Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Święty Włas / Свети Влас
Mam jeszcze pytanie: która miejscowość jest ciekawsza, bardziej urokliwa Św. Włas, czy Obozor? Ze zdjęć wydaje mi się, że Obozor. Jakie są Wasze opinie?
Odpowiedz
Urokliwy to jest Sozopol albo Stary Nesseber, o Obzorze od kilku lat nie można powiedzieć że jest "urokliwy" bo ilość bud z chińszczyzną i turystów skutecznie zmieniła to miejsce. Św. Wlas odwiedziłem ostatni raz kilka lat temu i większego wrażenia na mnie nie zrobił, nie wiem jak teraz. Z tego co pamiętam to samo miasteczko jest oddalone od morza. Przy morzu są tylko hotele, więc spacer nadmorską promenadą lub jej namiastką jest niemożliwy. I tutaj widzę przewagę Obzoru.
Odpowiedz
witam,
Czy ceny walut w kantorach zmieniły się od zeszłego roku tzn. średnia za euro to 1,91 lewa???
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BUŁGARIA 2008,2009,2010,2011,2012,2013,2014,2016,2017,2018,2019
Odpowiedz
Pożar lasu w okolicach św Vlasu
https://dnes.dir.bg/intsidenti/golyam-po...sveti-vlas
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
(05.08.2019 17:12:44)Tosho napisał(a): Pożar lasu w okolicach św Vlasu
https://dnes.dir.bg/intsidenti/golyam-po...sveti-vlas

Kurde - wracałem właśnie z Irakli około 17 - tej i nic nie było - no jeden wóz gaśniczy jechał ale żadnych dymów nie było widać.
Odpowiedz
Mają problem ze zlokalizowaniem, bo w mniej dostępnej części lasu się pali.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Cześć Smile widzę, że od niemal roku nikt tu nie zaglądał.
Nie wiem, co mnie podkusiło, ale zarezerwowałam na te wakacje Sv.Wlas ( w sumie miała być Albania, ale jakoś lekki strach w obecnych okolicznościach na taką wyprawę).
Więc tak, planowany pobyt 12-23.08 ( tym razem i w ogóle po raz pierwszy samolotem) w prywatnym apartamencie na terenie Grand Resort. Miejscówka sama w sobie wydaje się bardzo OK, ale wydaje się być odległa od piekarni ( gdzie ja kupię bułki na śniadanie?), marketu czy knajpek, gdzie nie zedrą a i my się najemy. Czy warto szukać czegoś bliżej starej części miasteczka? W tym roku chyba gwar i hałas nie grożą Smile
Może ktoś poleci miejscówkę, dla 6 osób ( ale 2 osobne apartamenty).
SB czy ZP odpadają z urzędu Smile
Odpowiedz
edyta, zdecydowanie warto. Szczególnie, jeśli nie macie samochodu. No chyba, że wystarczą wam resortowe baseny i restauracje... Smile
Nie polecę nic konkretnego, bo sam własnie szukam swojego "świętego grala" i wybrzydzam - ale to chyba jedyna okazja poczuć klimat SV Vlasu sprzed 10 lat.
Odpowiedz
Wlas ma swoje wady i zalety.
Wada - jeżeli w pobliżu mariny a jesteś z dziećmi to nieciekawie. Życie przy marinie zaczyna się wieczorem. Muzyka, dyskoteka i taniec, o wszystkich lalkach z żurnala nie wspomnę.
Plaża przy marinie super, większość leżaki i parasole z opłatą.
Pozostałe plaże w kierunku słonecznego bardzo wąskie.
Deptak spoko i życie zamiera około 22.
Wszystkie lokalizacje poza bliskością mariny jeżeli z dziećmi.
Na wypoczynek i wyłączenie. Również poza mariną.
Byłem raz i to nie moja bajka.
Odpowiedz
Dzięki Smile Dzieci, z nazwy przynajmniej, jadą z nami. Ale to dwóch 15-latków, więc raczej bez problemu. Będziemy bez samochodu ( może coś wynajmiemy na objazdową wycieczkę ), ale to ma być okazja do poruszania się, łażenia. A ja uwielbiam wyszukiwać perełki wszelakie ( ok,głównie kulinarne Smile ). Budżet może nie jest jakoś specjalnie okrojony, ale po co przepłacać. Tak dotychczas spędzaliśmy wakacje w Primorsko - rano syn biegał do lokalnej piekarenki po bułki, potem jakiś późny obiad w knajpce na mieście ( niemal za każdym razem innej), a tu kurczę chyba zbyt spontanicznie wybrałam miejscówkę i wydaje mi się daleko od wszystkiego (poza plażą)
Odpowiedz