Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Revolut
Do Euronetu.
To nie jest bank. To jest wielki europejski (a moze i nie tylko) operator sieci bankomatów.
Dziala komercyjnie więc kosi prowizje.
Banki maja inne źródła dochodów i mogą udostępniać swoje bankomaty bezprowizyjnie.
Odpowiedz
Dla mnie to było zaskoczenie, może dlatego że Revolutem płacę tylko na wakacjach. U nas w kraju z Euronetu oczywiście korzystam od lat bez prowizji przy wypłacie z karty. Może to taki sprytny marketing tego Euronetu, przyzwyczaić klienta do nazwy, a potem kasować go jak zmieni kartę?
Odpowiedz
W Polsce niektóre banki mają umowy z Euronet i można ich kartami wypłacać bezpłatnie.
Generalnie na forach podróżniczych wiszą ostrzeżenia przed Euronetem
Odpowiedz
Revolut pod EBC

Revolut urósł tak bardzo, że jest za duży dla Banku Litwy.
Revolut Bank został dodany do listy ok. 100 największych instytucji w Europie, nadzorowanych bezpośrednio przez Europejski Bank Centralny.
Odpowiedz
Informacyjnie, bo się to w BG nie przyda: Revolut udostępnia płatności BLIKiem.
W Polsce, dla kont w PLN.
Płatności w terminalach kodem BLIK, w Internecie tez.
Można też BLIkiem wypłacać w bankomatach, ale prowizja 2% min 5,00 zł
Odpowiedz
Ale to jeszcze nie dla wszystkich użytkowników R.
Odpowiedz
(26.10.2024 18:19:58)dżek napisał(a): Ale to jeszcze nie dla wszystkich użytkowników R.
Nie wszystkim jeszcze włączyli, ale systematycznie włączają kolejne grupy.
Były głosy na początku tygodnia, że na razie tylko tym, którzy uczestniczą w testach, ale to już nieprawda.
U mnie wczoraj w południe nie było, pod wieczór zaglądam i pyk... wyskoczył przycisk BLIK przy koncie PLN.
A nie mam żadnej wersji testowej/beta.
Odpowiedz
czy ten polski BLIK coś takiego jak bułgarski BLINK? Nie korzystam, tylko nazwa taka podobna.

https://www.blinkpay.bg/
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
(26.10.2024 19:48:55)bateniki napisał(a): czy ten polski BLIK  coś takiego jak bułgarski BLINK? Nie korzystam, tylko nazwa taka podobna.

https://www.blinkpay.bg/
I tak i nie.

BLIK to system szybkich płatności, w tym miedzy innymi przelewów.
W zakresie przelewów na telefon wykorzystuje bankowy system przelewów błyskawicznych Expres Elixir (i tu jest do Blinka podobny)
Wykorzystuje infrastrukturę (terminale sklepowe i bramki płatnicze internetowe) do własnych płatności jako konkurencji dla płatności kartami (tego chyba Blink nie ma)

Ten Blink ciekawie wygląda, kto wie jak się rozwinie...
Odpowiedz
(26.10.2024 18:19:58)dżek napisał(a): Ale to jeszcze nie dla wszystkich użytkowników R.
No teraz to już chyba dla wszystkich. 
Właśnie mi się objawiła w apce reklama "Blik i Revolut łączą sily"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości