Liczba postów: 15
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
07.09.2017 15:53:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2017 15:54:42 przez bykson.)
Witam Wszystkich
Mam ogromną prośbę otóż razem z rodziną miałem dzisiaj wyjechać samochodem na wczasy do Chorwacji. Niestety prognozy pogody są tak złe że poważnie zastanawiam się nad wyjazdem do Bułgarii. Nigdy nie byłem w Bułgarii nie wiem którędy jechać, gdzie potrzebne są winiety itp.
Jadę z dwójką małych dzieci dlatego proszę o radę którędy jechać najlepiej żeby w miarę szybko dotrzeć na miejsce. Startuje z miejscowości Biecz w małopolskim. Do wieczora już nie wiele zdążę przeczytać.
Za każdą radę bardzo dziękuje
Liczba postów: 14,289
Liczba wątków: 26
Reputacja:
405
Pierwszy raz za granicę?
Wizy oprócz krajów dawnego ZSRR od kilkunastu lat w Europie niepotrzebne. Dowód osobisty starcza, ubezpieczenie krajowe. Bierzesz euro, wymieniasz na miejscu, ewentualnie karta.
W Twoim przypadku droga przez SK, HU, RO bo przez Ukrainę nie będziesz ryzykował przecież.
Reputacja:
0
07.09.2017 16:01:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2017 16:04:27 przez bykson.)
hehe poprawiłem chodziło mi o winiety
Winiete na Węgry mam z tego co czytam na Rumunie kupie tez przez internet, w Bułgarii jak jest ?
Czy jak google maps pokazuje około 17 godz przejazdu to realny czas ?
Jak z LPG na trasie ?
Liczba postów: 1,875
Reputacja:
74
mało czasu, więc tylko odpowiadam: winiet przez internet, to chyba nie zdążysz, więc w Rumunii tuż za granicą na stacjach benzynowych kartą, ewentualnie euro w budkach (z niewielką stratą, ale nie ma nic za darmo), Bułgaria winiety też na stacjach i w budkach przygranicznych (mniej korzystnie, ale niewiele). Z LPG jak jeździłem kiedyś, to większego problemu nie widziałem. Jedynie w Rumunii większy rozrzut cenowy, ale dłużej na ich gaz\ie pojedziesz.
17 godzin, to jakbyś się Kubica nazywał i Policji by nie było. Moim zdaniem bardzo nierealne, no chyba że ruszasz z samej granicy i w Ruse się zatrzymujesz.
O tej porze korków na granicy, którędykolwiek byś jechał, to raczej już nie masz.
Jak przez Rumunię, to bym jechał na Miszkolc, Debreczyn, Oradea, Kluż Napoka (nie dojeżdżając, na autostradę), Pitesti, Giurgiu, Ruse, a dalej to zależy gdzie jedziesz), no chyba , że wariant wybitnie autostradowy przez Węgry obwodnicą Budapesztu na Szeged, Kalotinę, Sofię i nad morze. To w skrócie bbbb. wielkim
Liczba postów: 496
Reputacja:
2
Oradea - Deva raczej bym odradzał , lepiej Oradea na autostradę przed Kluz . Reszta może być.
Reputacja:
0
ok winiety na Węgry i Rumunie mam w Bułgarii kupuje na cpn
Do LPG końcówka taka jak w Polsce
Muszę coś jeszcze wiedzieć ?
Reputacja:
0
07.09.2017 18:54:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.09.2017 18:55:07 przez bykson.)
Najważniejsze ew-cia
Czytam że na granicy Rumunia-Bułgaria jadę przez płatny most gdzie płacę za przejazd przez ten most ? Czy zaraz za granicą będzie cpn żeby kupić bułgarską winiete ?
Liczba postów: 496
Reputacja:
2
Za most płacisz w Rumunii przed granicą na bramce (najlepiej mieć odliczone 3 EUR bo lubią kantować) a winietę i LPG kupuję w Ruse na wylotówce do Warny na OMV