Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revolut
Nadmień, jaki to był dzień...
Odpowiedz
Pytanie do wiedzących na pewno:
Revolutem wypłaciłem na Słowacji z bankomatu 180Euro bez prowizji 12 czerwca, ze względu na zmieniony regulamin, kiedy będę mógł wypłacić kolejne 800zł (równowartość) bez prowizji?
Odpowiedz
13 lipca
Odpowiedz
800 zł bez prowizji można wypłacić na miesiąc a jak jest z płatnościami kartą? też bez prowizji? do jakiejś kwoty?
Odpowiedz
Płatności bez ograniczeń.
Odpowiedz
KAJ, tak z grubsza, to do 20000zł płatności/wymiana bez prowizji, powyżej 0,5% (podobna prowizja w weekendy 0,5%, ale jeżeli np w piątek naładujesz walutę, to prowizji nie masz)

co do tego, która lepsza, można długo gadać, różnice już groszowe teraz (zależy też jaka suma po zaksięgowaniu i czy weekend czy też nie), ale dla mnie revolut ma zaletę jedną ważną, otóż ile tam wpłacę, to tyle jest i przy zeskanowaniu karty (co na bałkanach i nie tylko się zdarza) nikt mi pond to nic z konta własnego nie ściągnie
Odpowiedz
Nie testowałem limitu, ale z opisu cennika sądzę, że nie ma limitu na wydatki.
Jest limit 20 kPLN, ale tylko na wymianę
Odpowiedz
dlatego przełamałem płatności na wymianę, limit jest jak wiesz w przypadku wymiany, ale jak ktoś płaci z konta złotówkowego np. w lewach, to płatność też idzie na konto wymiany.
Poza tym revolut zaczyna mnie powoli niepokoić i denerwować na etapie sprawdzania. Ostatnio np inny kurs pokazuje tuż przed transakcją, wymienia mi (w dzień powszedni) o grosz wyżej, gdzie po wymianie sprawdzam, że wcale w tym czasie nie podskoczył (tak mam obecnie w lewach)
Odpowiedz
Myślę że 1 grosz to dozwolony błąd przy wymianie. To już w grę wchodzi czysta matematyka i zaokrąglenia w systemie wymiany, tzn. do którego miejsca po przecinku program będzie zaokrąglał[emoji41] Bo np. mamy kurs euro/złotówka i wynosi 4,2555555 to po ile system nam wymieni? Po 4,25 czy po 4,26 [emoji39]

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Ani po 4,25, ani po 4,26.
Wymiana złotówek na euro odbywa się po kursie z pary PLN->EUR.
Ja wiem, że można sobie wyświetlić parę EUR->PLN i to jest łatwy do porównań kurs 4cośtam, ale to jest kurs po którym R KUPUJE euro od nas
Dla tego przykładu kurs wynosi 1/4,255555=0,234987 co przy zaokrągleniu do 4 cyfr po przecinku (bo revolut tak ma)
daje kurs 1,00 PLN=0,2350EUR
Jeśli zadamy wymianę automatyczną po powyższym kursie, to w najmniej szczęśliwym przypadku dostaniemy euro kiedy kurs przekroczy 0,234955 (bo to się zaokrągla do zadanego 0,2350) to pierwsza wymiana nastąpi gdy Euro spadnie poniżej 4,2561 (=1/0,234956)
A jaki będzie efekt końcowy - los raczy wiedzieć.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości