Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ujście rzeki Ropotamo
(10.08.2020 20:30:59)dar.iva napisał(a): Bateniki, idąc do głowy lwa nie przegapcie po prawej to miejsce - jest przepiękny widok na ujście rzeki Ropotamo i całą plażę Arkutino i Змийския остров/Wyspa żmij [Obrazek: 8acd2f9a7cd0a9c28b94598cf527be6a.jpg][Obrazek: be0daa46f6eb02669b2d839573df9e22.jpg]

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Ale widoki!! To jest tez na lewo od plazy Ropotamo patrzac na mape w pierwszym poscie?
Odpowiedz
Super miejsce, będę tam w ciągu tygodnia. Czy możesz podać współrzędne GPS gdzie dokładnie ta głowa Lwa się znajduje i skąd trzeba iść, żeby trafić na jakąś ścieżkę?
Odpowiedz
Myszopłoch kolczasty    Big Grin , tak nazywa się roślina, która broni dostępu do ujścia Ropotamo od strony plaży Arkutino. Nazwa nawet sympatyczna, ale przejście przez te krzaczory… prawie się rozwodem skończyło…
Widokowo nawet atrakcyjna trasa, bo las dębowy nad morzem to nieczęsto spotykana forma. Tylko to "podszycie"…
Myszopłoch ma podobno zastosowanie medyczne, ale nie, nie te kolce tylko kłącza. Za to z części nadziemnej ponoć kiedyś wyrabiano szczotki, którymi rzeźnicy czyścili swoje deski.

Po drodze widok na rozlewiska Ropotamo
[Obrazek: y20ClRD.jpg]

Ale dotarliśmy…
[Obrazek: BqvE3iI.jpg]

Akurat jakieś dwie panie się przeprawiały na drugi brzeg.
Ładna plaża, cisza…
Wygląda na to, że aktualnie jedyne dojście do tego miejsca to właśnie przejście przez lasek z tym myszopłochem. Próbowaliśmy od strony Beglik Tasz, ale droga w dół, pokazana przez @bateniki, kończy się na zamkniętej bramie w lesie, ozdobionej tablicami "rezerwat, wstęp wzbroniony"
Przejście tam i powrót od strony Arkutino zawsze wymagało przedzierania się przez zarośla.
"tam" najpierw nie znaleźliśmy pokazywanej przez mapę ścieżki. W miejscu gdzie na skraju lasu miał być początek ścieżki był… sralnik. Może trzeba było zatkać nos i próbować… 3/4 trasy przez las to przedzieranie się przez krzaki by pod koniec… zobaczyć ścieżkę.
W drodze powrotnej poszliśmy bliżej brzegu, a tu rozwidlenie poprowadziło nas na urwiska.
[Obrazek: yRHXMhp.jpg]

Cofnęliśmy się do rozwidlenia ścieżek i odnoga w stronę lasu znowu nas wprowadziła w krzaki.
Znowu 3/4 trasy przez zarośla, by na koniec wejść na ścieżkę.
Odpowiedz
Ale sie z Beglik Tasz dojsc fajna trasa, tylko nie caly czas wybrzezem. Trasa jest przecudna. Gdzies ja mam opisana tu na forum, w relacji. Tylko ze my szlismy w odwrotnym kierunku (bieglismy). Tzn w tamta strone po czesci asfaltem do ujscia Ropotamo i powrot wzdluz wybrzeza. Wszystko jest oznaczone.
W tamtym kierunku to z Beglik Tasz trzeb sie kierowac na Zatoke Parakseva.
Odpowiedz
[Obrazek: primo-21.jpg]
Odpowiedz
Nie chcę się wymądrzać, bo tej trasy nie przeszedłem, ale...
W jakimś przewodniku wyczytałem, że "władze wzmagają wysiłki" by rezerwat Ropotamo przywrócić naturze.
Co się tłumaczy na ludzki język - ograniczyć dostęp.
Tak np. miałem na mapie ścieżkę wiodącą od miejsca gdzie cumują łódki dla turystów (przy drodze nr 99) aż do samego Beglik Tasz. 
Miałem taki szalony pomysł, by to przejść, ale... na początku trasy zastałem siatkowy płot.
Tak samo było z drogą od parkingu pod Beglik Tasz do ujścia - droga była tylko zamknięta bramą w płocie.
Trasa pokazana przez @primma, gdzieś w okolicach punktu 1-2 przecina granicę rezerwatu.
Możliwe, że tamtędy da się dziś przejść, ale możliwe że za jakiś czas tam też stanie płot.
Odpowiedz
Ja nie wiem jak bedzie w przyszlosci ale pare lat temu wsytkie odcinki zostaly oczyszczone i oznaczone. Coprawda km i czas nie nie za bardzo sie zgadzaja ale sa. My tam jestesmy tam co roku i biegamy lub chodzimy tymi trasami. Tzn Perla Beach- Maslen Nos- Beglik Tasz-Ropotamo. W roznych kierunkach i rozne odcinki. Czasem np biegne skrotem Pela Beach- Beglik Tasz. W przyszlym roku zabieramy znajomych na rowerach bo spokojnie mozna. I zolwie mozna spotkac na trasie.
Odpowiedz
Naprawde polecam ta trase.
Tu na trasie Perla Beach-Beglik Tasz
[Obrazek: pi1.jpg]

Tutaj przy plazy Parakseva
[Obrazek: pi2.jpg]

Od Zatoki Parakseva w gore. Widac znak
[Obrazek: pi3.jpg]

A to na Zigra Bay. Kamienie wygladaja jak jaa dinozaurow
[Obrazek: pi5.jpg]

W tle widac Maslen Nos
[Obrazek: pi6.jpg]