Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šibenik/Szybenik
Wizytę na wybrzeżu Chorwacji rozpoczynamy od Szybenika, miasta leżącego w Dalmacji u ujścia rzeki Krka, która niedaleko tworzy wspaniałe kaskady i wodospady (Park Narodowy Krka). Miasteczko przeurocze bez tłumów Dubrownika. Tu jeszcze chyba da się wypocząć.
Nad miastem góruje Twierdza św. Michała, wielokrotnie niszczona i odbudowywana, dziś mieszcząca współczesny amfiteatr:
[Obrazek: 20170709_163732.jpg]

Widok z portu jachtowego:
[Obrazek: 20170709_164013.jpg]

dżek na tle twierdzy:
[Obrazek: 20170709_193455.jpg]

C.D.N.
Odpowiedz
Katedra św. Jakuba w promieniach wieczornego słońca:

[Obrazek: 20170709_195805.jpg]

[Obrazek: DSC_2837.jpg]

[Obrazek: DSC_2838.jpg]

[Obrazek: DSC_2839.jpg]

[Obrazek: DSC_2840.jpg]

C.D.N.
Odpowiedz
Przechadzamy się dalej uliczkami Szybenika. Wszystko zbudowane z lokalnego surowca, dolomitu, budynki a także chodniki które są niesamowicie śliskie. Ciekawe jakby spadł tu śnieg bo pewnie czasem pada to niezła jazda na tych chodnikach musi odchodzić. Prawie orła wywinąłem!

Atmosfera senna, ludzi jak pisałem wcześniej mało. Nic tylko odpoczywać! Znajomość języka angielskiego jak to w kurorcie dobra żeby nie powiedzieć bardzo dobra. Chorwacki i polski to języki słowiańskie ale nie próbujemy się dogadywać po chorwacku. Słowa niby brzmią podobnie ale dogadać się trudno.
Nie wchodzimy też w dyskusje natury politycznej gdyż rany po niedawnej przecież wojnie jeszcze się nie zabliźniły. Nie wiadomo kto ma jakie poglądy i czy nie nadepniemy czasem na czyjś bolący odcisk.

Poniżej kilka fotek:

[Obrazek: DSC_2832.jpg]

[Obrazek: DSC_2834.jpg]

[Obrazek: DSC_2835.jpg]

[Obrazek: DSC_2836.jpg]

C.D.N.
Odpowiedz
Powoli dzień się kończy i kończy się nasza wędrówka po Szybeniku:

[Obrazek: DSC_2842.jpg]

[Obrazek: DSC_2843.jpg]

[Obrazek: DSC_2845.jpg]

[Obrazek: DSC_2846.jpg]
Odpowiedz
Witam, 
Szybenik jest spokojnym  pięknym miejscem. Byłem w czerwcu, więc ruch turystyczny jeszcze niewielki, ale tak jak dżek pisze można tam odpocząć. No i jest strasznie ślisko na kamieniach Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości