Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Serbię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
(03.08.2015 10:44:22)bzyq_74 napisał(a): Otwarto stare przejście graniczne pomiędzy Roszke, a Horgosz.
Jest więc alternatywa dla kolejek na przejściu autostradowym.

mapka + fotki z SSC.

Dobra wiadomość, pamiętam to przejście z jeszcze z przedwojennych czasów. Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie zjechać do Szegedu na obiad i do granicy pojechać starą drogą.
Pamiętajcie o kontrolowaniu ramadanów, wakacji w landach niemieckich i cholera wie co jeszcze związanego ze śniadymi przedstawicielami naszych zachodnich sąsiadów.
Jechaliśmy 1 sierpnia i to co było na granicach, a później na autostradzie na bramkach można określić tylko jednym mianem - koszmar.
Dojeżdżając do Roszke była informacja żeby omijać bo jest kolejka na 4 godziny stania. Pojechaliśmy na Backi Vinogradi (było jeszcze 20 minut do 19), ale już nas nie wpuścili - stały patrole pograniczników i zawracały na Tompę. Na Tompie staliśmy prawie 3 godziny. A później już poleciało - każda bramka to kolejki po 2-3 kilometry. Granica SRB-Bul to kolejne 2,5 godziny.
Wjechaliśmy do Serbii około 22, a wyjechaliśmy około 11 bułgarskiego czasu.
(03.08.2015 10:44:22)bzyq_74 napisał(a): Otwarto stare przejście graniczne pomiędzy Roszke, a Horgosz.....

Uzupełniając info naszego niezawodnego Bzyka; miejcie na uwadze, że przejście jest czynne od 7.00 do 19.00.

Pzdr
Marek
Wczoraj wróciłem z Bułgarii z Sinemorec do Lublina.
To co się dzieje na granicach serbskich jak i na bramkach przy wjeździe do Belgradu to koszmar.
06.08.2015(czwartek) przekraczałem w okolicach godz. 18 granicę Bułgarsko-Serbską to już się zaczynał korek ok 1 km. Ale jakoś to łagodnie przeszło. stałem ok 30-40 min.
Na drugi dzień 07.08 w piątek (po noclegu w Paracin fajnym hotelu ze śniadaniem) przy wjeździe na bramkę do Belgradu już zaczynał się koszmar. Ramadany Turków z rodzinami (niedługo nas zaleją)zmierzających do granicy węgierskiej blokujące bramki wpychają się bez uwagi na innych. Ale jakoś przejechałem z opóźnieniem 30 min.
Gdyby nie telefon do kolegi który wyjechał z rana z Palicia(tez z noclegu) i był na granicy serbskiej w Roszke o 10 rano ,blisko granicy węgierskiej, przeżyłbym naprawdę koszmar. To co on opowiadal to była tragedia. Węgrzy robili wszystkim rutynowe kontrole przy prawie 40 stopniowym upale. Kolejka była na 5 kilometrów. Jak dzwoniłem do kolegi ok 12 to on już był po serbskiej kontroli a przed węgierskimi. Wyjechał z przejęcia o godz... 15.
Dzięki informacjom na forum i poleceniom kolegów pojechałem na przejście w Backi Vinogradi.
Tam dosłownie było 8 samochodów. Ale Węgrzy tez kazali otwierać bagażniki samochodów. Pytali się mnie o papierosy.
Nie wiem jak było na tym drugim przejściu równoległym do Roszke(opisywane w tym wątku) Ale dzięki temu ostrzeżeniu o 12.30 byłem już na Węgrzech. No i właśnie za namową mojej drugiej połówki rodziny postanowiliśmy zajechać i zwiedzić trochę Budapesztu.

Także dla tych co bedą wracać lub jechać na dniach do Bułgarii mam nadzieję, że to cenna informacja.
Na własnym przykładzie to przeżyłem.
Pozdrawiam wszystkich Bułgaricus...

Ps. Szkoda mi kolegi bo tez chciał zwiedzić Budapeszt ale po tym przejściu ma teraz traumę.
Sześć lat temu też się wystałem na tym przejsciu 6 godzin. Podtruci spalinami pojechalismy dalej, ale trzeba było zrobić kilka razy przerwę na stacjach benzynowych. Dwa lata temu już nawet nie myślałem o Röszke tylko od razu jechałem na Backi Vinogradi. Ale uwaga, to przejście jest czynne od 7 do 19.
Ja dzisiaj pokonalem pierwszy etap trasy do Sofii, myślałem o noclegu w Niszu ale poszlo dość sprawnie, Słowacja kilka minut na wahadłach ale wjechałem przez Barwinek dość wcześnie bo o 5-tej, Węgry spory ruch ale bez komplikacji, większość aut pojechala na Arad, w Roszke kilka aut i kilka minut, ale w kierunku przeciwnym koszmar, jakies 2-3 km kolejki, Serbia sprawnie, na bramkach bez kolejek, spowolnienie od Pirot z uwagi na roboty, na granicy SRB/BG dwa samochody przede mną ale straciłem z 20-30 minut, z jakimiś Bośniakami mieli problem i pas się zablokował. Ogólnie 1400 km w 17 h z kilkoma postojami, sama jazda to średnia 105 km/h.
Czy jechał ktoś w kierunku Polski przez Serbię w ciągu ostatnich kilku dni? Wracam w przyszłym tygodniu i informacje dot. uchodzców
lekko mnie niepokoją. Wiem, że uchodzca raczej przez przejścia nie przechodzi ale wnerwienie węgierskich służb może katastrofalnie odbić się na sprawności odpraw.
co prawda nie minęło kilka dni, ale już półtora miesiąca i wtedy już o 2 w nocy widziałem grupki przemykające przed granicą (oczywiście masz rację, że nie do przejścia pewnie podążali), a na przejściu wiązało się to z obowiązkowym otwieraniem bagażnika po stronie węgierskiej.
Co do związanych z tym opóźnień, to faktycznie więcej powiedzą turyści ostatnio powracający.
alternatywą dla przejścia austradowego to było zawsze tompa-kelebia/subotica. jechał ktoś może ostatnio tamtędy?
(03.09.2015 09:19:12)wiklosl napisał(a): Czy jechał ktoś w kierunku Polski przez Serbię w ciągu ostatnich kilku dni? Wracam w przyszłym tygodniu i informacje dot. uchodzców  
lekko mnie niepokoją. Wiem, że uchodzca  raczej przez przejścia nie przechodzi ale wnerwienie węgierskich służb może katastrofalnie odbić się na sprawności odpraw.

Wracałem do Polski tydzień temu, przejście Backi Vinogradi (przejście czynne od 7 do 19) w piątek 28.08 po południu, kolejka była na jakieś 300 - 400 m, czekaliśmy około 35 minut, szło sprawnie, żadnych problemów, kontrola ograniczała się do sprawdzenia paszportów i otwarcia bagażnika. Z informacji w Internecie (http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo) wynikało, że w tym samym czasie na przejściu autostradowym w Roszke kolejka była na około 3 godziny. Uchodźców widzieliśmy, szli torami kolejowymi do granicy.

Pozdrawiam
Adam