Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kraje nadbałtyckie w czasach wirusa
Jak pierwszy raz pojechalem do Niemcy 20 lat temu do miasteczko przy samej granicy z Holandia, to dopiero zobaczylem ... dachówki Smile Caly czas autostradą!
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
(01.09.2020 11:20:01)wkrak napisał(a): w bonusie Finlandia - Helsinki

(...)
Wejście na prom 40-20 minut przed odpłynięciem. Na początku wszyscy się pchają, żeby zająć dobre miejsca na pokładzie. Przy wysiadaniu też się pchają i też mają rację, bo na nabrzeżu są tylko dwa automaty z biletami na komunikację miejską. Zanim kupicie bilet, tramwaj Wam ucieknie. 
Z tego co widzę, to bilet na komunikację miejską można kupić przez aplikację HSL:
https://www.hsl.fi/en/app
(nie byłem, nie testowałem, ale zakładam, że nie ma powodów, żeby miało nie działać)
Odpowiedz
(13.10.2020 18:16:30)Raphael napisał(a):
(01.09.2020 11:20:01)wkrak napisał(a): w bonusie Finlandia - Helsinki

(...)
Wejście na prom 40-20 minut przed odpłynięciem. Na początku wszyscy się pchają, żeby zająć dobre miejsca na pokładzie. Przy wysiadaniu też się pchają i też mają rację, bo na nabrzeżu są tylko dwa automaty z biletami na komunikację miejską. Zanim kupicie bilet, tramwaj Wam ucieknie. 
Z tego co widzę, to bilet na komunikację miejską można kupić przez aplikację HSL:
https://www.hsl.fi/en/app
(nie byłem, nie testowałem, ale zakładam, że nie ma powodów, żeby miało nie działać)

JASNE, że można.
Jakoś nie chce mi się bawić w tyle aplikacji na takiej trasie:
-parkowanie w Kownie
-parkowanie w Rydze
-komunikacja miejska w Helsinkach

Uniwersalne są automaty, gdzie zapłacę uniwersalną walutą : euro lub karta.
Odpowiedz
(28.09.2020 23:01:54)wolffer napisał(a): Mahum, niestety poza stolicą, czyli Wilnem, a także kurortowo nadmorską Pałangą, to na Litwie z autostrady niewiele widać.
Może dlatego pałętając się po niej, często szutrowymi trasami, mam zupełnie inne wrażenia, z czego bardzo akurat się cieszę (a już o kuchni nie wspomnę, mniemmniamaśna).
Mały kraj, ale i tydzień to mało, o ile się nie jedzie autostradą.
No, ale każdy ma swoje odmienne ulubione smaczki i dzięki temu nie gnieździmy się w jednym miejscu.

Autostradą jechaliśmy tylko na Litwę i w drodze powrotnej. Na pewno nie widzieliśmy znacznej części Litwy, ale na pewno nie jest to kraj, do którego bym chciał wrócić. Jak dla mnie kraj bez gór, ciepłego morza, środziemnomorskiej roślinności i przyjaźnie usposobionych ludzi nie jest magnesem, który przyciąga. Typowa zapchajdziura covidowej rzeczywistości Anno Domini 2020.
Odpowiedz
Wiadomo, każdy ma swoje zdanie i wszystkiego też nie da się zobaczyć Wink .
Przyjaźnie usposobionych nam udało się znaleźć w głębi lądu, na dawnych terenach RP, chociaż klimat (podobnie jak i u nas) nie sprzyja wszelakiej wylewności, a szczególnie wobec nas nad morzem lub w Kownie Confused (zaszłości historyczne).
No a góry, ciepłe morze czy roślinność wspomniana, to faktycznie nie ten kierunek Big Grin
Tam po prostu można znaleźć wiele innych rzeczy (jak dla mnie wciąż ciekawe ślady po naszych rodakach i ich obecna rzeczywistość, także dzika przyroda, jeziora, spokój i cisza, bezpieczeństwo też), ale nie każdemu, jak wiadomo, musi się to podobać.
Jako covidowy zamiennik dla Bałkanów raczej ich nie przypomina Confused Big Grin Big Grin
Szkoda, że się nie spodobało, ale nic na to nie poradzę Angel Big Grin Big Grin Big Grin
Odpowiedz
Tak mi się przypomniało...
Byliśmy w Keukenhof w ogrodach w okresie ekspozycji tulipanów i innych roślin cebulowych (początek maja).
Była tez w pawilonie wystawa orchidei.
Nie pamiętam już materiałów promocyjnych, ile tam tych roślin posadzono dla ekspozycji, ale czy to było 7 czy 37 milionów - to tylko statystyka.
Po prostu morze kwiatów w przepięknych aranżacjach np. rzeka z kwiatów.
Łaziliśmy cały dzień z bananami na twarzach.
W pewnym momencie słyszę obok jak jedna pani mówi do drugiej "wiesz, jestem rozczarowana, tylko te tulipany i tulipany..."
Tak że tego... Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości