Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kilka dni w okolicy Sofii
Jeżeli dobrze pójdzie to w okolicy 10.05.2025 polecimy do Sofii na kilka dni a dokładnie 6 pełnych dni (taki jest plan). Zamierzam wynająć samochód na lotnisku w Sofii i pojeździć po okolicy. Powiedzmy tak około 200 max. 300 km od Sofii. Na pewno chcę odwiedzić jaskinię Prohodna (słynne Oczy Boga). Co jeszcze mi polecicie do zobaczenia. Podzielmy podpowiedzi na:
1) W Sofii
2) Poza Sofią.
Jadę z trójką Pań (żona i dwie córki (5 i 11 lat) - tak, żeby ich nie zanudzić Smile
Liczę na waszą kreatywność. Mogą być miejsca w Rumunii, Serbii, Macedonii.
Najchętniej odwiedzam (zwiedzam) miejsca związane z przyrodą : Jaskinie, wodospady, zakola rzek itp oraz to co pod ziemią np. kopalnie różnego rodzaju Smile. Nie wysyłajcie mnie do piekła - jeszcze za szybko - chyba Smile.
Czekam na wasze kreatywne podpowiedzi.
A no i Batenik nie pisz, że Blagojevgrad jest do odwiedzenia - bo pewnie się tam pojawię. No i Rilski Monastyr - bo byłem już tam chyba 3 razy.
Odpowiedz
Аkurat 10.05 jestem na spotkanie jubileuszowe rocznika 1965 w miasto Razlog. Ale od 12 maja moge z przyjemnoscia wam towarzyszyć 1-2 dni Smile
Naprzyklad :
- góra Witosza
- jezioro Panczarewo
-Belogradczyk i....
Zadzwoń/napisz na początku maja- coś wymislyme Smile

Pozdrawiam!
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Ok. Batenik w kontakcie mam nadzieję, że się uda. Czekam na inwencję twórczą użytkowników forum.
Odpowiedz
Może Piramidy w Stob, Petricz z pielgrzymką do Baby Wangi?
Odpowiedz
W Stobskich Piramidach byłem kiedyś - nawet chyba 2 razy ale można córką pokazać a Baby Wangi się boję Smile
Odpowiedz
Jeśli dziewczyny nie bardzo marudzą przy pieszych wycieczkach to polecam Bansko.
Metoblue mówi, że na Vihrenie około 0C (tam nie wchodzimy Wink ) a w Bansko +15C
Pakujemy wszystkich do samochodu, najlepiej dość wcześnie, by przed 10tą dojechać tu Parking po sosną Bajkuszewa
Po obejrzeniu 1300-letniej sosny idziemy żółtym szlakiem do Hiża Vihren, mijamy schronisko i dalej czerwonym do jeziora Okoto.
Z odpoczynkami około 2 godzin, różnica poziomów ok 200m.
Bardzo atrakcyjna trasa i dość przystępna.
Wokół najwyższe szczyty Pirynu.

Inny wariant do parking pod Hiża Vihren i spacer do Rybno Oziero. Czas i przewyższanie tak samo. Po prostu zaczynamy z poziomu 1950 m npm.
Odpowiedz
Z calym szacunkiem Slavek, ale to jest niewykonalne teraz!
Może od konca maja lub w czerwcu Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Właśnie o tym myślałem jak wygląda sprawa dostępności. Ale myślę że dojechanie do schroniska jest możliwe drogą.
Odpowiedz
Może gugiel nie ma aktualnych informacji, ale nie pokazywał mi drogi zamkniętej.
Temperatury w ciągu dnia dodatnie.
Reszta do sprawdzenia na miejscu Smile
Odpowiedz
Ekhemmm... pora nie jest optymalna, fakt...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości