Liczba postów: 1,899
Liczba wątków: 3
Reputacja:
76
(18.07.2015 01:16:56)sproket napisał(a): (17.07.2015 15:17:01)Bulgaricus napisał(a): Wiem, że według Putina to Rosjanie wygrali bitwę pod Grunwaldem, słyszałem w telewizji
. Jutro będą inscenizację bitwy na polach Grunwaldzkich - fajna sprawa chciałbym tam pojechać na taką inscenizację. Może kiedyś 
jeszcze ze 2 lata i usłyszysz, że tak w zasadzie via Bizancjum, to oni są starożytnymi Rzymianami w linii prostej 
Prawda! Mają na tym swoim punkcie strasznie pojechane .
Raz w transibie musiałem się nasłuchać jak to w Krakowie/lub pod/ za czasów Pierwszej Wojny Światowej jak to My Polacy zgotowaliśmy Im "Ruski Katyń" .... 60 000 chłopa-krasno armiejców to My rzekomo zariezali skrycie!
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Liczba postów: 4,877
Liczba wątków: 5
Reputacja:
72
Zastanawiam się cały czas, czy było konieczne. Czy warto było. Ogromne straty w ludziach. Nie mnie osądzać ale szkoda tych mordowanych tysięcy bezbronnych cywilów.
Liczba postów: 1,899
Liczba wątków: 3
Reputacja:
76
01.08.2015 10:10:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.08.2015 10:11:06 przez arka.)
(01.08.2015 08:25:05)Bulgaricus napisał(a): Zastanawiam się cały czas, czy było konieczne. Czy warto było. Ogromne straty w ludziach. Nie mnie osądzać ale szkoda tych mordowanych tysięcy bezbronnych cywilów.
No prawie 50% populacji poszło do piachu! Przyjmując skalę proporcji to z ziem polskich zniknęło trwale najwięcej populacji w czasie II W.Ś. niż u innych nacji.
No teraz to już historia. Ale myślę,że był to błąd,że do tego doszło.W statystyce to przegraliśmy sromotnie.
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Liczba postów: 4,339
Liczba wątków: 0
Reputacja:
103
najbardziej na tym skorzystał Josef, trójka już w Teheranie zdecydowała jaki będzie układ po wojnie
ciekawe co by zrobiło AK, gdyby wiedziało, że Churchill nas sprzedał ( co zresztą sam przyznał jak już nie był premierem i uważał to za największy błąd w polityce wschodniej ), a Josef braterską pomoc rozumie po swojemu - nie wiem Bulgaricus, też się zastanawiam
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”