Liczba postów: 1,875
Liczba wątków: 0
Reputacja:
74
05.06.2019 12:09:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2019 12:13:24 przez wolffer.)
z tego co mi wiadomo, to kiedyś euronet faktycznie traktował kartę Revolut jako obcą i naliczał prowizje. Teraz przy tych wydawanych przez mastercard karta jest traktowana u nas jako lokalna. Przynajmniej ja w moim pobliskim euronecie, w momencie gdy na początku roku robiłem pierwszą wypłatę kartą, nic mi dodatkowo nie pobrało. W Bułgarii będę dopiero testował po raz pierwszy, ale coś chyba było o prowizjach lub nieprowizjach na wcześniejszych stronach tematu. Wiem, długi już jest, ale kilka ciekawych rzeczy sam znalazłem. W sprawie sieci w Bułagarii też jestem ciekaw, to może zerknę.
Z bankomnatu euronetu korzystałem gdzieś w lutym, ale chyba nic na gorsze się nie zmieniło ?
Liczba postów: 2,242
Liczba wątków: 1
Reputacja:
44
DSK Bank, Central Cooperative Bank, B36 United Bulgarian Bank, Fibank, SG Express Bank, Piraeus Bank, Bulgaria Eurobank, Postbank, ProCredit Bank
Bankomaty tych banków nie powinny pobierać prowizji przy wypłacie karta Revolut
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
Liczba postów: 12
Reputacja:
1
Ja używałem w Bułgarii i Rumuni karty z Pekao SA standardowej wydawanej do do konta przekorzystnego i zero prowizji za wypłaty z bankomatów i płatności w sklepach, a do tego kurs przeliczania 2,18 za lewa ( lipiec, sierpień 2018). W Polsce kupowałem 100 lewa na drobne wydatki w podróży po 2,25.
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 7
Reputacja:
95
PKO BP zwany skarbonką właśnie wprowadził modyfikacje do swojego Konta za Zero.
M.in. wypłaty z zagranicznych bankomatów mają być bez prowizji.
Liczba postów: 17
Reputacja:
1
Bardzo dobra wiadomość z tym bankiem PKO BP. Mają być czy już są?
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 7
Reputacja:
95
W lutym były reklamy, że od 01.03.2020r.
Ale na razie na stronie banku same stare dokumenty.
No i niezbyt miła wiadomość - "wielowalutowość" karty jest ograniczona do EUR, CZK, HUF, HRK z naszych okolic (jeszcze USD, GBP, DKK, SEK, NOK). BGN czy MKD, RSD, BAM nie ma w tym koszyku, więc warunki wymiany zapewne gorsze.
Trzeba poczekać na oficjalną TOiP.
Liczba postów: 497
Liczba wątków: 2
Reputacja:
59
Konto Intensive w mBank-u i karta do tego konta. Oparte na własnym doświadczeniu, dwa tygodnie temu.
Serbia płatność kartą Intensive (Visa) kurs 1 RSD = 0,38 zł.
5 minut później płacę zwykłą kartą (Visa) na tej samej stacji benzynowej, kurs 1 RSD = 0,40 zł.
Dodatkowo, przy płatnościach kartą Intensive, zablokowane środki po rozliczeniu maja taką sama wartość.
Karta Intensive jest kartą wielowalutową i opłata miesięczna wynosi 10,00 zł / miesiąc.
Liczba postów: 28
Reputacja:
0
Drodzy, czy ma ktoś wiedzę jak wyglądają wypłaty z karty Visa w bankomatach w BG w słonecznym brzegu?
Z jakich bankomatów korzystać a których unikać ?
Liczba postów: 3,447
Liczba wątków: 1
Reputacja:
216
Korzystaj z bankomat przy banku. Czytaj uważnie co pisze na ekranu. Wybierać jednorazowo większa kwota niż kilka mniejszich. To czy visa czy mastercard niema żadnego znaczenia, liczy sie bank którykarta wydal i co masz napisane w umowie. Ja korzystam z REVOLUT , gdzie wyplata jest darmowa i sobie doladowuje w miare potrzeb. Unikaj bankomati EURONET.
"In vino veritas, in aqua sanitas"