Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słoneczny Brzeg / Слънчев Бряг
pytanie nietypowe. od paru lat nie mogę znaleźć miejsca w SB, swety vlas gdzie można zjeść w miejscu bardziej dla tubylców niż turystów a szczególnie szukam dobrej parlenki. Oczywiście polecam np. Механа Старата Къща w Kosharitsa - właściciel bazuje m.in. na lokalnej jagnięcinie itp. ale może coś jeszcze ciekawego ? street food to oczywiście shreak bbq lub Buchvata.
Odpowiedz
(13.06.2025 19:47:59)KAJ napisał(a): pytanie nietypowe. od paru lat nie mogę znaleźć miejsca w SB, swety vlas gdzie można zjeść w miejscu bardziej dla tubylców niż turystów a szczególnie szukam dobrej parlenki. Oczywiście polecam np. Механа Старата Къща w Kosharitsa - właściciel bazuje m.in. na lokalnej jagnięcinie itp. ale może coś jeszcze ciekawego ? street food to oczywiście shreak bbq lub Buchvata.
Im dalej od morza tym bardziej dla miejscowych Wink  w Ravdzie takim miejscem wydaje się być jadłodajnia u Serbów, sprzedają dużo na wynos, spotkać tam można ludzi  pracujących w okolicy (sklepikarze, taksowkarze, policjanci, obsługa aquaparku). 
Dobra pyrlenke jadłem w sąsiedniej  Złotej Rybce.
Odpowiedz
bart11 daj proszę namiar na tą Serbską knajpkę i Złotą Rybkę nie mogę na mapie ich wyszukać a z SB niedaleko to może skoczymy skoro polecasz Smile
Odpowiedz
(25.06.2025 12:06:18)KAJ napisał(a): bart11 daj proszę namiar na tą Serbską knajpkę i Złotą Rybkę nie mogę na mapie ich wyszukać a z SB niedaleko to może skoczymy skoro polecasz Smile

U Braci Serbów - to bardziej jadłodajnia/stołówka Smile, a nie knajpka. Typowe Bułgarskie jedzenie, bardzo duży przemiał, dość niskie ceny, dostępne od ręki. Złota Rybka jest obok (na podobnej zasadzie).  Chyba najbardziej znany lokal w tej okolicy. 
Lokalizacja -> samo centrum Ravdy, przy ul. Macedonia (chyba) na przeciwko poczty.
Odpowiedz
Cześć,
Czy ktoś może opisać jaki jest stan okolic SB po powodzi z 3.10.2025? Wiem, że cała okolica SB była bardzo dotknięta tą powodzią błyskawiczną.
Co prawda w tym roku - po kilku latach w SB - znów planujemy 10 sierpniowych dni w Primorsku, ale może nam się jeszcze pozmieniać Wink Stąd pytam Smile

Pozdrawiam,
Maciej.
Odpowiedz
(25.06.2025 12:06:18)KAJ napisał(a): bart11 daj proszę namiar na tą Serbską knajpkę i Złotą Rybkę nie mogę na mapie ich wyszukać a z SB niedaleko to może skoczymy skoro polecasz Smile

Ja w SB mogę polecić The White House . Trochę na uboczu, już niezbyt daleko od granicy Nesebaru. Dobre ceny, miła obsługa i dobre jedzonko.
Obok nich była knajpka typowo bułgarska z muzyką na żywo, ale od kilku lat jest zamknięta Sad Nie wiem, czy jeszcze się otworzy, ale jedzenie mieli SUPER.

Pozdrawiam,
Maciej.
Odpowiedz
Powodzi TYLKO w ELENITE  bila.
SB ma sie dobrze Smile

https://www.webcams.bg/
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
(27.01.2026 19:37:28)bateniki napisał(a): Powodzi TYLKO w ELENITE  bila.
SB ma sie dobrze Smile

Dokładnie tak jak kolega pisze... Elenite spłynęło do morza... troszkę SV ucierpiał a SB w zasadzie przyjął to "na miękko"... lekkie podmycia i to na tyle.
Odpowiedz
(27.01.2026 19:37:28)bateniki napisał(a): Powodzi TYLKO w ELENITE  bila.
SB ma sie dobrze Smile

Dzięki za info Smile
W polskich mediach były informacje, ale mało szczegółowe, tyle że obwód Burgas ucierpiał. Przeglądałem teraz newsy na БТА i faktycznie Elnite najgorzej i Carevo.

Pozdrawiam,
Maciej.
Odpowiedz
(27.01.2026 19:52:38)coffe napisał(a):
[... napisał(a):pid='100062' dateline='1769535448']

Dokładnie tak jak kolega pisze... Elenite spłynęło do morza... troszkę SV ucierpiał a SB w zasadzie przyjął to "na miękko"... lekkie podmycia i to na tyle.

THX Smile

Pozdrawiam,
Maciej.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości