Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bulgaricus biega!
U nas wszyscy sie hurtowo za bieganie po trasach biegowych wzieli to my na gorke, tam troche mniej  chetnych

[Obrazek: 85175857-622461008577193-7825765326271807488-n.jpg][Obrazek: 93949312-168559401052743-3071147520697565184-n.jpg]
Odpowiedz
Odkopuje temat. Dzisiaj chciałem pobiegać i spalić trochę tego piwska [emoji28] Chcialem dobiec do Beglik Tash ale tam przez 3 km prawie pod górkę, a biegłem o 16tej. Po 4 km zawróciłem i tylko 8km. Muszę chyba rano zrobić ta trasę, jak będzie chłodniej[Obrazek: f889ae645e61744c641787555b1fca48.jpg]

Wysłane z mojego P10_HD_EEA przy użyciu Tapatalka
Bułgaria '10 '15 '18 '20
Bałkany '10 '11 '14' '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '23 '24
Odpowiedz
I jak, zrobiles? My w tym roku nie zdarzylismy ale w zeszlym bylismy. Cudna trasa, zwlaszcza jak sie troche zboczy tuz przed Maslen Nos
Odpowiedz
Arka nad bieganiem to bym się mocno zastanowiła czy warto. Pamiętam jak kiedyś w swoich relacjach pisałeś że bolą Cie kolana- a tu niestety kolana wysiadają. Co do butów to buty to podstawa przy bieganiu i NW. Muszą być bardzo dobre. A coś o tym wiem bo mam problemy ze stopami. Już takich kilometrów jak kiedyś nie robię. Najlepszy teren do biegania i NW to las nie asfalt i szutr. Przy problemach z kolanami, biodrami i kręgosłupem wszystko zaczyna się od stóp. Natomiast co do kiji to te, które masz to raczej na trekking niż na NW. Ja raczej jakbym miała wybierać między bieganiem , a NW wybrałabym NW. A NW umówić się na góra 2 lekcje, żeby ktoś Cię nauczył bo to jest bardzo ważne i wtedy już możesz ruszać sam. We Wrocławiu jest świetny instruktor NW, można powiedzieć pasjonat. Samemu to tylko krzywdę można sobie zrobić. Natomiast Ty sam zdecydujesz co będziesz robił czy biegał, czy chodził NW czy będziesz uprawiał trekking.
Odpowiedz
(02.09.2023 14:29:28)egon napisał(a): Arka nad bieganiem to bym się mocno zastanowiła czy warto. Pamiętam jak kiedyś w swoich relacjach pisałeś że bolą Cie kolana- a tu niestety kolana wysiadają. Co do butów to buty to podstawa przy bieganiu i NW. Muszą być bardzo dobre. A coś o tym wiem bo mam problemy ze stopami. Już takich kilometrów jak kiedyś nie robię. Najlepszy teren do biegania i NW to las nie asfalt i szutr. Przy problemach z kolanami, biodrami i kręgosłupem wszystko zaczyna się od stóp. Natomiast co do kiji to te, które masz to raczej na trekking niż na NW. Ja raczej jakbym miała wybierać między bieganiem , a NW wybrałabym NW. A NW umówić się na góra 2 lekcje, żeby ktoś Cię nauczył bo to jest bardzo ważne i wtedy już możesz ruszać sam. We Wrocławiu jest świetny instruktor NW, można powiedzieć pasjonat. Samemu to tylko krzywdę można sobie zrobić. Natomiast Ty sam zdecydujesz co będziesz robił czy biegał, czy chodził NW czy będziesz uprawiał trekking.

Egon no zdaję sobie sprawę ,że organizm już nie ten a mimo jakimś uporem maniaka staram się iść trochu pod prąd! Pewnie widziałaś tutaj moją relację z Armenii to z sobą miałem Nemesill który oddałem żonie Rubena z Arctvanista! Wtedy prawe kolano mi dokuczało i pomimo tego lazłem i jakoś dałem rade!

