Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomorie 2009
Nie wiedzieliśmy gdzie chcemy jechać, poszliśmy do biura podróży i zaproponowano nam Pomorie w Bułgarii. Ponieważ znaliśmy tę miejscowość z opowieści członków naszej rodziny, postanowiliśmy jechać i był to super wybór. Wink Przewertowałam internet i ruszyliśmy trasą przez Rumunię. Wyjechaliśmy o 3 w nocy (w tygodniu) z Warszawy, około 19.00 byliśmy w Ciucea, gdzie nocowaliśmy w przydrożnym motelu. Podróż wspominam bardzo źle, bo jeszcze w naszym górach okazało się, że nasza czteroletnia córka ma chorobę lokomocyjną, a Lokomotiv na nią nie działa Confused Tak więc modliłam się o koniec, gdyż jazda w samochodzie bez klimatyzacji była bardzo ciężka. Jełśi chodzi o nocleg w Rumunii (nie pamiętam nazwy motelu) to było kawałek przed Route 66 po prawej stronie drogi i ten nocleg był raczej słaby. Pamiętam, że płaciliśmy 80 RON za pokój dwuosobowy, ale z jednej strony słychać było silniki podjeżdżających pod górę Tirów, a z drugiej strony pociągi Undecided Na szczęście była to tylko jedna noc Wink Następnego dnia podróż znowu była ciężka (córka) i w efekcie do Pomorie wjechaliśmy około 21.00. Było ciemno i nie mogliśmy znaleźć naszego hotelu. W końcu się udało i około 22.00 zameldowaliśmy się w hotelu Interhotel Pomorie. Uważam, że hotel był bardzo fajny, dość duży pokój z dostawką i bocznym widokiem na morze. Akurat o widok nie było trudno, bo hotel jest położony bezpośrednio nad morzem! Na miejscu okazało się, że dobrym posunięciem było wykupienie pokoju z widokiem, bo okazało się, że to pokoje w nowej części hotelu z klimatyzacją. W starej części klimatyzacji nie było o czym się przekonaliśmy idąc na pierwsze śniadanie. Hotel ten ma mały basen na wybetonowanej platformie nad morzem oraz basen kryty ze słoną wodą, co było fajną opcją w wietrzne dni.
Pierwszego dnia poszliśmy na plażę najbliższą hotelowi, którą była w całości z pokruszonych muszelek. Bardzo urokliwe, ale nie dało się robić babek, więc następnego dnia wyruszyliśmy na poszukiwanie piaszczystej plaży, która była zlokalizowana około 400 m od hotelu i to był nasz wybór na cały urlop ;-)
Śniadania jadaliśmy w hotelu, a obiadokolacje w okolicznych knajpkach, kolacje w postaci owoców i wina spożywaliśmy na balkonie naszego pokoju Wink
Jeśli chodzi o samo Pomorie to śliczne miasteczko położone, podobnie jak Nesseber, na półwyspie. Szczególnie urocze jest stare miasto z wąskimi klimatycznymi uliczkami, przyjemny deptak, natomiast nowa część miasta z ekskluzywnymi hotelami nie zrobiła na mnie pozytywnego wrażenia.
W czasie naszego pobytu odwiedziliśmy Nesseber, Sozopol i Paradise Aqua Park. Każde z tych miejsc było dla nas wspaniałe, dla naszej córki oczywiście aquapark był najfajniejszy Wink
14 dni naszego urlopu minęło bardzo szybko i trzeba była wracać co po doświadczeniach z trasą na urlop napawało mnie mega strachem. Pierwszego dnia dojechaliśmy motelu (bez rezerwacji) między Sybinem a Sibiu. Zatrzymaliśmy się w motelu, gdzie na parkingu stało dużo Tirów, co okazało się błędem, bo kierowcy wiedzą, gdzie można dobrze zjeść (i rzeczywiście tak było), ale śpią w swoich samochodach. Pokój był przyjemny, ale smród, który miał się wywietrzyć, niestety się nie wywietrzył ;( śmierdziało z kanalizacji, jak się odwróciłam w stronę pokoju, a jak w stronę okna śmierdziało z komina nad grillem, który palił się całą noc. O drugiej nie wytrzymaliśmy i ruszyliśmy do Polski. Pomimo słabych doświadczeń z trasy nic nie popsuło nam pozytywnego wrażenia jakie wywarła na nas Bułgaria i zaplanowaliśmy kolejny wyjazd, ale o tym w innym wątku, później Wink
Odpowiedz
Musisz adres obrazu znac. I wrzucic poprzez wstaw zdjecie
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
Zdjęcia postaram się wstawić za kilka dni. Może tym razem mi się uda ;-)
Odpowiedz
Stara część hotelu Pomorie
[Obrazek: 2637223_bulgaria09_107.JPG]

Nowa część - tu mieszkaliśmy
[Obrazek: 2637225_bulgaria09_111.JPG]

Muszelki na plaży, o których pisałam wyżej
[Obrazek: 2637224_bulgaria09_59.JPG]

Widok z hotelu
[Obrazek: 2637222_bulgaria09_451.JPG]

Basen - mały, ale głównie siedzieliśmy na plaży, więc nie miał dla nas znaczenia ;-)
[Obrazek: 2637221_bulgaria09_452.JPG]
Odpowiedz
A pamiętasz może cenę noclegów w tym hotelu? Hotel Pomorie wygląda fajnie - a ten basen nie taki wcale mały Smile
Odpowiedz
To było kilka lat temu, więc ceny mogły się zmienić. Ja wtedy jechałam z Neckermanna i płaciliśmy 1400 zł/osobę/2 tygodnie. I była to oferta ze śniadaniami. Za dziecko nie płaciliśmy nic (40 zł ubezpieczenia). Neckermann ma właśnie fajne oferty dla dzieci - w wielu hotelach dzieci są gratis.
Niestety w tym hotelu mają tylko pokoje dla dwóch osób+ dostawka, więc ja się już nie łapię (2+3), bo gdyby nie to z pewnością powtórzylibyśmy wyjazd tam. Ale w tym roku nie widziałam tego hotelu w ofercie Neckermanna :-(

Jeśli chodzi o basen to mają tam pełnowymiarowy basen kryty ze słoną wodą oraz centrum zabiegów "błotnych" ;-)
Odpowiedz
(11-06-2015,16:21:08)myszabe napisał(a): A pamiętasz może cenę noclegów w tym hotelu? Hotel Pomorie wygląda fajnie - a ten basen nie taki wcale mały Smile

Myszo, zajrzyj tu:
http://interhotelpomorie.com/interhotelpomorie/?lang=en
Odpowiedz
(11-06-2015,16:21:08)myszabe napisał(a): A pamiętasz może cenę noclegów w tym hotelu? Hotel Pomorie wygląda fajnie - a ten basen nie taki wcale mały Smile

Witam

W terminie 10.07 - 24.07 dla rodziny 2 + dziecko do lat 11 ( zakwaterowanie i sniadania ) koszt za rodzine to niecale 600 Euro.

Pozdrawiam
Odpowiedz