Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revolut
w Albanii w sklepie R także odmówiła współpracy (płatność nie przeszła bezdotykowo jak również przy użyciu pin) i musiałem płacić gotówką
Odpowiedz
(12.08.2019 21:49:55)bateniki napisał(a): Po tygodniowym pobycie w Grecji korzystalem tylko z karty REVOLUT.
Placilem w sklepach, knajpach- bez problemu.
Pobieralem kasy z bankomatu w 2 banki - Pireus bank i Nacional bank. W oba jest oplata bankomatu, co jest wyrażne informowane.

W Chorwacji również pobiera opłatę za wypłaty w bankomatach, w tym Euronet, ale jest to ogólna opłata od operatora, bez względu jaką kartą się wypłaca.
Odpowiedz
Таk jest Ventosa, to jest wylączne moja wina Sad
Bo po pierwsze moglem sobie za BGN kupić EUR w Bułgarii po kursie 1,96.
Po drugie moglem sobie po drodze wstąpić do Kavala gdzie napewno są ATM bez taxa.
A tak to w malenkej turystycznej miejscowosci...
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
w Albanii zaczęła funkcjonować, Grecja i Bułgaria też bez problemu
Odpowiedz
Gdyby nie limit na wypłaty bez prowizji w bankomatach byłoby ekstra.
Niestety w porównaniu do Polski zarówno w Bułgarii jak i na trasie płatności bezgotówkowe nie są tak popularne. W Primorsku większość knajp płatność gotówką. W małych sklepikach też tylko gotówka. Nawet w jednym ze sklepów z ciuchami nie mieli terminala. Gdyby mieli kupilibyśmy więcej ciuchów a tak tylko do kwoty w portfelu. Jak dla mnie najlepsza opcja kupić przez revolt euro, przelać na konto w swoim banku macierzystym, wyciągnąć gotówkę i w Bułgarii zamieniać na lewy a płatności bezgotówkowe których jest mało płacić revoltem. Po drodze zaś wyciągać gotówkę z bankomatów w krajach tranzytowych. A tak była sytuacja że na koncie 100 lewów, a przy wyciąganiu z bankomatu 100 lewów pobrało z konta złotówkowego zostawiając lewy na koncie BGN. Niby opłata (prowizja) nieduża bo 4,46 zł na 100 lewów ale to już dobre piwko by było.
Odpowiedz
Trzeba bilo doladować jeszcze ciut więcej np. 10 BGN, Wtedy z pewnosci by ci sciągnelo z konta 100 BGN.
Odpowiedz
(21.08.2019 19:16:36)ventosa napisał(a):
(12.08.2019 21:49:55)bateniki napisał(a): Po tygodniowym pobycie w Grecji korzystalem tylko z karty REVOLUT.
Placilem w sklepach, knajpach- bez problemu.
Pobieralem kasy z bankomatu w 2 banki - Pireus bank i Nacional bank. W oba jest oplata bankomatu, co jest wyrażne informowane.

W Chorwacji również pobiera opłatę za wypłaty w bankomatach, w tym Euronet, ale jest to ogólna opłata od operatora, bez względu jaką kartą się wypłaca.

Generalna zasada jest taka, że z reguły lepiej wypłacać w bankomatach należących do banków, a nie do pośredników. Pośrednicy (vide Euronet) często chcą "dorzucić" prowizję za wypłatę, natomiast w bankomatach banków rzadko kiedy spotkałem się z taką opłatą.
Powyższe przetestowane w Czechach, Bułgarii, Rumunii, Chorwacji, na Węgrzech, Litwie, w Łotwie, Izraelu i oczywiście w Polsce.
Odpowiedz
(28.08.2019 16:48:16)Raphael napisał(a): Generalna zasada jest taka, że z reguły lepiej wypłacać w bankomatach należących do banków, a nie do pośredników. Pośrednicy (vide Euronet) często chcą "dorzucić" prowizję za wypłatę, natomiast w bankomatach banków rzadko kiedy spotkałem się z taką opłatą.
Powyższe przetestowane w Czechach, Bułgarii, Rumunii, Chorwacji, na Węgrzech, Litwie, w Łotwie, Izraelu i oczywiście w Polsce.
Ale testowałeś to w tym roku?
W tamtym roku też w Chorwacji nie było prowizji a w tym już tak. Wypłacałem Revolutem ale też kartą bankomatową. I raz również w jakimś banku, zdaje się UniCredit (Revolutem) i też była taka sama prowizja.
W zeszłym roku na Teneryfie także była prowizja, wtedy to już wypłacałem w kilku różnych bankach i jedyną różnicą była wielkość tej prowizji.
Odpowiedz
Potwierdzam, że ostatnio się zmieniło na niekorzyść. W 11.2018 wypłacałem w Czechach kartą Alior Kantor bez prowizji, a w 06.2019 już mi maszyna zakrzyknęla 175 koron. Zrezygnowałem i poszedłem dalej, ale kiedy innego banku atm zawolal 125 koron podałem się.

Wysłane Tapatalkiem
Odpowiedz
To te 2 sztuki:
Pireus bank, to stare foto bo teraz jest też po lewej stronie drzwi Smile ---->2kolejkiSmile

https://www.google.com/maps/@40.8402752,...312!8i6656

ATM National Bank -brak fotki

Moim zdaniem ta sztuczka robią w malych miejscowosciah turystycznych gdzie jestesz "skazany" na 1-2 sztuki ATM
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości