Liczba postów: 288
Liczba wątków: 0
Reputacja:
18
@Masodi czy dobrze rozumiem, że wymienionych terminach o drodze na Zwardoń można zapomnieć. Pozostaje droga przez Ostrawę a później należy kierować się do autostrady Żylina -Bratysława. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale to jest droga płatna na terenie Czech.
Pozdrawiam
Bogdan
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 1
Reputacja:
36
Slavekk podał jeden z wariantów dotarcia do Żyliny.
Drugi wariant (bezwinietkowy w Czechach), który osobiście bardziej preferuje to dojechanie do Cieszyna (z A1 skręcam w Żorach na drogę 81 do Skoczowa) i w Czechach przez Ropice i Nebory dojeżdżasz do drogi 68 (E75).
Lecz uwzględniając powyższe najbardziej i tak jestem za wariantem najprostszym: jazda S1 do Zwardonia i przejazd w Słowacji starą drogą przez Skalite i Świerczynowiec (gdzie raczej będzie poprowadzony objazd) i tam włączyć się na D3. Przy dzisiejszych warunkach odcinek 17km po starej drodze wychodzi tylko 4 minuty dłużej!!! Jakość drogi na streetview wygląda poprawnie.
Oczywiście każdy z wariantów powinien być rozpatrywany w dniu przejazdu bazując na natężeniu ruchu w danym momencie.
Liczba postów: 1,091
Liczba wątków: 7
Reputacja:
95
Edit: Fakt, że ja mam czeskie autostrady bezpłatne
Liczba postów: 365
Liczba wątków: 1
Reputacja:
36
09.06.2026 12:01:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.06.2026 12:01:42 przez Masodi.)
@Bogdan: Droga D3, o zamknięciu której mowa jest niezależną drogą szybkiego ruchu od starej 12 więc nie wiem skąd twoje obawy...