Buty jak na początek wziąłem sobie Jome do trailu górskiego! Oj mnie durakowi zachciało się biegu górskiego)))))

Taaaa prawdę rzeczesz te moje kijki to są do trekingu! Kiedy masz wokół ciasnawe przejścia w pośród skał to czasem mnie one wk.... ! ((( Ogólnie zawsze kiedyś łaziłem bez "pomagaczy" ,wolałem mocny wymach rąk! Może dlatego zacząłem biegać aby wzmóc kondycję ogólną organizmu!Zobaczymy czy zapał mi będzie dopisywał albo coś w organiźmie trzaśnie!

Podoba mi się ten stan po bieganiu ,że wtedy po nic mnie nie boli ))))
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Ale dzisiaj to poganiałem zdrowo! Nawet się nie spodziewałem,że będę mieć tyle prądu w sobie! Smile  A jeszcze dwa dni temu tak mi się ciężko biegło !  Dzisiaj to specjalnie na swoje własne żądanie bieg zatrzymałem pomny na to ,że przesadzać póki co nie ma potrzeby! Niech się układ kostno stawowy bardziej przyzwyczai ! Jestem zadowolony z dzisiejszego spędzonego czasu w swych butach biegowych! Za tydzień może to spróbuję pobiegnąć w tych swoich traperkach od Demara ! Big Grin Big Grin Big Grin
Odpowiedz
Jak jest moc to trzeba to wykorzystywać i dawać do przodu. Pogoda odpowiednia bo nie za gorąco. W tych "trumniiakach" może być ciężko. Mam kumpla, który biega boso czyli biega naturalnie. Boso albo spiłowuje bieżnik.
Odpowiedz
(05.09.2023 21:40:32)dżek napisał(a): Jak jest moc to trzeba to wykorzystywać i dawać do przodu. Pogoda odpowiednia bo nie za gorąco. W tych "trumniiakach" może być ciężko. Mam kumpla, który biega boso czyli biega naturalnie. Boso albo spiłowuje bieżnik.

Szmoc czuję! Ale niech się układ kostny przyzwyczai bardziej! )))) Dzisiaj było bardzo spoko. Mogłem dalej ale ,ale mi się nie spieszy! Fajnie się spocić!
Odpowiedz
Na bieganie nigdy nie jest za pozno, wiem cos o tym. Kolana niszcza sie nie od biegania, tylko od nieodpowiedniego przygotowania i zbyt duzych checi. Jak zaczynacie bieganie to trzeba powoli i maly dystans i zwiekszac stopniowo. Warto wspomoc treningiem silowym, szczegolnie nog, wlasnie zeby chronic kolana. Najwazniejsze - odstawic EGO i biecwedle swoich mozliwosci. Wiekszosc biegania powinna byc taka, zeby mozna bylo rozmawiac z druga osoba, bez zasapania.
No i buty! MUSZA byc dobrane. W sklepach specjalistycznych mozna sprawdzic jakie sie potrzebuje. Jesli np potrzebuje sie butow z pronacja a biega w neutralnych to nie ma mocnych, w koncu kolano/ biodro/plecy ulegnie uszkodzeniu.
Odpowiedz
(06.09.2023 10:31:43)primma napisał(a): Na bieganie nigdy nie jest za pozno, wiem cos o tym. Kolana niszcza sie nie od biegania, tylko od nieodpowiedniego przygotowania i zbyt duzych checi. Jak zaczynacie bieganie to trzeba powoli i maly dystans i zwiekszac stopniowo. Warto wspomoc treningiem silowym, szczegolnie nog, wlasnie zeby chronic kolana. Najwazniejsze - odstawic EGO i biecwedle swoich mozliwosci. Wiekszosc biegania powinna byc taka, zeby mozna bylo rozmawiac z druga osoba, bez zasapania.
No i buty! MUSZA byc dobrane. W sklepach specjalistycznych mozna sprawdzic jakie sie potrzebuje. Jesli np potrzebuje sie butow z pronacja a biega w neutralnych to nie ma mocnych, w koncu kolano/ biodro/plecy ulegnie uszkodzeniu.
Wiadomka!  Jest taki na YT gość pod tytułem "Waga ciężka-bieganie" Fajnie to wyjaśnia! Staram się na luzie tak ponieważ na olimpiadę nie jadę i nie pojadę!
Odpowiedz