Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 7
Reputacja:
95
Niedziela, zakup 2,38€, obciążenie 10,30 zł
Kurs 4,3277 zł /€
A tymczasem w Alior Kantorze (który na weekend ma gorsze kursy) 1€=4,3137 zł
Wysłane Tapatalkiem
Liczba postów: 86
Liczba wątków: 0
Reputacja:
6
Revolut w weekendy gdy nie pracuje giełda Forex dolicza do 2% do kursu waluty, aby się zabezpieczyć przed wahaniami kursów walut na światowych giełdach.
Poczytaj regulamin R, uniknąłbyś dodatkowych kosztów.
Dlatego w R są konta walutowe, aby kupować przed weekendem gdy kursy są niższe i tak wszyscy robią: w piątek kupują walutę na wydatki w weekend.
Niektórzy robią jeszcze back in time na Curve. Płacą jedną kartą rozliczaną w danej walucie, potem w poniedziałek kupują na R walutę i zmieniaj płatność w Curve na kartę R.
Curve też tak ma z % w weekendy.
Pozdrawiam
Liczba postów: 2,242
Liczba wątków: 1
Reputacja:
44
Naczytalem się trochę i jestem prawie zdecydowany. Jedno pytanie mam narazie bez ostatecznego rozwiązania. Przykład mam w apce konto PLN + subkonta np w HUF i EUR
100 PLN 50 EUR 1000 HUF
Jeśli będę robił płatność w Rumunii np 20 Ron to rozumiem że w pierwszej kolejności zejdzie kasa z konta HUF bo ma najwyższą wartość liczbowa? A czy gdybym dodatkowo miał subkonto RON z kwotą 30 to od razu wzięło by z tego konta mimo najmniejszej wartości konta RON ale z racji tego że płacę waluta lokalna?
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
Liczba postów: 3,447
Reputacja:
216
Praktyczne to ma znaczenie TYLKO w weekend.
Jak planujesz przejazd na sobota-niedziela przez Romunia to sobie w piątek zmieniasz kasy w RON.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Liczba postów: 1,875
Reputacja:
74
Wawo, z tego co przeczytałem, to powinno pobrać w Twoim przypadku z konta PLN. Konta w w zakładanym przypadku w RON nie masz, następną więc jest waluta ojczysta, co do podanego miejsca przy rejestracji. Gdybyś miał np. 19 PLN, to byłoby za mało, więc szukałoby dalej. W tym przypadku 1000 HUN, to też za mało, więc odrzuciłoby transakajcję, mimo tego, że na obydwu kontach byłoby już razem 20 RON. Całość kwoty musi być na jednaym z kont, żeby transakcja przeszła.
Przynajmniej ja tak to widzę
Liczba postów: 86
Reputacja:
6
02.05.2019 08:31:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.05.2019 08:40:27 przez Tamtam.)
W R obciążenia są takie: najpierw konto w walucie transakcji (RON w tym przypadku) jeśli brakuje środków to konto w głównej walucie czyli PLN, jak dalej brakuje srodkow konto na której jest najwięcej środków pieniężnych.
Wysłane z V30
Wawo: Zakladanie kont w walutach obcych nic nie kosztuje w R więc załóż konto w RON trzymaj na nim potrzebne środki na płatności np paliwo, nocleg czy winietke.
Ewentualnie Curve +R do płatności w weekend i przenoszenie w tygodniu z karty z której płaciłes na R gdzie jest lepszy kurs.
Ludzie tak robią, ale mi sie nigdy nie chciało aż tak kombinować...
Wysłane z V30
Liczba postów: 723
Reputacja:
73
Czy miał ktoś problem z rejestracją w aplikacji Revolut?
Po wpisaniu kodu pocztowego i adresu wyświetla mi komunikat : nieprawidłowy kod pocztowy, wpisuję z, bez myślnika, ze spacją, bez, ciągiem i na wszystkie możliwe sposoby i nic!!! Nie mogę przejść dalej