Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bułgaria i Rumunia w Schengen
Wink 
No właśnie - podane tu wielkości, to jest dolna granica limitów.
Jeśli komuś one nie wystarczają  .... to tylko zazdroszczę zdrowia i pancernej wątroby.  Wink
Odpowiedz
Ja mam w Bułgarii kuzynów mojej żony co destylują rakije po to aby rozdawać znajomym i rodzinie, a na własny użytek małe ilości...
Może ktoś wiezie 100l. aby rozdawać znajomym... Big Grin
Odpowiedz
No, ale te ilości dotyczą alkoholu ze znakami akcyzy raczej.
Odpowiedz
Dokładnie. Każdy alkohol kupiony legalnie na terenie EU możesz przewieść bez żadnych limitów bo od tego jest wolny rynek i tyle. Rakija czy bimber wytworzony nawet na własny użytek jest produktem nielegalnym. Takowego nie możesz nie tylko produkować ale nawet posiadać i przewozić.
Odpowiedz
Ok, w takim razie widzę, że nie mamy o czym rozmawiać. Pozdrawiam.
Odpowiedz
Należy doprecyzować, że na Bałkanach regulacje dotyczące produkcji bimbru/rakiji nie są tak rygorystyczne jak u nas. Bułgarzy wywalczyli sobie prawo do produkcji ograniczonej ilości rakiji "na własny użytek". W praktyce nikt tego nie kontroluje i nie karze za produkowanie w ogólnie dostępnych kazanach, czy posiadanie.
Nie wiem jak celnicy Bułgarscy, czy Rumuńscy podchodzą do przewożenia przez granicę takiego alkoholu bez banderoli ale jestem w stanie uwierzyć że nie robią problemu przy ilości do 20 litrów. Gorzej jest z Węgrami. I tam zawsze przeżywałem największy stres podczas powrotów.
Ten stres zmalał znacząco po poszerzeniu Schengen...
Odpowiedz
(03.04.2025 08:26:26)Masodi napisał(a): . Gorzej jest z Węgrami. I tam zawsze przeżywałem największy stres podczas powrotów.
cytując klasyka:
Sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie Big Grin
Odpowiedz
ja zawsze jak jeździłem Serbia-Węgry (co prawda inny wątek) to miałem "jakieś tam" paragony. Nigdy nie sprawdzali tylko kilka razy pytali czy samogon jest ..mówię, że nie i pokazuję paragony, dalej nie wnikali. raz zdarzyło mi się pytanie dlaczego mam 4 litry wódki jak w przepisie jest 1 litr na głowę to powiedziałem, że przecież się zgadza bo jestem ja, żona i 2 dzieci czyli 4 osoby... popatrzyła i puściała dalej.
Odpowiedz
Моja rakija zawsze "podrożuje" jako...woda mineralna w 5l Smile Za 30+ lat jeszcze nigdy nie mialem problemów. Jak czasamy jaki bystry celnik sie kapnąl to albo coś zażartowalem, albo dostal jakisz prezent Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
5 L  - to może opakowanie po płynie do spryskiwaczy bardziej się nadda Smile   Kolor, zapach i smak nie będzie wzbudzał wątpliwości celników.
Odpowiedz