Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bansko
Wink 
W lipcu 2021 byliśmy w Bańsku. A właściwie przejeżdżaliśmy przez nie w drodze do schroniska Wichren. Zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Takie żywe miasteczko. Tego samego spodziewałam się po Borowcu w Rile, który odwiedziliśmy ponad tydzień później. I tu zaskoczenie. Miasteczko jakby wymarłe, dopiero w weekend trochę się rozruszało. 
Wizytę w górach Piryn zawdzięczam jednej osobie z tego forum, niestety nie wiem komu.
Kilka lat temu zobaczyłam na Bulgaricus zdjęcie mężczyzny obok schroniska Wichren (wyglądał na Bułgara.) Niestety później nie potrafiłam tego zdjęcia odnaleźć- stąd nie wiem komu dziękować.  W tle napis 1972 m npm. Od tego momentu wiedziałam że muszę tam pojechać,  bo liczba 1972 sporo dla nas znaczy  Big Grin , ale jakoś się nie składało, potem pandemia. No i w końcu się udało. Generalnie jestem zauroczona zarówno górami Piryn jak i Riła. To była nasza podróż do Bułgarii po dłuższej przerwie i co tu mówić, bardzo udana. Nawet chciałam jakąś relację w zimie popełnić, ale forum miało przymusową przerwę, a teraz cóż, już nowe przygody przed Bulgaricusami. Ale nie zarzekam się, może  się jeszcze zmobilizuję. Może to kogoś zachęci do wizyty w górach.
Bo na razie to morze  rządzi na forum   Wink
PS A może ktoś się przyzna do zdjęcia przy Wichren?
Odpowiedz
My w ubiegłym roku spędziliśmy tydzień w Bansku. Od naszego ostatniego pobytu bardzo wypięknialo. Z ciekawości pojechalismy również do Pamporowa, ale to nie moje klimaty. Bansko jest bardzo ładne, a wyprawa na Wichren to wspaniała przygoda.
Odpowiedz
Wytlumaczenie tich klimatów jest bardzo proste. Bansko to jest normalne mjasto, tam gdzie liudzy żyją calorocznie, a Borovec i Pamporovo to tylko kurorty.
Prawdopodobnie to moje zdjęcie z wyprawy 2016 r.[img]<br />[Obrazek: IMG-20160814-153405.jpg]
[/img]

Pozdrawiam! Może jeszcze ktoś pójdzie w twoich śladów Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Tak myślałem Batenik, że to Twoje zdjęcie będzie.
Odpowiedz
Nasz Celebryta Wink
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Jak to będzie po bułgarsku?
Odpowiedz
Знаменитост / Znamenitost/
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Bateniki, bardzo dziękuję. Tak, to oczywiście jest  to zdjęcie które mnie zainspirowało. Przepraszam że dopiero teraz się odzywam, choć posta widziałam już w czwartek wieczorem, ale wirus jakiś mnie rozłożył i dopiero dziś "wracam do życia Rolleyes "
Tak. To jest to zdjęcie,  a właściwie jedno z kilku które wtedy zamieściłeś. Było też zdjęcie poglądowe na schronisko i okolice. Na jego podstawie spodziewałam się że parking przy schronisku jest dużo większy, a w rzeczywistości jest malutki na kilka samochodów.
Wichren jest cudowny. Tego dnia tylko kilka, kilkanaście osób wchodziło na W. Tak naprawdę staruje się już ze sporej wysokości, ale podejście jest właściwie cały czas pod górę, a że człowiek już niemłody, łatwo nie było Wink .  Poniżej zdjęcie jak dokładam kamyczek na Wichrenku. Bułgarskie góry bardzo się nam spodobały. Jeszcze niedawno widząc że z naszego miasta (Lublin) w czerwcu pojawią się loty (w dobrej cenie)do Burgas, chciałam wyciągnąć męża, a on mówi OK. ale jak się z Burgas dostać w góry? Big Grin Big Grin Big Grin To oczywiście żart, bo co do wakacji nie mamy jeszcze planów.  Riła i Piryn robią wrażenie i zapadają w serce. Piękne widoki, łany krokusów w lipcu, monumentalne góry i cudowne jeziora, niewielu ludzi, to na pewno powody aby tam jeszcze kiedyś wrócić. No i Wichren ten  najpiękniejszy Heart[/url][url=https://postimg.cc/m11NC121][Obrazek: wichren2.jpg]
Odpowiedz
No nie zabrałem czytnika kart kufa, więc nie wstawię teraz zdjęć.
Pojechałem sobie do Hiża Vihren.
Tam chyba jakaś lokalna mafia postawiła na parkingu po drodze zakaz ruchu i ręcznie robioną tabliczkę z napisem, że zakaz obowiązuje w godz. 8:00 - 16:00. A na parkingu czekało kilka busów by podwieźć na górę.
Zignorowałem. Fakt, że pod schroniskiem nie było miejsc, ale 400m wcześniej był parking, więc kawałek dodreptałem.
Lajtowa wycieczka do Rybno Oziero, jest pięknie...
Odpowiedz
[img][Obrazek: M8NbpeJ.jpg][/img]
Nie wiem czy to działa...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości