Liczba postów: 3,447
Liczba wątków: 1
Reputacja:
216
Ja prosto tak ją kupowalem

Ale już tego nie praktykuje obecnie. Więcaj czasu teraz przebiwam w Bułgarii i do Polski tilko suwenirów wioze 2-3 flaszki. Ale za to wino oklo 50 l.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Liczba postów: 3,447
Reputacja:
216
Że by bilans handlowy sie zgadzal z Polski do Bułgarii sobie przywoże 2-3 flaszki wódki i z 50 puszek piwa

A oprocz tego zawsze żywnośc za okolo 1000 zł w obie strony. To już z przyzwyczajenie.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Liczba postów: 365
Reputacja:
36
Rozumiem że wymienione ilości są na jedną osobę, nie na pojazd, którym mogą się poruszać 4-5 dorosłych osób...
Liczba postów: 131
Reputacja:
9
My raczej podróżujemy z rodziną (2+1) samolotem i zawsze bierzemy 3 duże walizki, aby przywieźć ze sobą rakiję. Do każdej walizki wchodziło nam około 4-5 litrów w butelkach 2 litrowych po coli lub pepsi. jak do tej pory nigdy nie mieliśmy problemu na lotnisku. Mam nadzieje, że i w tym roku będzie podobnie o ile znajdę w Primorsku
dobrą domową rakijkę.
Liczba postów: 177
Liczba wątków: 3
Reputacja:
1
nie pytałem o informacje tylko o wskazanie podstawy prawnej. W artykule, do którego podałeś link takowej nie było.
Natomiast jest w nim uwaga:
"Powyższe wartości mają charakter wyłącznie orientacyjny, należy więc zawsze sprawdzić wartości wskazane w wytycznych przez organy celne kraju UE, do którego podróżujesz"
Czyli jak sam widzisz to różnie może być i trzeba szukać trochę głebiej (no w każdym razie ja tak mam)
Liczba postów: 352
Liczba wątków: 2
Reputacja:
8
Nie spotkałem się jeszcze z sytuacją aby jakiś kraj UE stosował inne limity.
Liczba postów: 365
Reputacja:
36
A tymczasem Greccy pogranicznicy informują, że od początku roku przez przejście graniczne Kulata-Promachon minął już ponad 1 milion pojazdów od początku roku, co stanowi 30% wzrost w porównaniu z zeszłym rokiem...
Ciekawe jak sprawa wygląda na wjeździe z Serbii w Kalotinie?