Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BLIK zbliżeniowy
Nowy wątek, bo nowa metoda płatności za granicą.
Na razie z bólami wprowadzana w Millennium i PKO BP, ale ma szansę na upowszechnienie się we wszystkich bankach uczestniczących w organizacji Polski Standard Płatności.

Płaci się (a raczej płacić będzie, bo nawet w tych dwóch wymienionych bankach słychać skargi "a u mnie nie ma" co mogę osobistym doświadczeniem potwierdzić) telefonem z funkcją NFC w każdym terminalu obsługującym karty Mastercard.
Przy czym po stronie użytkownika nie jest wymagane posiadanie czy "podłączanie" żadnej karty. To BLIK jest kartą.
Dla nas istotne, że płatności zagraniczne są przeliczane po kursie Mastercard bez prowizji.

Fpisujcie swoje doświadczenia Big Grin
Odpowiedz
Na czym polega ten blik?
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Taki system płatności wdrożony przez największe polskie banki umożliwiający płatności bez karty płatniczej (czyli bez pośrednictwa Visy/Mastercarda) ale z wykorzystaniem infrastruktury kartowej.
Np. w sklepie płacisz w terminalu do kart, ale zamiast karty używasz jednorazowego 6-cyfrowego kodu który ci generuje aplikacja bankowa na telefonie.
Potwierdzasz to na swoim telefonie (kwota i nazwa placówki się wyświetla) i już.
Zamiast karta+PIN masz kod+potwierdzenie.
Bardzo się rozpowszechniły płatności BLIKiem w internecie, podobno jest ich już więcej niż płatności kartami.
Wygodne są przelewy na numer telefonu bo są natychmiastowe i w większości banków działają 24/7
Natomiast BLIK zbliżeniowy ma dwie ważne funkcje:
- działa nie tylko w Polsce ale i za granicą
- ma bezprowizyjną wymianę walut
Odpowiedz
Nowe wieści z rozpoznania bojem.
Wprawdzie nie z Bułgarii, ale że akurat jestem w Czechach to sprawdziłem.
Mogę potwierdzić, że BLIK zbliżeniowy działa za granicą.
Zapłaciłem za dwie kawy. Poprosiłem o płatność kartą, zbliżyłem telefon i.... poszło.
Sprawdziłem na kalkulatorze Mastercarda, że kwota blokady (bo się jeszcze nie rozliczyła transakcja, jest w blokadach) jest zgodna co do grosza z jego (MC) przelicznikiem CZK->PLN, przy prowizji banku wynoszącej 0%.
A więc niezależnie od tego jakie prowizje i przeliczniki stosuje wasz bank dla płatnosci kartą za granicą, przy BLIKu zbliżeniowym zawsze to idzie po kursie Mastercad bez prowizji banku.
A jeśli bank umożliwia ustawienie karty kredytowej jako źródła pieniędzy dla BLIKa to uzyskujemy rewelacyjna bezprowizyjną kartę kredytową w telefonie do płatności za granicą. 
Ja płaciłem z PKO BP (Inteligo), ale sporo banków już udostępnia BLIKa zbliżeniowego:
PKO BP
Millennium
Santander
Alior 
ING
mBank

Z największych to chyba tylko Pekao się ociąga.
Odpowiedz
Okazuje się, że BLIK nie powiedział nam całej prawdy  Sad
Wg ostatnich informacji, klienci mBanku owszem mieli dostęp do BLIKa zbliżeniowego, ale tylko w kraju.
Dopiero teraz, i to stopniowo, mBank tę funkcję (BLIK zbliżeniowy walutowy) udostępnia swoim klientom.
Złą wiadomość jest taka, że od listopada 2022r ta przyjemność będzie obciążona prowizją 5,9%
Dla mnie to skreśla ten bank z płatności za granicą...
Odpowiedz
Na Węgrzech też działa BLIK bez problemu
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości