Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaką walutę wziąć ze sobą?!
(12.07.2015 10:09:21)Bulgaricus napisał(a): Będąc w Neseberze widziałem kilku koników chodzących po ulicach i namawiających do wymiany po lepszym kursie. Nie wiem czy mieli prawdziwe pieniądze czy wycofane już z obiegu. Nie miałem odwagi u nich wymieniać. Gdy zapytałem Bułgara gdzie mogę wymienić pieniądze wskazał mi bank i powiedział, żeby absolutnie nie wymieniać u koników bo oszukują.

Też proponowali po 2 leva za Euraka

W Kraniewie też często bywają. Ja pewnie też bym się skusił, ale mój wujek, co zęby zjadł w temacie Bułgarii już od czasów głębokiej komuny, zawsze przestrzegał mnie przed takimi kolesiami. Mają taką inteligencję w palcach, że tzw. przewalanka to pikuś.
Odpowiedz
Na miejscu okazało się że najkotxystniej wychodzi wypłata z bankomatu karta visa DB 2.12 zl za leva
Odpowiedz
Marb - kluczem jest nie marka karty, tylko bank z jakiego tę kartę masz. Przelicznik masz faktycznie bardzo korzystny, widocznie twój bank nie nalicza prowizji za wypłatę za granicą.

Pzdr
Marek
Odpowiedz
(17.07.2015 11:19:44)frytowski napisał(a): Marb - kluczem jest nie marka karty, tylko bank z jakiego tę kartę masz. Przelicznik masz faktycznie bardzo korzystny, widocznie twój bank nie nalicza prowizji za wypłatę za granicą.

Troszkę się nie zgodzę, rodzaj karty też jest ważny. Niektóre banki inaczej przeliczają Visę a inaczej Mastercard. Np. Visa jest przeliczana z lewów na dolary a potem z dolarów na złotówki. A Mastercard odrazu z lewów na złotówki. Ale tak jak piszesz zależy to też od banku.
Odpowiedz
(17.07.2015 15:08:31)Bulgaricus napisał(a):
(17.07.2015 11:19:44)frytowski napisał(a): Marb - kluczem jest nie marka karty, tylko bank z jakiego tę kartę masz. Przelicznik masz faktycznie bardzo korzystny, widocznie twój bank nie nalicza prowizji za wypłatę za granicą.

Troszkę się nie zgodzę, rodzaj karty też jest ważny. Niektóre banki inaczej przeliczają Visę a inaczej Mastercard. Np. Visa jest przeliczana z lewów na dolary a potem z dolarów na złotówki. A Mastercard odrazu z lewów na złotówki. Ale tak jak piszesz zależy to też od banku.

Przeliczanie z karty Visa jest następujące lewa - dolara- euro -złotówka
karta Matercard lewa-euro-złotówka
Taką info otrzymałem w banku. Nic nie jest bezpośrednio przeliczane na złotówki.
Odpowiedz
No!.. i wszyscy macie racje! Big Grin
Temat jest stary, starszy od najstarszego Bulgaricusa.
...a ja się po prostu wywiedzieć chciałem w jakim kolega Marb banku ma konto - bo zapewne zagranicznie bezprowizyjne.

Pzdr
Marek
Odpowiedz
(17.07.2015 16:12:49)frytowski napisał(a): No!.. i wszyscy macie racje! Big Grin
...a ja się po prostu wywiedzieć chciałem w jakim kolega Marb banku ma konto - bo zapewne zagranicznie bezprowizyjne.

DB czyli Deutche Bank, konto jakies easy, bakomaty na całym świecie za darmo. Sprawdziłem płatności tą kartą za paliwo w bg i opłaca sie wypłacić w bankomacie i placić gotówką
Odpowiedz
(17.07.2015 16:25:12)marb napisał(a):
(17.07.2015 16:12:49)frytowski napisał(a): No!.. i wszyscy macie racje! Big Grin

DB czyli Deutche Bank, konto jakies easy, bakomaty na całym świecie za darmo. Sprawdziłem płatności tą kartą za paliwo w bg i opłaca sie wypłacić w bankomacie i placić gotówką

ja posiadam identyczną karteczkę i oczywiście opisana jest jako bezprowizyjna na całym świecie, ale 4 lipca ich przelicznik euro nie był powalający
zapłaciłem 49.47 BGN, przeliczyli na 25.50 EUR i walnęli swój bezprowizyjny przelicznik EUR/PLN: 4.3510, no i wyszło 110,95zł czyli 2,242.....zł za 1 leva
nic nie ma za darmo Angry
co do bankomatów, odkąd skan karty wylądował beze mnie w Turcji (na szczęście nic się nie stało), to akurat w BG unikam
Odpowiedz
ale co z tego, że prowizji nie walną, skoro dowalą spread i kurs pln/eur wyłazi ~20 groszy więcej, niż w kantorze? żaden interes. za wygodę się płaci.
Odpowiedz
W ing kurs zazwyczaj jest ok 10-12 groszy wyzszy niz w kantorze. Ja zazwyczaj tylko tankuje, czasem jakies zakupy placac karta. Wychodzi pare złoty wiecej ale napewno wygodniej.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości