Liczba postów: 3,013
Liczba wątków: 0
Reputacja:
182
Ponieważ z N26 nie dostalem karty, a do Polski sie nie wybieram prędko, to dzisiaj skorzystalem z promocyjnego linku i bardzo szybko w 5 min. zalożylem sobie innego niemieckiego fintechu:
Vivid Money - Darmowa karta z cashbackiem do 25%
Niemiecka firma fintechowa Vivid Money jest prawdopodobnie „najgorętszym” na rynku w ostatnich miesiącach ze względu na to, że oferuje swoim użytkownikom darmową metalową kartę i cashback do 25%, a także możliwości inwestowania w akcje i ETF-y ( na razie tylko dla niektórych krajów).
Co to są żywe pieniądze?
Vivid Money (www.vivid.money) to niemiecka usługa finansowa stworzona przez Solarisbank, która oprócz wszystkich zalet nowoczesnych firm fintech oferuje szereg innych, takich jak cashback do 25%. Niemiecki IBAN, darmowe przelewy w Euro i inne.
Darmowa karta metalowa - bez opłaty za dostawę i bez opłaty miesięcznej
Możliwość inwestowania w najpopularniejsze światowe spółki bez prowizji (Akcje i ETF-y). Inwestycje są chronione przez Niemiecki System Rekompensat dla Inwestorów. Obecnie ta funkcja jest dostępna tylko w Niemczech i kilku innych krajach. Spodziewamy się, że Bułgaria wkrótce znajdzie się na liście.
Cashback do 25% naszych codziennych wydatków - Możemy zarobić do 150 euro miesięcznie dzięki niezwykle hojnemu systemowi cashback Vivid Money
Dowiedz się więcej o programie zwrotu gotówki Vivid Money poniżej.
Konto z niemieckim IBAN
Możliwość otwarcia kilku kieszeni (oddzielnych kont) do różnych celów
Gwarancja naszych środków do 100 000 € - Nasze pieniądze są chronione do 100 000 € przez Niemiecki System Gwarancji Depozytów (DGS).
Vivid Money to produkt Solarisbanku - w pełni funkcjonalnego i regulowanego niemieckiego banku
Bezpieczeństwo - Numer, data ważności i CVV są ukryte na fizycznej karcie, możesz bezpiecznie uzyskać do nich dostęp za pośrednictwem aplikacji. Możliwość dostępu za pośrednictwem naszych danych biometrycznych. Możliwość zamrożenia karty w dowolnym momencie, a także powiadomienia przy przenoszeniu się na konto.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Liczba postów: 290
Liczba wątków: 1
Reputacja:
23
Rozumiem, że na tym Vivid Money konto jest tylko w EUR i że nie można założyć sobie iluśtam innych subkont i w miarę potrzeby (lub przy okazji dobrego kursu) wymieniać EUR na inne waluty (np. BGN, RON, HRK itd.). Jak w takim razie wyglądają kwestie przeliczenia waluty (spready, opłaty, kursy, limity transakcyjne):
- transakcji kartą w punktach stacjonarnych / w internecie na terenie UE / poza UE
- wypłaty z bankomatów na terenie UE / poza UE
Co do cashbacku, za co dają ten maksymalny 25%? Na stronie widzę poziomy:
0,1% wszystkie transakcje
3% restauracje poza UE
10% "online services" ... co to w ogóle jest? jeśli wszystkie transakcje online, to byłoby zbyt pięknie
1% "payments abroad" ... ale jak oni rozumieją tą "zagranicę"? poza granicami Niemiec? kraju użytkownika (dla większości forumowiczów PL)? czy jeszcze inaczej?
i co znaczy ten mały dopisek "as Stock Rewards"?
A w ogóle to czy ten cashback nie jest dostępny tylko dla planu Vivid Prime (rozumiem, że jest on planem "premium" = płatnym)
Reputacja:
182
07-08-2021,09:40:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-08-2021,09:54:40 przez bateniki.)
Dopiero wczoraj sie zarejestrowalem i zrobilem przelew z konto revolut--->vivid. kasa poszla bez żadnej oplaty, ma być w poniedzialek. Cachback tylko przy placenie karta fiziczna*. Narazie z tego co widze dla mnie tu w Bułgarii-
LIDL – 11 %
Kaufland – 11%
Starbucks – 11%
SHELL – 10%
Amazon – 9%
H&M – 21%
Zara – 13%
IKEA – 15%
Bauhaus – 15%
ADIDAS – 19%
Decathlon – 23%
Nike – 15%
Puma – 18%
Reebok – 22%
Calzedonia – 22%
Intimissimi – 20%
Douglas – 22%
SEPHORA – 25%
DM Drogerie Markt – 9%
iHerb – 15%
Niezwykle hojny program zwrotu gotówki Vivid Money
Vivid Money oferuje zwrot gotówki na nasze codzienne wydatki u wielu sprzedawców. Większość z nich dostępna jest również w Bułgarii. Testowaliśmy już na stacjach paliw Shell, LIDL, Kaufland, Decathlon, IKEA i H&M. Poniżej zamieściliśmy zrzuty ekranu. Usługa działa tak, że cashback automatycznie trafia do Twojego portfela inwestycyjnego, kupując akcje wybranej wcześniej spółki. Możesz jednak (jeśli chcesz) bardzo łatwo odwrócić kwotę udziałów w euro za pomocą przycisku „Odkup”, a tym samym wykorzystać tę kwotę na kolejne wydatki.
Vivid oferuje również program Champion, który oferuje 10% zwrotu gotówki od naszych ulubionych sprzedawców. Aby go odblokować, należy dokonać 2 płatności u wybranego przez nas kupca.
Ponadto istnieje tzw. Program Prime Cashback, który oferuje oprócz stałych poziomów cashbacku dla niektórych rodzajów sprzedawców, również 10% cashback z serwisów streamingowych, takich jak Netflix, Spotify, YouTube, Amazon Prime i 5% usług gier, takich jak Playstation i XBOX.
Promocja polega na tym, że pierwsze 3 miesiąca korzystasz z przywileje wyzszego poziomu normalne platnego 9,90 euro/miesiąc. Po tym czasie automaticzno przechodzisz na plan STANDART- każdy co sie rejestruje za pomocy twego linku referalnego przedluża ten okres o kolejne 2 miesiąca.
Będa sie staral tu opisiwać realne sytuacje z mojego doswiadczenia.
p.s.
jest do wykorzystania tak jak w R 100 walut-PLN i BGN też.
na karcie jest tylko numer bez data ważnosci i kod CVV
*Jeśli zdecydujesz, nie musisz w ogóle zamówić fizycznej karty od Vivid Money i korzystać z karty wirtualnej za pośrednictwem Curve.
Reputacja:
23
Czyli poniekąd i docelowo (po okresie promocyjnym), użytkownik sam sobie ten cashback opłaca... z drugiej strony, 11% w Lidlu, 10% w Shellu... może i to by się i nawet opłaciło w planie płatnym.
Czy ktoś z forumowiczów z Polskim adresem zakładał to uż? Ciekawi mnie jak wyglądają stawki cashbacku na polskim rynku.
Liczba postów: 841
Reputacja:
79
Może pora podzielić ten watek na Revolut i inne wynalazki albo zmienić nazwę...
Jesli już jesteśmy przy nowych wynalazkach, to w ostatni czwartek wystartował polski oddział AION Banku.
Nie ma tak spektakularnych bajerów jak Vivid ale jest po prostu bankiem.
Bank internetowy w całości obsługiwany aplikacją telefoniczną.
Ma polski IBAN, można konto zasilać przelewem lub kartą płatniczą.
Jest to bank belgijski (u nas ma oddział) założony przez... twórcę Alior Banku 
Gwarancje ma belgijskiego odpowiednika naszego BFG.
Dla nas może być interesujące, że jego karta debetowa za granicą przelicza się po kursie miedzybankowym.
Można mieć rachunki w 5 walutach (PLN. EUR, USD, CHF, GBP), natomiast płacić mozna w dowolnej walucie.
Teoretyczne jest to tzw. model subskrypcyjny opłat (opłata miesięczna zamiast opłat za czynności), ale na naszym rynku zaoferowali również konto darmowe. (w Belgii takiego nie ma)
Liczba postów: 841
Reputacja:
79
Jeszcze parę ciekawostek z AION Banku.
Przy założeniu konta wydają kartę debetową wirtualną, czyli w 5 minut po zasileniu konta można nią płacić.
Kartę można podłączyć do GooglePay i Apple Pay
Do Fitbit Pay musiałem niestety przez Curve.
Karta fizyczna kosztuje 11,99zł za wydanie, choć podobno są jakieś kody promocyjne pozwalające mieć ją za darmo.
Ja za szybko założyłem konto...
Darmowe są przelewy ( w koncie za free):
- SEPA (natychmiastowy SEPA INSTANT za 4,99 zł)
- krajowy PLN
- międzynarodowe w dowolnej walucie (tak mówi regulamin, choć tego nie zgłębiałem jak np. przesłać za darmo BGN do banku bułgarskiego)
Bankomaty do 900 zł/mc bezpłatne, powyżej 2% od nadwyżki.
Nie ma limitów płatności i przelewów oraz wymian waluty.
Są konta oszczędnościowe oprocentowane:
- PLN 1%
- EUR 0,5%
Oprocentowanie jest promocyjne do końca 2021r, standardowe to 0,05% choć dane z innych krajów sugerują że potem może być nowa promocja, pewnie już nie tak atrakcyjna...
Liczba postów: 86
Reputacja:
6
09-08-2021,22:22:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2021,22:26:33 przez Tamtam.)
Tak, są kody na darmowa kartę debetowa.
Znajdziesz je na blogach zajmujących się finansami.
Jak tak założyłem konto z kodem.
Ważny tip: musisz najpierw zasilić konto na conajmniej 11,99 pln zamówić kartę, pobiorą 11,99 a potem zwrócą Ci ta kasę za kartę na konto.
Wyplata 900 zł z bankomatu za darmo w darmowym abonamencie.
Maja dość wysoki oprocentowanie lokat w pln i EUR.
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Reputacja:
182
18-08-2021,23:34:49
Po tygodnia od rejestracji dostalem zwyklej poczty piękna metalowa karta VISA:
Jak by ktoś chcial dostać 5 euro darmowe i 3 miesiąca plan premium za free, może wykorzystać
mojego linku referencijnego:
https://vivid.money/r/nikolayJ8F
Liczba postów: 19
Reputacja:
0
Też taką o3małem  Ciężka jest sqbana
Reputacja:
23
Czy w tym Vivid Money jest jakiś limit cashbacku? Chodzi mi po głowie kupno sprzętu biwakowego w sklepie sportowym
(a 23% od 1,5 czy 2 tys. to jest byłoby coś)
|