Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cmentarz w Szatmárcseke
Podczas naszej z Iwoną pierwszej podróży do Bułgarii zachęcony przez kocura zajechałem do położonego blisko granicy węgiersko-ukraińskiej węgierskiego Szatmarcseke.
Znajduje się tu unikalny w skali Europy cmentarz kalwiński.  Słynie on z drewnianych nagrobków w kształcie wąskich czółen wbitych pionowo w ziemią. Najstarsze nagrobki pochodzą jeszcze z XVIII w. ale korzenie tego typu nagrobków podobno sięgają tradycji ludów ugrofińskich z terenów Syberii, gdzie zmarłych chowano w łodziach a teraz łodzie symbolizują wędrówkę duszy zmarłego swobodnie puszczoną łodzią z biegiem rzeki do innego świata. Podobno i dziś chowa się zmarłych w podobny sposób. Nagrobków jest ok. 600, różnice w kształtach pozwalają odgadnąć płeć zmarłego, a układ nacięć zdradza jego wiek i status społeczny.
Na cmentarzu znajdziemy też (ten akurat „normalny”) nagrobek węgierskiego poety, autora słów hymnu państwowego, a zaraz przy wejściu płaskorzeźbę z mapą świata przedstawiającą migrację milionów Węgrów po całym świecie.

[Obrazek: IMG_0005.JPG]

[Obrazek: IMG_0006.JPG]

[Obrazek: IMG_0007.JPG]

[Obrazek: IMG_0008.JPG]

[Obrazek: IMG_0009.JPG]

[Obrazek: IMG_0013.JPG]

[Obrazek: IMG_0015.JPG]

Świeże groby

[Obrazek: IMG_0018.JPG]

Chwile spędzone pomiędzy tak oznaczonymi grobami na długo zapadają w pamięci.
Zafascynowany powyższym szukając informacji natrafiłem w sieci na fotkę cmentarza też „z łodziami” a jakże zupełnie innego. Szukałem go i znalazłem (także po drodze do Bułgarii) w miejscowości Hajduboszormeny. Prawda że zupełnie inny ?

[Obrazek: 4T8A0009.jpg]

[Obrazek: 4T8A0010.jpg]

[Obrazek: 4T8A0011.jpg]

[Obrazek: 4T8A0012.jpg]
Odpowiedz
Bywam na różnych cmentarzach, ale takiego nie widziałam. Czółna rzeczywiście robią wrażenie...
Może przy następnym pobycie w Hajduszoboszlo skierujemy się chociaż w stronę Hajduboszormeny - widzę, że to całkiem blisko.
Odpowiedz
Ładnie, też takiego nie widziałem, a staramy się odwiedzać cmentarze.
Odpowiedz
Fajna metafora z tymi łodziami!
Odpowiedz
Ciekawe nekropolie warte odwiedzin.
Odpowiedz
śliczny, wpisuję go na listę miejsc do zobaczenia. Do tej pory spotkałam niewielu ludzi interesujących się cmentarzami, a tu proszę, taki odzew na forum Smile
Odpowiedz
Szarlot_K To i ten powinnaś na chwilę odwiedzić, choćby dla widoku Smile Marku, wybacz, że ci się wtryniam Wink

[Obrazek: l_14391948225b74evraninje.jpg]
Odpowiedz
Mastika coś wykrzaczyło.
Odpowiedz
faktycznie Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości