Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ulcinj
Spędziłem w Czarnogórze 2 tygodnie, zjechałem kawał wybrzeża.
Kotor, Budva, Petrovac bardzo ładne, ale to nie dla mnie .
To taki Disneyland dla turystów.
Prawdziwe życie miejscowych widać w Ulcinju.
Plaża miejska wygląda tak jak na obrazku poniżej (a to jest wrzesień, już po sezonie), ale że żaden ze mnie plażowicz to mi nie przeszkadzało Wink
[Obrazek: aRbEaG1.jpg]
Na powyższym obrazku ołówek pokazuje na dom z czerwonym dachem na najwyższym tarasie - to była moja meta.
Śniadanie na tarasie z widokiem na zatokę - bezcenne.

Widoczki z tarasu były takie

Stari Grad (same knajpy i hotele - w wielu menu po polsku)
[Obrazek: nIb1FXW.jpg]

Miasto o zachodzie
[Obrazek: nYQJNFk.jpg]

i w nocy
[Obrazek: 0dBl11B.jpg]

Port
[Obrazek: DiSJ1WF.jpg]

i "plaża" Starego Gradu Wink
[Obrazek: 0TN6FNg.jpg]
Odpowiedz
Potwierdzam Ucinj ma swój klimat, taki orientalny trochę. Plażować lepiej na Velika Plaza, miejsca "skolko ugodno"  Big Grin
Odpowiedz
Ktoś tu pisał o wysokich cenach w Czarnogórze.
No może w centrum Kotoru tak.
Ale cena 3,5 EUR za cevapcici z frytkami i pomidorem, porcja tak duża, że moja żona połowę mnie oddawała (a ja na drugi dzień już tylko zupka albo burek cobym za szeroki nie wrócił...Wink... ta cena nie wydawała mi się jakaś wygórowana.
Naprawdę w Bułgarii zje się takie coś za 3,5 lewa?
Oczywiście taka cena to nie na plaży tylko w miasteczku.
Porcja burka za 1 eurasa kosztowała tyle samo co w jakimś miasteczku w BiH (Maglaj?) po drodze
W bieżącym roku w maju płaciłem za burka w Słowenii 2,70 EUR i to już tanie nie było...

Będąc w Ulcinj warto się wybrać na wyspę Bojana (15 km)
Może nie dla golasów, którzy mają zamknięty ośrodek na wyspie Wink ale dla rybnych restauracji położonych nad rzeką przy moście na wyspę.
Oni tu łowią
[Obrazek: 6tBlvO4.jpg]
(albo w morzu) i świeżutkie podają w tych knajpach.
Niebo w gębie, a i spożywanie na zacienionym tarasie z widokiem na rzekę to przyjemność warta grzechu.
Z tym, że tu już tak tanio nie jest - 10-15 EUR za danie.
A dla oszczędnych zupa rybna (pycha) za 3,00 EUR z górą chleba...
Odpowiedz
Z Ulcinja do jeziora Szkoderskiego jest tak blisko, że grzech byłoby nie nawiedzić.
Po drodze trzeba przejechać przez pasmo górskie (przełęcz ok. 500m npm) z rewelacyjnymi widokami

do przodu
[Obrazek: uhLYzU1.jpg]

i do tyłu
[Obrazek: J86grQ3.jpg]

Zjeżdżamy na dół do wioski Ckla, kilka domów na krzyż i wyglądający na opuszczony port
[Obrazek: Blo67db.jpg]

Przy porcie jednym obiektem, w którym jest życie jest sobie...
[Obrazek: qu5MX7a.jpg]
Smile
Odpowiedz
(27-05-2016,19:40:42)Slavekk napisał(a): Będąc w Ulcinj warto się wybrać na wyspę Bojana (15 km)
Może nie dla golasów, którzy mają zamknięty ośrodek na wyspie Wink ale dla rybnych restauracji położonych nad rzeką przy moście na wyspę.

Myślę, że warto wjechać na tę wyspę - trzeba zapłacić parę euro. Parkujemy i na piechotę w lewo. Piasek, jak nad Bałtykiem i do tego ciepła woda. Bo na Wielkiej Plaży piasek jest drobny i szary. Jeżeli pójdziemy na maksa w lewo, to dochodzimy do rzeki granicznej z Albanią. Jeżeli pójdziemy na maksa w prawo, to dojdziemy do rzeki z restauracjami, o których pisałeś, a tutaj znajduje się restauracja z domkiem na drzewie. Golasy są po środku plaży.
Odpowiedz
no Slavekk nadawaj, Ulcinj to jedno z miejsc, które pojawia się w moich planach urlopowych, może następny sezon...
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Przypomniałem sobie o fajnej atrakcji, połączeniu Wielkiej Plaży i Małej Plaży w mieście. Z Wielkiej idziemy na piechotę wzdłuż wybrzeża, na początku trochę do góry, a później cały czas wzdłuż skalistego wybrzeża. Czasem ludzie opalają się na tych skałach, a przed samym Ulcinjem znajduje sie Ladies Beach - pilnują wejścia. Idziemy niecałą godzinę - z dzieckiem powyżej 5 lat może być. Z powrotem wracamy stateczkiem - odpływają spod twierdzy za 4 euro od łebka i lądują na Wielkiej Plaży. Można zobaczyć to samo skaliste wybrzeże od morza i od lądu.
Odpowiedz
Najlepsza knajpa w Ulcinj jest usytuowana na tyłach płatnego parkingu położonego przy głównej ulicy, przed starówką. Ceny odczuwalnie niższe, jedzenie bardzo smaczne, obsługa przesympatyczna. Dostałem tam mini rozmówki albańskie, spisane na kartce w zeszycie. Składały się z:
"Dzień dobry
Dziękuję
Do widzenia
Na zdrowie
Poproszę jeszcze dwa piwa"
Gdzieś mi się jeszcze ta kartka pałęta w domowym archiwum Smile
Odpowiedz
Będąc cztery razy w Ulcinj mogę tylko potwierdzić że jest pięknie. Jestem zakochany w Czarnogórze. Co do knajpy w samym Ulcinju proponuję odwiedzić Amforę, jakieś 100m po prawej stronie przed małą plażą idąć z góry główną ulicą. Pyszna i tania ryba, kalmary, zawsze świeże i do tego domowa rakija gratis.
Odpowiedz
A jak wyglądają ceny między Budva a Ulcinij ?
Głównie myślę o artykułach spożywczych i cenach w restauracjach
Odpowiedz