Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koszt urlopu w Bułgarii
Ci co BG odwiedzają często, zauważyli na pewno, że ceny w kurortach nadmorskich powoli wzrastają. Mam na myśli ceny wyżywienia. W 2017 roku odwiedziłem BG po pięcioletniej przerwie i wzrost cen był zauważalny. Trochę inna sytuacja jest z wynajmem kwater i hoteli. Z uwagi na zwiększanie się oferty, to ceny za wynajem od kilku lat stoją w miejscu lub nawet spadają.
Odpowiedz
Wojak999 inflacja?
Odpowiedz
(08.08.2017 23:25:59)tata napisał(a): Wydatki na miejscu 300 euro na 17 dni dla 3 osób? Byliście na all incl?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

tak przez czesc pobytu mielismy all incl-( hotel z aquaparkiem i lezakami na plazy) 

przez reszte pobytu hotele ze sniadaniem

Choc na kolejny wyjazd decydujemy sie na zywienie w kajpkach-podpasowala mi kuchnia bulgarska a w hotelu tego raczej nie uraczysz
Odpowiedz
Amelia napisala: Choc na kolejny wyjazd decydujemy sie na zywienie w kajpkach-podpasowala mi kuchnia bulgarska a w hotelu tego raczej nie uraczysz

Amelia nie do konca sie z Toba zgodze. My zawsze jezdzimy na wczasy zorganizowane od 2002 roku z rozna opcja( czasami tylko ze sniadaniami, czasami sniadania i ob-kolacje, czasami all). Chodzimy tez do restauracjii. Zdarzalo nam sie w hotelach skosztowac Bulgarskich perelek. W ostatnie wakacje bylism w SB(hotel MPM Royal Central), gdzie zorganizowano Dzien Kuchni Bulgarskiej: mozna bylo skosztowac wspanialej zupy z soczewicy, fantastyczny giuwecz i musaka, rewelacyjna papryka nadziewana sirene, super przywotowane warzywa(tak smaczne, ze az slinaka cieknie na wspomnienie), deska serow. Minusem byla slatka szopska(slaba jakosc ogorkow i pomidorow). Natomiast z pobytu wrzesniowego w Obzorze(hotel Paraiso Baach), gdzie tez byl zorganizopwany Dzien Bulgarski- fantastyczny smak panierowanej papryki z sirene, rewelacyjna musaka, czy salatka rodopska i domowy kiopiol. Zdarza sie tez w hotelach zjesc wspaniala domowa banice. W hotelach tez perelki sie zdarzaja- chapeau bas Smile
Odpowiedz
Egon nie mowie ze nie. Na pewno w niektorych hotelach dostaniesz wysmienita kuchnie regionalna.

Jednak z doswiadczenia powiem ze all inc jest robiony pod masowke i bardzo czesto pod glowna klientele hotelu ( w naszym przypadku Niemcow)

Z hoteli ktore odwiedzilam to jedynie all inc byl rewelacyjny w Turcji ( polecam zarowno kuchnie jak i caly kompleks -PINE BAY)
Nas hotel ( Primasol Ralitsa Superior Aquaclub Hotel) wybieralam glownie pod katem atrakcji dla naszej 6 latki, jedzenia wszak bylo sporo ale dopiero w knajpkach poznlam smak typowej kuchni bulgarskiej. Co trzeba przyznac hotel serwowal prawdziwy sok jablkowy nie z kartonow ale wycskany z lokalnych jablek. Z miejscowych specjalow podszedl mi tarator

Szaszlyk ktory dane bylo nam skosztowac w Plodivie wciaz sni mi sie po nocach jak i salatka ktora jadlam w Sozopolu w barze na plazy.
Odpowiedz
W malych hotelach i przy malej obsadzie gosci w hotelu-  moga sie czyms rewelacyjnym wykazac. Bylismy raz w w hotelu(molochu)- czego dobrego doswiadczylismy to kiopiol Tongue i owoce bulgarskie(winogrona, melony, arbuzy) Big Grin
Odpowiedz
Ja w tym roku robię wyjazd 2+2: Sozopol od 6 do 16 lipca, potem Sofia 1 dzień i 3 dni na Halkidiki w Grecji. Za noclegi wyszło mi 3k pln. Za ropę szacuję do 1,7k pln. Cały wyjazd mam nadzieję zamknąć w 7-8k. 

Poniżej załączam dość ciekawą infografikę z artykułu: Ceny w Bułgarii – ile wydasz na wakacje w 2018 r.?

[Obrazek: ile-kosztuja-wczasy-w-bulgarii-infografika-1.png] 
Odpowiedz
do tego cennika to tak z lekką ostrożnością bym podchodził, generalnie daje jakiś obraz cen w BG ale bez szału

abiks - jak wrócisz to zrób podsumowanie, dla mnie taki budżet - na taką eskapadę, to minimalne minimum
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
postaram się zmieścić w założonym budżecie ale jak będzie trzeba dołożyć to trudno Smile
pod koniec lipca dam znać ile finalnie wyszło.
ps płacił ktoś kartą Revolut w Bułgarii i Rumunii? Ja w tym roku oprócz dolarówki z alior kantor, która nie działała np na moście Konstanca-Bukareszt, biorę właśnie Revolut i jestem ciekawy czy wszędzie wchodzi.
Odpowiedz
abiks!!! zostaje ci max 3300zł na wyżywienie na 14 dni
tj 235 zł dziennie. W koszty paliwa wliczyłeś opłaty
autostradowe? Jestem ciekaw jak się wyrobisz. Ja
osobiście chyba bym nie dał rady. Czekam na relacjeSmile

Lublin -Sozo 1800km
Sozo-Chalkidiki 670
Chalkidiki-Lublin 1770
razem ok 4200km co daje
ok 40zł/100km jest to mozliwe Smile
Pozdrawiam i szerokości Kris
Odpowiedz