Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Święty Włas / Свети Влас
Jestem trzeci dzień i ani razu nie widziałam banicarni. Ale się tu pozmienialo: mniej sklepików, mniej bud - chociażby nawet z banicą. Jakoś tak biedniej ... i ludzi mniej. Nie zmieniło się jedno: dwóch mega wnerwiajacych nawolywwczy do knajp - kapitan z knajpy na początku deptaka i ten od restauracji vodopadi. Ceny w knajpach i sklepach jak rok temu ☺
Odpowiedz
Możesz podać jakieś przykładowe ceny w knajpkach?

A gdzie można kupić banice skoro nie w banicarnicach?
Odpowiedz
Kiufta fryty surówka 11lv, ryba fryty surówka 11lv, tarator 2,5 lv, kebabcze 400g fryty surówka 8 lub 9 lv, rekin fryty surówka 11lv, polmisek mięs: kebabcze szaszlyk karczek fryty surówka 13lv. Piwo w knajpie 2,5lv. Niedaleko restauracji stary orzech widziałam banice, ale było zamknięte ? nadal robię rozeznanie, bo dla mnie to się wiele tu zmieniło

Dodam jeszcze, że plaże już nie są typowym piachem - nastawiali płatnych bambusowych parasoli zmniejszając tym samym powierzchnię recznikową. Godz 10 ręcznik na ręczniku, koło południa opaski idą na obiad - jest luźniej. Dramatu jednak nie ma.
Dla palących: fajki w granicach 10-11zl. Sobranie coctail 10lv, zwykłe 6,5lv. Papierosy merylin siano jakich mało. Nie mają grubych mentoli. Lucky strike 5lv granatowe z kulka mentolowa - jedyne grube mietowe. Litr savoy white rum 8,5lv, litr mastiki 11,6lv, zagorka 2l 2,8lv. Wino targovishte meezek ok. 8lv.

Kantor crown 1,92 lv\euro
Odpowiedz
Dzięki za info. Myślę, ze dla mnie zmieniło się więcej, bo byłam tam w 2010 roku.
Te ceny jedzenia to z Orzecha?
Odpowiedz
(10-07-2015,09:53:30)nunatak2 napisał(a): Dzięki za info. Myślę, ze dla mnie zmieniło się więcej, bo byłam tam w 2010 roku.
Te ceny jedzenia to z Orzecha?

Tak Smile z tym że mały chochlik mi się wkradł - kiufta po tatarsku 10lv, kebabcze 8lv. Zdjęć menu nie robilam Smile ceny niskie, porcje duże, świeżo. Ale tak jak wspominalam kiedyś: u Orzecha nie zjecie sacza, faszerowanej papryki, kawarny, musaki. Tam jest mięso, zupy, ryby. Jest jedna knajpka na końcu deptaka, typowy bułgarski folklor, obsługa w bułgarskich strojach, bułgarska muzyka w tle - nie byliśmy jeszcze, więc nie powiem. Dziś idziemy do kotvy sprawdzić czy menu i smak im się nie zmieniły Smile 
Jak macie jeszcze pytania to śmiało, póki tu jestem Smile
Ps: banice kupilam paczkowana w sklepie - niby to to a jednak z piekarni inaczej smakuje Smile

Biała ryba w menu u Orzecha to nie panga, więc nie ma strachu Smile ichsza z morza 11lv 2 filety na talerzu, fryty + kapusta Smile porcja akuratna. Rosół bułgarski z makaronem i ziemniakami 2,5lv - taka zupina z kuraka, niezła
Odpowiedz
Szkoda tych banic Sad
My ostatniego dnia pobytu w 2010 roku byliśmy w fajnej knajpce (której nazwy niestety nie pamiętam). Była tak lekko w dół w stronę morza, gdzieś na tym głównym deptaczku, po prawej stronie idąc od ronda. Pamiętam, że wewnątrz był lekko folklorystyczny wystrój i napis o Królowej Elżbiecie Wink Było tam BARDZO dobre jedzenie, szef kuchni wyszedł do nas z rakiją, starsza pani, która była jednocześnie kelnerką i pomocą w kuchni (chyba żona szefa kuchni), gdy chcieliśmy lutenicę, zrobiła nam taką domową, na szybko, której smak znam od mojej cioci, która kilka lat mieszkała w BG. Czuliśmy się tam super. Ciekawe czy trafimy tam w tym roku. Ten smak grilowanych bakłażanów.... Rozmarzyłam się...
Odpowiedz
O tej knajpce nie slyszalam Smile wrócę do banicy: koło Orzecha jest cos a'la sklepik z pieczywem, ale hotel mamy przy morzu i rano nie chce mi się kopytkowac na górę. A popołudniu kiedy idziemy na obiad gabloty ma już puste Sad dziwne, w Rawdzie 3 lata temu były przynajmniej że 3 banicarnie, SV większy a banicarni brak Sad Szczerze powiem, że jestem trochę rozczarowana - myślałam, że SV się rozwinie a tu jakby przysiadł deko.
Odpowiedz
Jedyną banicarnie znalazłam jak się kończy deptak, na prawo w dół - przy przystanku Smile
Po wizycie w kotvie - ludzi full, długie oczekiwanie na posiłek\obsluge, ale smak i ceny bez zmian. Sacz 20lv za porcję 600g. Kelnerka ta sama co w latach ubieglych, ale chlopaczek zakręcony na maxa - podał coś czego nie zamawialismy Smile potem znów pomylił zamowienia. Ogólnie wrażenia ok Smile
Odpowiedz
Super!
O którym końcu deptaka mówisz? O tym od ronda (od Orzecha), czy o przeciwnym?

Mi w Kotvie nie podobała się właśnie obsługa, długo czekaliśmy aż ktoś do nas podejdzie, aż w końcu zrezygnowaliśmy z jedzenia tam. W Orzechu bardziej swojsko Wink Najczęściej jedliśmy jednak w takiej knajpce na początku deptaka - mówiliśmy, że pod jaskółkami, bo przed wejściem było mnóstwo gniazd jaskółek. Ceny normalne, jedzenie smaczne. Raz jedliśmy też w restauracji przy Panorama Dreams, gdzie mieszkaliśmy, ale tam było zdecydowanie drożej.
Zobaczymy jak będzie w tym roku.
Odpowiedz
W 2014 często jedliśmy w Rusałce menu po Polsku obsługa miła ,bardzo przyjemnie i smacznie.

Jeszcze zlokalizowaliśmy knajpkę na końcu deptaka(idąc od ronda) po prawej taka ze schodami , czyli dwupoziomowa bawiło sie tam bardzo dużo ludzi (niestety ) zabrakło nam czasu na odwiedzenie jej -na pewno w tym roku tam zagościmy . Może tam ktoś był i podzieli sie informacjami .
Odpowiedz