Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2026]
To i ja zacznę szlak rumuński na rok 2026... jakieś nowe informacje na temat wznowienia prac drogowo budowlanych czy też ewentualnych możliwych terminach oddania dróg do użytku co by troszkę ułatwiło drogę?
Odpowiedz
W tym roku to chyba jednak nic Sad
Odpowiedz
W weekend wracałem do Polski przez Ruse - Pitesti - Nadlac - Komarno - Zwardoń.
Na moście Ruse niestety po staremu: pomimo opłacenia przejazdu przez stronę www na szlabanie nic nie dzieje się automatycznie. Trzeba werbalnie zgłosić pani w budce o opłacie, ona sprawdza to w systemie i dopiero podnosi szlaban.

Przejazd przez most udał nam się płynnie bez czekania ale oczywiście druga strona stała w korku. Prace pomimo opadów trwały, lecz końca remontu nie widać...

Na autostradach (ale nie tylko) pojawiło się sporo pozimowych dziur i trzeba uważać na felgi/opony, ale do wiosny myślę że polepią wszystko jak co roku. Zresztą już jedną taką ekipę przed obwodnicą Bukaresztu mijaliśmy.

Pierwszy raz jechałem nowym odcinkiem A1 od Pitesti do Curtea de Arges i pomimo wszystko uważam że ten wariant jest lepszy niż zjazd z A1 w Pitesti. Teoretycznie znaki zabraniają wjazd na ten nowy odcinek A1 samochodom powyżej 3,5t. Jest tam mniej wszelkich ciężarowych ale jak to na Bałkanach kilka "lepiej wiedzących" musieliśmy minąć.

Ogólnie Rumunia bez niespodzianek i tylko szkoda że w tym roku nic nowego na tej trasie nie otworzą.

Węgry, jeśli ktoś o tym nie wie ważna informacja o remoncie autostrady M1 między obwodnicą M0, a zjazdem na Tata (około 40km !!!). Myślę ze będą budować po 3 pasy w każdym kierunku, szeroki zakres praz, a potrwa to chyba z 3 lata. Na razie są po 2 wąskie pasy w dwóch kierunkach i ograniczenie do 80km/h. Czułem się tam jak na remontowanej niedawno Gierkówce z kontrolą średniej prędkości. Na M1 im dalej od Budapesztu tym wszyscy jechali coraz szybciej, a przynajmniej jeden radiowóz z radarem zauważyłem Smile

Przejazd w godzinach szczytu może tam być katorgą, a alternatywy raczej nie ma. Po M1 tankowanie jak zawsze przed Komarno na słoniu PB95 za 549,9Ft

Na Słowacji bez zmian. Jedyne o czym warto wspomnieć to szerokie rozpoczęcie wycinki pod przyszłe prace na D3 między Cadca i Zilina. Szybko tego nie zrobią ale ważne że zaczęli tam już grzebać.

Fajnie nam się jechało również nowym odcinkiem S1 na Śląsku - między Bielsko Białą i Oświęcimiem. Myślę że wyrasta tu poważna alternatywa do jazdy autostradowej przez Czechy...
Odpowiedz
Dzięki za garść informacji. Hm... to w sezonie pewnie znowu będą korki po 30 minut (albo i dłużej) na moście... ale ważne, że robota idzie w zimowej porze roku. Szkoda, że system opłat nie działa tylko dalej trzeba informować "panią w okienku"... po cichu liczę, że do wakacji go aktywują.
Odpowiedz
Dzięki za garść informacji. Hm... to w sezonie pewnie znowu będą korki po 30 minut (albo i dłużej) na moście... ale ważne, że robota idzie w zimowej porze roku. Szkoda, że system opłat nie działa tylko dalej trzeba informować "panią w okienku"... po cichu liczę, że do wakacji go aktywują. Jeszcze zauważyłem, że odcinek M30 do Miszkolca który wcześniej był zamknięty, to teraz Googlemaps pokazuje jako otwarty... nawet jest zaznaczony na nim jakiś wypadek... jeśli to prawda to dobra informacja (oczywiście chodzi o czynny fragment M30 a nie, że ktoś miał wypadek Wink ).
Odpowiedz
Dwa tunele na autostradzie na odcinku 4 Tigveni–Curtea de Argeș Sybin–Pitești są prawie gotowe. Ruch może zostać otwarty w sierpniu  https://specialarad.ro/doua-tuneluri-de-...u-pitesti/
Odpowiedz
Dobra informacja... zawsze troszkę szybciej będzie Wink
Odpowiedz
To żeby się jeszcze milej zrobiło dołączam przyjemny film - animacje pokazujący jak pięknie już "niedługo" będziemy śmigać autostradą od Boity przez dolinę rzeki Aluta do Cornet. Ilość estakad i tuneli niewiarygodna...

https://youtu.be/U78xWDsrwB0?si=QA4xjZZYXXcjpLuw

https://youtu.be/Dls1CoDVMIE?si=diOZe38HUsKoSoqh
Odpowiedz
Wygląda pęknie... ale jeszcze trochę lat minie...
Odpowiedz
То i dla AM STRUMA takie piękne video bilo stworzone...
Realizacja sie przedlużila o 20+ lat Sad. Obi tu bilo krucej!
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz