(07.04.2017 15:00:02)Slavekk napisał(a): (05.04.2017 13:32:38)arka napisał(a): .........Chyba muszę sobie coś kupić bardziej lustrzankowego! O lustrzance raczej nie zapomnę bo większa i cięższa!? A do tego będzie bardziej odpowiednia za złe warunki pogodowe! Waham się pomiędzy Pentax K3 lub Nikon D7200 ???!!! Może ktoś coś dopowie-doradzi?!???? Aaaaaa
Tylko Pentax. 
Tylko w Pentaxie masz tak, że najnowsze body obsługuje najstarsze obiektywy, manualne też, nawet te ze starym gwintem M42x1 (to oczywiście przez przejściówkę KAF-M42, ale działa).
Możesz kupić tanio jakiś stary manualny obiektyw za grosze.
W twoim przypadku dopisek "WR" do nazwy też ma znaczenie.
Sławek
Pentax K-50 + 18-135WR
Taaaaaaa Slavekk ..... To jak dla Pentax'a to duży PLUS ta szklarnia do Pentax od firmy Takumar-Assahi ! Jest ich nawet nie mało! Są 35-tki i mniejszych dużo też i to za śmieszną kasę! Takumary są w pyte! Co do obiektywów z dopiskiem WR! To ten kitowy Pentax 18-55 mm f3.5-f/5.6 DA AL WR SMC nie jest niby aż taki zły,ma całkiem dobre notowania! .... W,urwia mnie tylko ,że Pentax zrobił Obiektyw 35-kę 2,4, ten taki tańszy ale to nie jest już WR no i cały jest z plast masy nawet bagnet!

Co do Nikon D7200 to obiektyw 35/1,8-tka już od Pentaxowego jest lepszy. Ale wolał bym jakąś stałkę 24-rkę lub 28 !
Ale Pentax K3 ,co fakt to fakt, to taki niby kałach ! Tutaj koleś pokazuje jak można fotografować Pentaxem K3!
Poszukuję stress testów dla Nikon D7200 ale takiego jak dla Pentax K3 jeszcze nie znalazłem! Ale nie daję za wygraną! Nikon ma zaletę tą,że na baterii się zrobi ze ponad 1000 fotek ! Pentax ma o połowę mniej ale i tak to dużo! Mój fotik Sony a33 który na wyjazd sobie pożyczyłem, gdy by nie druga bateria to nie wiele bym nim zrobił!

Sony to strasznie zżera energię z baterii!
Baj de łej ..... Ciekawe czy do Nikona D7200 jest taka przejściówka -DX / M42??? / lukam w allegro se /
(07.04.2017 07:48:51)orlinezze napisał(a): (06.04.2017 20:07:25)arka napisał(a): Orlinnnnnn ...... Ty może mógł byś polecić do tego nikona jakiś obiektyw 28 lub 35 ?! Stałke!
DZienkxxxxx
Wez sobie nikorra 35/1.4G oczywiscie. Troche drogi ale wiesz co masz. Z drugjej reki powienienesz znaesc go za 1200-1500 zl w dobrym stanie. w Bulgarii widze jeden sie sprzedaje za 750lw
Jezeli ci szkoda kasy wez 35/1.8g
Roznica miedzy nimi w brazie jest dla koneserow a w cenie x2
Orlinnnn ... Ta 35-tka 1,4 to no wiemmmm ,dobre szkło! Jak by kupić nowe body+ używkę taki słoiczek?! Były b fotki miodzik
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))