Jeszcze jeden stress test dla Pentax
Ale dla Nikona D7200 znalazłem tyż .... ciutkę spokojniejszy ))))
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
|
Lustrzanka
|
|
Jeszcze jeden stress test dla Pentax
Witajcie!
Będę kupował PENTAX K-3 ..../ Chociaż z całej siły chciał bym K-1 / A to dlatego,że to gnat typu jak kałach! Nikon D7200 nie jest aż taki zły, ale uszczelki w nim są raczej marketingowo umowne! Ja potrzebuję sprzęt na wszelki rodzaj nie pogody-deszcz, pustynia + spadki temp nawet do -30*C/ Pentax oficjalnie podaje,że jest do -10*C, ale ktoś nim robił fotki przy -30*C i luzzz / !W tym zakresie Pentax nie ma sobie raczej równych! Oczywiście do niego za nabędę sobie też jakiś stary obiektyw Takumara na przejściówkę m42. Pozdro!
16.04.2017 22:27:25
Dobrze ze wybralesz, nie ma znaczenia ktory, wazne aby ci dawal przyjemnosc
19.04.2017 12:15:12
A nie rozważałeś jakiegoś bezlusterkowca np fuji, bdb dobre matryce apsc z super rozpietością tonalną, i do tego bardzo dobra optyka. Chodzą pogłoski o tym żę Ricoh chce zrezygnować z działo foto czyli z pentaxa.
19.04.2017 21:19:00
(19.04.2017 12:15:12)juggler5 napisał(a): A nie rozważałeś jakiegoś bezlusterkowca np fuji, bdb dobre matryce apsc z super rozpietością tonalną, i do tego bardzo dobra optyka. Chodzą pogłoski o tym żę Ricoh chce zrezygnować z działo foto czyli z pentaxa. Oczywiście! Bardzo, bardzo bezlusterkowce od FujiFilma mi się podobają! Sprzęty mają rewelacyjne +rewelacyjna optyka.... No i ten zaj ,zaj.......dyzajn! Bardzo i to mało powiedziane , że chciał bym fociak taki jak: FujiFilm X-Pro2 czy tam wyśmienity jak tyn : FujiFilm X-T2 .... Całkiem spoko sprzęty! Można nimi tłuc focie w trudnych warunkach! No ale mają przy tym trochu kwaśną cenę! Toć to z 8 klocków lub nawet więcej wydać trzeba /za body/ ! Daj my na to taki Pentax K-3 z kitem WR kosztuje już 3600 pln'ófff /cyfrowe.pl/ ! Czyli jest różnica nie mała! Bodaj ,że sam sławny Czeski fotograf Josef Koudelka robi jakimś fujifilmem /tak słyszałem od znamienitego kolegi fotografa ///// Juggler5 ...... A jaki jest Twój ulubiony Fujifilm??? Może coś byś rekomendnął tutaj ?!
19.04.2017 21:40:41
Lustrzanka robi o wiele lepsze zdjecia. Fujifilm za to bardziej poreczne
Изпратено от моят K6000 с помощта на Tapatalk
Mam d810 i 3 szt d750 i planuję wymianę właśnie d810 na X-T2 lub X-PRO2. Jak dla mnie nie widzę różnicy miedzy Fuji a Nikon pomijająć wielkość matrycy i różnicę w GO, z rawa można uzyskać podobne wyniki, a jeżeli chodzi o jpg to z fuji wychodzi cudo, a z nikona kupa
. Byliśmy w marcu na cyprze 4 osoby z lustrami nikona i 1 osoba z Fuji. Tylko z fuji zdjecia z puchy dało sie oglądać z przyjemnością. Lubie podróżować, niestety waga sprzetu jaki ze sobą zabieram czasami mnie przerasta, od kilku lat na wyjazdach robię tylko jpg czasem przełaczam na rawy, dlatego ważny jest dla mnie plik prosto z puchy, a tu fuji kładzie na łopatki to na czym ja pracuję na codzień. Jest jeszcze X-T20 lub X-T10 może któryś będzie idealny dla ciebie. (19.04.2017 21:40:41)orlinezze napisał(a): Lustrzanka robi o wiele lepsze zdjecia. Fujifilm za to bardziej poreczne Orlineeee Drugare .... Tak na moje oko to czy lustro czy bez to nie niama znaczenie . Najważniejsze w sprzęcie to matryca /wielkość w cm / +szkła,mogą być dedykowane ale ja osobiście lubię stare "słoiki" na gwint m42 ! Kiedyś jak matrix nie był taki oczywisty to można było pokombinować z kliszami .... ))) Moimi celuloidami to były wtedy Fuji Reala 100 ,Velvia a z czarno białych to były Trix lub Superpan 200.Z tego to com wyczytał po necie to np Nikon D7200 ponoć wypluwa jakościowo zajjj obrazki z lustrzankowych ,ale no jak ktoś dba o sprzęt to Nikon D7200 będzie w pyte! Ale ,ale te bezlusterkowce od FujiFilma to taki sprzęt który może zagrozić nie jednej lustrzance FF . Pentax'y i fujifilmy i jeszcze OLympusy OM mają puszki konkretnie już uszczelnione i na mróz spoko. Orlinneee .... To jakim sprzętem robisz obecnie,skoro żeś pognał D7100??? (20.04.2017 10:42:02)juggler5 napisał(a): Mam d810 i 3 szt d750 i planuję wymianę właśnie d810 na X-T2 lub X-PRO2. Jak dla mnie nie widzę różnicy miedzy Fuji a Nikon pomijająć wielkość matrycy i różnicę w GO, z rawa można uzyskać podobne wyniki, a jeżeli chodzi o jpg to z fuji wychodzi cudo, a z nikona kupa JUggler te XT-20 czy XT-10 to jakoś nie ,ale te powyższe to jak najbardziej już tak ! Oczy do Nich mi się bardzo świecą! Ale te w/w to koszt body to wyjdzie z 8 i pół klocka za body! Za 8 i pół klocka to już jest Pentax K-1 FF 35mln pixeli ! Do tego ma migawkę pancerną bo bodaj obliczoną na 300 tyś smagnięć ,jest dobrze uszczelniony/ jak to Pentax/ .... Ale jest to już grzmot ! Na pewno ciążył by! Swoją kubaturą nawet mógł by peszyć co nie których! Raczej do street foto nie wskazany ...... Ale myślę ,że te Fuji XT-2 czy XPRO-2 to bardzo dają rade -starczyło by znad datkiem. Do podróżniczych fotografii są w cykuchnę )))) Ale cena z obiektywem to prawie dyszka tyś.... ...... No nie !!! Ze szkłem wyjdzie od 8 klocków do 8 i pół .....
20.04.2017 14:15:01
No znalazłem XT-2 za 6 i pół klocka!!!! - http://allegro.pl/fujifilm-x-t2-body-now...78450.html
20.04.2017 14:42:32
O Matko Przenajświętsza ! Tyle dukatów za fotoplastykon ? Toż to dwie wyprawy do kraju Traków można opłacić
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda” |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|