Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revolut
Smile 
Zamówiłem też w końcu Revoluta.
Na razie przydał się przy takiej zakręconej sytuacji: kiedyś wieczorem cena samolotu w obie strony wynosiła na liczniku Rayanair 315zł. Kupuję. Blokuje mnie limit na zakupy kartą Alior. Zanim zmieniony limit się zaktualizuje w Alior trwa to chyba z dobę :/ Przy okazji w smsie z banku o nieudanej transakcji widzę, że bank obliczył ją na 345zł.
Następnego dnia rano cena samolotu się nie zmienia. Decyduję założyć Revoluta. Po kilkunastu minutach mam już wirtualną kartę do płatności. Znowu idę na rayanair... cena lotów w dwie strony spadła do 283zł! W ciągu kilkunastu minut ::D Płacę Revolutem i z konta bierze tyle ile pokazuje Rayanair.

Ale czy do płacenia zagranicą też robi taką różnicę? Chyba nie, gdy kupimy Euro w Polsce i sprzedamy tam gdzie jedziemy. Dziś wreszcie przechodziłem obok kantoru, żeby sprawdzić ile chcą za Euro. 4,42 lub o grosz taniej. Patrzę w Revoluta, a tam kurs jest tylko o grosz tańszy. Także to drobna różnica i Revolut tutaj jest raczej jako "przydasie" i z tradycyjnej gotówki euro nie rezygnuję.

Zastanawia mnie działanie subkonta. Np. mam w PL 40zł, EUR 5eu i LV 5lv. Płacę kartą w Bułgarii to w pierwszej kolejności ściąga z konta LV czy to się jakoś ustawia?
Odpowiedz
Najpierw PLN, jeśli tam nie ma wystarczających środków to rachunek z największym "osadem".
Subkonta możesz wyłączać z płatności samodzielnie.
Odpowiedz
Niestety karta nie dotarła, trzeba zamówić nową.
Odpowiedz
Ja zamówiłem 13.08 i dzisiaj dotarła. Czyli 2 tyg. bez jednego dnia. Nadawca na kopercie miał lokalizację w Łodzi.
Wczoraj kupiłem 89lv, dziś już taka sama transakcja jest o 1,2-3 zł droższa :l
Odpowiedz
(12.06.2020 19:50:17)Slavekk napisał(a): Niekorzystne zmiany w Revolut od 12.08.2020r
W koncie Standard:
- z 20 do 5 tys. zł maleje miesięczny limit bezprowizyjnej wymiany walut; powyżej prowizja 0,5%
- bezpłatne przelewy do banków pozostają tylko w walucie konta i w EUR "w ramach Jednolitego Obszaru Płatności w Euro"; rozumiem, że przelew w EUR np. do stanów już płatny
- przelew za granicę w walucie miejscowej (np. na Węgry w forintach) bezpłatny pierwszy w miesiącu, następne po 2,50 zł
- przelew za granicę w obcej walucie - dolarowy (np. do Brazylii w USD) po 15 zł; pozostałę waluty 25 zł (np. do Brazylii w GBP)
- prowizje weekendowe od przewalutowań rosną z 0,5% do 1%

Tak informacyjnie - sprawdźcie sobie w apce Revoluta w zakładce Profil/Plan taryfowy jakie i do kiedy macie limity.
U mnie od 20.08.2020r nadal mam 20 tys. zł bezprowizyjnej wymiany.
Zapewne zmiana po miesiącu czyli 20.09.2020r.
Odpowiedz
U mnie na wakacje taka kwota wystarczy[emoji6]

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Pozostając przy kartach fintechów - tym razem o Curve.
Od kilku dni "polską" kartę Curve można dodać do Google Pay, Fitbit Pay i Garmin Pay.
Odpowiedz
(21.08.2020 20:55:07)Bulgarius napisał(a): Niestety karta nie dotarła, trzeba zamówić nową.

Druga karta tym razem dotarła.
Odpowiedz
Szanowni
Czy można wypłacić pieniądze z bankomatu za granicą, nie mając fizycznej karty Revolut?
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie i ewentualnie jak to się robi [emoji39]

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Jeśli zagranica ma bankomaty zblizeniowe... powiazac kartę z telefonem (Gpay) lub smartwatchem (Fitbit/Garmin pay)...
Ale nie... z wirtualną tak nie przejdzie bo ona PIN nie ma.
To i parkowanie - dwa zastosowania gdy musi byc fizyczna

Tapatalkiem klepane na telefonie
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości