Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Albania smolotem - Vlora
Cześć.
Wraz z rodziną jesteśmy stałymi bywalcami Obzoru w Bułgarii. Od lat.
Jako że budują (oficjalnie nawet ichni premier dokonał otwarcia i wylądowała jakaś awionetka Smile ) lotnisko we Vlorze, zastanawiamy się nad wypadem w tamte strony.
Szukam kogoś kto już tam był i podzieli się doświadczeniem. Plan zapewne na przyszły rok, bo w tym już Bułgarię odwiedziliśmy.
Fajnie jeśli macie ciekawe namiary na miejscowych gospodarzy (nie planuję żadnych hoteli z wyżywieniem itp.).

P.S. Coś widzę że wątek Albanii jakoś zamarł i nikt tu nie pisze od lat. Mam nadzieję, że to tylko przypadek. Wink

Pozdrowienia dla wszystkich.
Odpowiedz
Byłem we Vlorze. Polecam fajne miejsce. Ale jeżeli mam być szczery to parze w Sarandzie dużo lepsze.
Odpowiedz
Obawiam się że Saranda jest dla mnie za duża.
Na pewno wiesz jak się ma Obzor w Bułgarii do Słonecznego Brzegu i Złotych Piasków.
Szukam czegoś podobnego w Albanii - jak najbardziej kameralnie, ale już nie wiocha zabita dechami. Tak żeby można było coś zjeść w lokalnych knajpach, barach, a nie w żałosnych niby restauracjach dających żarcie z mikrofali (i to żarcie uniwersalne: frytki, schabowe, nawet rosół czy pomidorowa). Smile
Plaża jest dla mnie o tyle ważna, że zależy mi na piasku i odrobinie przestrzeni. Dlatego nie cierpię kurortów z ich głośnymi i zatłoczonymi plażami. Leżaki i parasole są mi zbędne. W Obzorze od lat, gdy przejdę się kilkaset metrów od głównego zejścia na plażę, to mam dla siebie masę miejsca (czasem wręcz jestem sam).
Nie zależy mi na lokalizacji w samej Vlorze, raczej celuję w coś w pobliskiej okolicy. Czytałem że w Dhermi są ładne plaże, choć niewielkie.

Nadal szukam kontaktu z osobami, które już doświadczyły Albanii w takim wymiarze jak opisuję powyżej. Smile
Odezwijcie się.
Odpowiedz
Mieszkałem przy plaży Borsch koło Saranda, kilka lat temu. Plaża raczej kamienno Piaskowa, albo kamienista, buty do morza obowiązkowo. 7 km było dużo miejsca, kilkanaście knajpek, kilka hoteli i kwatery prywatne. W Albanii nie wymieniaj pieniądzy w bankomatach, biorą prowizję, w hotelu, knajpie czy u gospodarza dostaniesz podobny kurs. Mnie się tam podobało, chciaż miałem skojarzenie z Bułgarią kilkanaście lat temu przez stado koni, co się pasło obok plaży, no i jednak było trochę śmieci, nie na plaży tylko przy wydmach. Morze bardzo ciepłe i słone, jedzenie w knajpkach rewelacja, skrzyżowanie greckiego z włoskim, czyli jagnięcina ale też pasta i pizza
Odpowiedz
Tak jak pisze Igi nie musisz w samej Sarandzie, jest jeszcze np Ksamil i wiele więcej mniejszych miejscowości a Vlora to dopiero spęd turystów - kurort. A bajeczne plaże w okół Sarandy robią robotę. Owszem jest dalej ale jest pięknie.
Odpowiedz
Dla mnie osobiście pd Albania miała jedne z najfajniejszych plaży i naprawdę super jedzenie w restauracjach, nie za złoto, ale można zjeść świeże owoce morza dobrze przyrządzone za niewygórowaną kase  Big Grin Taki przegląd po plażach blisko Sarandy, acha i na północy można się powspinać na przełęcz Llogara, chociaż mają już pod tą górą tunel Tongue
https://www.google.com/maps/dir/Beach+Lu...FQAw%3D%3D
Odpowiedz
>igi123 - Dzięki za wszystkie informacje, a czy w pobliżu miejsca gdzie byłeś (Borsch Beach) są plaże piaszczyste? Czy też na tej części wybrzeża jest tylko kamieniście (buty obowiązkowe)? Ty mieszkałeś tam w hotelu czy u kogoś prywatnie? Szukam ewentualnych namiarów bez pośredników (może zanotowałeś sobie jakieś namiary na kwaterki).
Skojarzenie z Bułgarią będzie dla mnie wyłącznie pozytywnym aspektem. Lubię te sielskie klimaty - za to betonu nie cierpię. Smile
Z tego co opisałeś powyżej to tylko kamienista plaża jest dla mnie (i rodziny) uciążliwa. Lubimy sporo spacerować po brzegu i wiemy z doświadczenia że po takim podłożu nie da się długo łazić. Smile Reszta pasuje.

>Bulgaricus - Wiem, wiem, że w samej Vlorze nie chcę się znaleźć (problem wszechobecnego betonu i komercji), myślałem raczej o czymś na południe lub północ od Vlory. O czymś znacznie mniejszym i jeszcze nie przerobionym na turystyczny skansen pod każdym względem. Wspominasz o Ksamilu. Gdy czytałem o tym miejscu, to odniosłem wrażenie że tam już wszystko jest zagospodarowane przez hotele. Zdaje się że tylko jedna czy dwie małe plaże nie należą do hoteli, a na tych publicznych w centralnej części wszyscy leżą sobie na głowie bo nie ma innych miejsc w pobliżu. Smile Mylę się?
Odpowiedz
Na plaży Borsch nie jest do końca kamieniście, to raczej skrzyżowanie piasku i żwiru, ale w morzu na kamienie można się nadziać, dlatego buty są obowiązkowe, poniżej filmik
https://www.youtube.com/watch?v=2oZ5h88VdRc
Mieszkałem na prywatnej kwaterze, ale z booking, nie rezerwowałem bezpośrednio. Zawsze można zabukować na 2 dni i jak się nic fajniejszego nie znajdzie to przedłużyć  Cool
Aha wzdłuż plaży była coś jakby promenada, betonowy chodnik może kilometrowy, tam były restauracje i hotele
Przypomniało mi się, tu mieszkałem
https://www.google.com/maps/place/Borsh+...FQAw%3D%3D
miałem pokój ze śniadaniem  Big Grin gospodyni pytała co chcemy zjeść i była jajecznica z domowych jajec, racuchy  Heart, ogórki i pomidory rosły obok, świeżo zrywane Big Grin do tego chlebek, miód, jakaś ichniejsza konfitura, kawa i specjalnie dla mnie czaj, znaczy ichniejsza herbata z gojnika, super Tongue
aaa i jeszcze następne wspomnienie, obok była knajpka, gdzie jadłem najświeższe owoce morza, bo rano jeszcze pływały gdzieś obok. Było menu, ale Pan Kelner i chyba właściciel w jednej osobie mówił, co mają aktualnie na kuchni. Polecam bardzo, nie sugerować się plastikowymi  krzesłami, trochę na uboczu, ale jak się kończą rybki, małże czy kalmary z ośmiorniczkami to knajpka się zamyka  Big Grin Big Grin Big Grin
Odpowiedz
sorki bo ta knajpka z plaży Borsch jest tutaj Tongue, nie jest oczywiście jedyną w pobliżu  Big Grin
https://www.google.com/maps/place/Al+mar...FQAw%3D%3D
Odpowiedz
Plastikowe krzesła mnie nie ruszają - to nie one zostaną zjedzone. Wink
A pamiętasz może przykładowe ceny za żarełko, np. w tej knajpce?
Odpowiedz