Liczba postów: 5,740
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05-03-2016
Reputacja:
135
W dniach 7-9.04.2017r odbyly się u nas targi Agrotravel, na których było stoisko z domowym przetworami balkanskimi. Pani każdemu kupującemu przekazywala kartke dotyczaca przyprawy Czubrycy bulgarskiej. Na niej był przepis z wykorzystaniem czubrycy do celów leczniczych: Na 300ml przegotowanej wody(wrzątek) wsypac 2 czubate lyzeczki od herbaty czubrycy, przykryc na 5-6 godzin do całkowitego ochłodzenia, następnie przecedzić przez sitko- pic rano na czczo po 20 ml wywaru. Proces powtórzyć 2 razy(2 opakowania)- leczy nadciśnienie, oczyszcza nerki z piasku i drogi moczowe, reguluje trawienie i zbijany jest cholesterol.
Fusy z sitka zebrac do słoiczka(wykorzystane do celów kulinarnych), lekko posolić, polac odrobina oleju słonecznikowego lub oliwy- trzymać w lodowce i dodawać do zupy pomidorowej, jarzynowej, gulaszowej, plackow ziemniaczanych, pizzy itp.
Liczba postów: 860
Liczba wątków: 0
Dołączył: 09-09-2016
Reputacja:
33
Ostatnia rakija sklepowa, sezon szparagowy otwarty. Na zdrowie
Wysłane z mojego Neffos C5 przy użyciu Tapatalka
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...
Liczba postów: 5,740
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05-03-2016
Reputacja:
135
3 tygodnie temu w Galerii Echo było stoisko z tureckimi produktami: konfitury, herbata, chalwa, miody, słodycze, ajvar, pasta warzywna z orzechami. Kupilismy słoiczek tureckiej pasty warzywnej z orzechami(BURCU, Antep Ezme)-310g/15zl.
Pasta do miesa, wędlin, sera i bezpośrednio na chleb. Bardzo nam smakowala.
Zaczelismy myslec z czy te orzechy wymieszać i padlo na zakupiony Ajvar w Lidl z Serii Deluxe.
Przepis: zmiksowalam orzechy wloskie i do nich dodałam ajvar ostry(dodane produkty na oko), ale wyszlo smecznie.
Wczoraj zrobiłam w inny sposób: zmiksowalam orzechy mikserem i dodałam je do ajvaru łagodnego - wymieszałam lyzka - wersja tez smaczna. Taka moja wariacja z Ajvarem- można sprobowac.
Liczba postów: 3,791
Liczba wątków: 0
Dołączył: 15-05-2015
Reputacja:
72
28-05-2017,12:49:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017,12:58:36 przez teresa.)
Dziś drob-sarma i panierowane sery. Drob-sarma że strony http://smakbulgarii.blogspot.com/?m=1. Nowa odkrywka. Jeszcze grill i steki.