10.02.2021 22:58:46
No, sprawne hamulce ważne choć biegiem się hamuje. Drogi koniecznie do przejechania. Obydwie mają swój urok. Mi bardziej, jak teraz oceniam, przypadła do gustu TA.
|
Transalpina
|
|
10.02.2021 22:58:46
No, sprawne hamulce ważne choć biegiem się hamuje. Drogi koniecznie do przejechania. Obydwie mają swój urok. Mi bardziej, jak teraz oceniam, przypadła do gustu TA.
Moje 3gr
1. TA robi większe wrażenie niż TT, więc nie znając żadnej lepiej zacząć od TT 2. TA "właściwa" (w rozumieniu Ranca - Obarsia Lotrului) jest symetryczna pod względem atrakcyjności widokowej, TT wg mnie fajniejsza jadąc z północy na południe 3. znacznie bardziej strome podjazdy/zjazdy są na TA, a TF jest dość łagodna w obie strony. Jeżeli stromość zjazdów jest krytyczna, to na TA nieco lepiej jechać z północy na południe - chodzi o te serpentyny: https://www.google.com/maps/@45.372345,23.6427542,14z Pzdr, Saszka
11.02.2021 22:45:54
"Robiłem" TA i TF dwukrotnie , muszę zaznaczyć, że zawsze w przy pięknej pogodzie (szczęściarz ze mnie) i za każdym razem z południa na północ.
Zgadzam się z Saszką - TF dużo łagodniejsza i ciekawsza widokowo, TA za pierwszym razem sprawiała, że włos się jeżył na głowie. Dużo betonowych płotków na zakrętach z numerami tel. pomocy drogowej, często zakręty 180 stopni i to pod górę a więc "piłowanie" silnika , częsta zmiana biegów "1"- "2". Piszę jak jest od Novaci czyli z południa na północ, ktoś inny jadący z przeciwnego kierunku napisze że na końcówce ciągłe hamowanie silnikiem. Generalnie TA trudniejsza technicznie i kierowca musi być mega skupiony a na TF może sobie pozwolić na chwilowe oderwanie oczu od drogi.
08.07.2021 22:44:35
Wiecie może czy TA jest obecnie otwarta? Bo na google maps pokazują tam jakieś czerwone kreski i informację, że jest "częściowo zamknięta"....
http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comun...ransalpina
Była częściowo zamknięta bo jakieś zawody sportowe czy coś Ale to było 3-4 lipca Wysłane przy użyciu Tapatalka
09.07.2021 12:40:52
Tak, o tych zawodach czytałem. A może to w nocy pokazuje zamknięcie, bo ponoć wtedy jest zakaz ruchu na niektórych odcinkach?
09.07.2021 12:53:07
Na transfogarskiej jest na pewno, może wprowadzili też tutaj, ale po co jechać w nocy. Przecie tu o widoczki chodzi[emoji16]
Wysłane przy użyciu Tapatalka |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|