Liczba postów: 3,831
Liczba wątków: 1
Reputacja:
154
09.07.2021 15:09:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2021 15:10:34 przez igi123.)
Ok, to był przykład gwoli ścisłości napisałem o przewalutowaniu ze zwykłej karty debetowej, w porównaniu do internetowego kursu dnia[emoji39]
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Liczba postów: 1,875
Liczba wątków: 0
Reputacja:
74
Uważam, że walutę należy brać, a nie tylko 20-40 leva na rozruch i wcale się nie dziwię, że ludzie i ja ją biorą. Pokrótce dlatego, że:
w dużym obiekcie gdzie czasami bywałem płatność tylko gotówką, obok kantor z nienajgorszymi cenami, bankomat kilka kilometrów dalej,
zakupy przydrożne, o ile euro jeszcze się da, to kartą nie,
skanowanie w bankomatach w pomniejszych miejscowościach (mnie też dopadło), a w sklepikach tylko cash,
awaria w bankach czy inne przeszkody techniczne (przy powrocie z Bułgarii przez Albanię i Czarnogórę dwie karty odmówiły mi posłuszeństwa, za gotówkę w postaci euro dojechałem do Dubrownika z biciem serca i małym wtedy dzieckiem, w Dubrowniku zadziałały),
płatność na miejscu w obiekcie (czasami tylko cash)
owszem można kartą, ale patrz wyżej: awarie banków, skimming czy wogóle brak bankomatu w okolicy (nie wszyscy jadą do kurortów)
itp itd można znaleźć wiele przykładów (no chyba, że ktoś jedzie na zorganizowane wczasy)
ja po latach już nie przeliczam, nie chce mi się, gdyż że ponieważ z doświadczenia ustaliłem, że zabieram karty, 100 leva i euro w większej ilości
ale to ja i mój na to odwieczny pomysł
Liczba postów: 372
Liczba wątków: 5
Reputacja:
39
Od 01.01.2025 Bułgaria ma przejść z lewa na euro.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
Witam.
Co lepiej kupić w tym roku do Bułgarii : euro czy dolary ?
Jak jest z wypłatą pieniędzy w bankomacie ? Chodzi o opłaty ?
Dzięki za info.
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 1
Reputacja:
36
Nie ma większej różnicy jeśli chodzi o kurs wymiany tych walut, natomiast w ekstremalnych sytuacjach szybciej zapłacisz Euro w jakimś miejscu niż dolarami.
Prowizja za wypłatę z bankomatów zależy na początku od Twojego banku, dopiero potem wg moich doświadczeń zawsze korzystniej (czytaj: bez prowizji) wypłacisz z bankomatów należących do Bułgarskich banków. Zawsze pomijałem te z sieci Euronet gdzie prowizja jest obowiązkowa, a w kurortach jest ich najwięcej.
Trzeba tu dodać że te zasady lubią się zmieniać i w tym roku mogą być jakieś różnice w pojedynczych bankach ale to się dowiesz stojąc przed bankomatem. Zawsze będzie napisane czy pobiorą jakąś prowizję za wymianę i musisz na to wyrazić zgodę.
Ja używam karty Revolut i nigdy nie płaciłem prowizji w bankomacie. Zawsze jak przy okazji mijamy nieEuronetowy bankomat (na mieście, na stacji benzynowej, itd) wypłacam pieniądze i jak nie wyświetli informacji o prowizji pobieram gotóweczkę.