28-08-2016,20:49:31
Orlin a bakłażan?
Czas na przetwory
|
28-08-2016,20:56:25
Bakłażan niekoniecznie,w moim domu od niedawna dodawany.Przepis Orlina to klasyka
28-08-2016,21:02:13
Witaj Orlinezze czy masz przepis na prawdziwa bulgarska banice
28-08-2016,22:15:58
Oto efekt koncowy. Trzeba miec na uwadze ze z 10 kg produktow wychodzi najwyzej 5kg lutenicy
Sent from my K6000 using Tapatalk
Czas na ogórki konserwowe 2016
10 kg ogórków korniszony małe. Jenen zlew z bierzącą wodą Trzeba je umyć i nożem obetnąć ogonki Pokroić przynajmniej 7 cebul w ten sposób Bierzemy pojemniki jakie mamy czy to plastikowe czy też szklane im większe tym lepsze mnie roboty. Ja miałem 2x10litrów z plastyku Kładziemy na dno jedną cebule pokrojona , posiekany koperek do smaku i pieprz czarny lub kolorowy do smaku . Układamy ogórki i znów troche cebyli, koperku i pieprzu. Wszytko do smaku . Na wierchu na koniec tez koperek, cebula i pieprz W dużym garnku wlewamy 5 części wody 1 część octu winnego, szkalnka soli na 5 kg materiału najlepiej morskiej. Gotujemy , jak troche ostygnie zalewamy do pełna, zamykamy i odwracamy pojemnikina noc. Nastepnego dnia z powrotem odwracamy i po 10 dniach już można spożywać. Dla twardości ogórków można dodać aspiryne. Smacznego
U nas podobnie robimy w słoikach, plus ziele angielskie i chrzan, tylko skąd wziąć świeże i DOBRE korniszony (oraz koperek) o tej porze roku.
08-10-2016,00:07:42
08-10-2016,07:58:36
Bułgarzy aspiryne dają do większości przetworów. U nas co niektórzy saletre. Pytanie nie eymaga odpowiedzi co jest zdrowsze.
08-10-2016,17:40:32
27-10-2016,17:26:18
A teraz czas na "Carska turszia", przpis babci
8kg czushki typu "kambi"- okrągłe splaszczone 1 kg soli morskiej 7 litrów wody Kambi pokroić na 4 oczyścić z pestek ile sie da i zamocić w roztworze z wodą i solą na 24 godziny Reszta podam jutro teraz sie moczy moczy sie 24 godziny |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|