, ale nie były to najlepsze wakacje, tym bardziej patrząc przez pryzmat Albanii, która jest mniejsza, tańsza a miała więcej do zaoferowania. W przyszłym roku Gruzja i ArmeniaSmile
Odpowiedz
Po co jechać do BG ? Tak jak wspomniał przedmówca, Bułgaria to tania alternatywa spędzenia wolnego czasu. Morze jest, piasek jest, słońce jest to wystarczy. Tłumów nie ma, ceny przyzwoite. Patrząc na to co się działo w 2016r. nad polskim morzem to BG będzie najlepszym rozwiązaniem. Ceny kwater niższe niż w PL. Wyżywienie nad morzem tańsze niż nad Bałtykiem. Na niekorzyść przemawia odległość i czas dojazdu. Zwolennicy Chorwacji po jednym pobycie w BG mają jej dość, inna mentalność ludzi, panujący wokół bałagan, pety na plaży ale tak jak kraje arabskie maja zwolenników tak też Bułgaria ma swoich. W bieżącym roku odwiedzę BG po raz 6. Jeżdżę tam co kilka lat, obserwuję zmiany. Dla mnie wypad do BG to finał zwiedzania Rumunii, po kliku dniach pobytu w Rumunii, wpadam nad bułgarskie morze aby odpocząć i w drodze powrotnej znowu zagłębiam się w historii rumuńskich miasteczek.
Odpowiedz
po co jechać do BG ??
- po słońce, po ciepłe morze, po piasek, po sirene, które ubóstwiam, świeże figi, pomidorowe pomidory, banice, zimną Zagorkę, poza tym... Rilski Monastyr, Płowdiw, Nesebyr, Sozopol... Smile
Podróżować to żyć
H.Ch. Andersen
Odpowiedz
W ostatnich czasach kiedy bardziej sprawdzamy bezpieczne kierunki Bułgaria staje się coraz bardziej popularna wśród polaków.A nawet można powiedzieć iż cieszy się naszym ,,najazdem''Atrakcyjne ceny,pewna pogoda kusi Sozopolem,Słonecznym Brzegiem czy Złotymi Piaskami.Bułgaria posiada sporo ciekawych atrakcji turystycznych na które przeciętny Polak niestety nie zwraca uwagi.Jeżeli ktoś ma ochotę się z nimi zapoznać przed wyjazdem to zapraszam.

https://pozdrozeciwroze.blogspot.com/201...garia.html
Odpowiedz
Witam! Jak objazdowo to radził bym zawadzić o Makedonię /Ochrid i jezioro-chyba są warte zachodu?! WEdług mnie jest co tam pozwiedzać!  Potem spuszczamy się w dół poprzez Prespę /Jezioro Prespa obok/ Też można zawitać do Bitola . Następnie doginamy w dół do Strumnicy /Można zalukać w Kalesinskie Wodopady/ Tak w ogóle Make to taka głęboka zakitrana BG!  Big Grin / Polecam Makedońskie wino "Tuga za Jug" /

Za Strumnicą/Make/ jest przejście graniczne do kierunku Petricz/Bg/. Od Petricza w kierunku Sandanski! Polecam tam przelecieć przez Rupite/żyła tam kiedyś Baba Vanga-można oblukać!/ .....Po Rupite obowiązkowo do najmniejszego miasta w BG czyli Melnik!/wino tam trza i to ze kilka butelek golnąć/ Obok Melnik jest całkiem spoko fajny monastyr Rożeński! W tym monastyrze kryli się kiedyś bułgarscy hajducy którzy napierdzielali turasów po 4-ech literach. Sama okolica Melnika jest całkiem malownicza! /Piaskowce o szpiczastych kształtach i kolorowych barwach/

Kolejna moja propozyszyn to kopnięcie się poprzez Blagoevgrad do Riły tamże stoi całkiem najbolszy monastyr na całych Bałkanach! Można w nim ciąć komara/za jakąś tam niewielką opłatą/ Obok knajpa z wyżerką Bg kuchni.

Z owego w/w Monastyru polecił bym co koń wyskoczy pojechać w kierunku Samokova co by odbić do Borovets! Z Borovca zatindala wyciąg kabinowy na Jastrabec/z 2500 m wys./ od którego masz wypadówkę do najwyższego szczytu Bałkanów Musała- 2945 m.n.p.m. Można na szczycie rozbić namiot. Podejście łatwe ale dla utrudnienia można wziąć z sobą rower do down hilu.... będzie wtedy jazda!

Po Musale to może można było się kopnąć do Septemvri co by się wpakować do kolejki wąskotorowej do Dobryniszte poprzez Bansko! O Bansku i Dobryniszte to ja się już na forum rozpisywałem i to chyba nie mało-okraszając reckę jpgami/

W/w pociążek jest chyba takim ostatnim jeszcze reliktem! Jedzie poprzez góry i doliny z 5 godzin albo i dłużej?! Ale można wziąć dużo okowity lub jakiegoś konkretnego zioła co by lepiej układ współczulny mógł nam sprzyjać )))
W pociążku można jak ktoś tak lubi wychodzić na pomosty między wagonami! Lub można wyskakiwać z pierwszego wagonu i aby wskoczyć do ostatniego lub na odwrót ?! Dla chcącego .... itd.itp...))))

Na miejscu do zwiedzenia jest Bansko+ pochód na drugi co do wielkości na Bałkanach szczyt Vihren! Jest to trudniejsza wycieczka od Musały ale warto chyba! Do tego same Bansko jest całkiem ok.  W Rile jest od czorta fajnych górskich jezior!

Warto zwiedzić Dobryniszte/Stacja końcowa kolei wąskotorowej. Warto chyba pójść tam na basen z wodą termalną lub w ogóle karnąć się od razu  w górki na Szczyt Dżano /2667 m/! Poprzez Bezbog! Na Bezbog jedzie wyciąg krzesełkowy! Można wziąć górski rower typu Down Hilowy-jest tam konkret zjazd z samego Bezboga!  Pod szczytem Dżano jest zarypiaście/czyt malowniczo/ rozpołożone jezioro Popove! Głębokie bardzo czyste i very chłodne ,że pisior chcę wleźć do worka)))) Jezioro głębokie na 30 m. ale ja se w nim pływałem! Dla chcącego.....itd ,itp. Obok jeziora zaj.... łączka na namiot! Niesamowicie odbijają się gwiazdy w wodzie nocą! Dla mnie raj!  To miejsce tam to miażdży widokami d...))) Położenie w/w jeziora to jakieś ponad 2300 m.

Chyba wymieniłem więcej niż 5 rzeczy od strony wjazdu z Grecji .... To sobie dam siana zresztą propozycji zwłaszcza,że wielu z forum całkiem niezłe podali już konkrety.

Co do mnie to chyba mam jakieś punkty odniesienia co do w/w kraju?! Ja nie jeżdżę tylko do BG w każdym roku ale np. mam przejechane całe Bałkany+ Kaukaz+ Rosję ze kilka razy.... to mogę się z każdym pospierać i po marudzić?!  

Co do wybrzeża to całkiem fajnie było na północnym wybrzeżu /straszne zadupie ale było jak za komuny Big Grin /

Zawsze będę polecał BG ...... /Wiem bo coś tam widziałem/

Chyba ktoś pisał o laskach powyżej ??!!! Bułgarki i imprezy tam bardzo są w cyke!  Smile  Smile  Smile

Pozdrawiam Wszystkich!!!
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz