Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Jeżeli pojedziemy wg opisu ,,bezwinietkowo '' do tego w dzień powszedni to ile dłużej się jedzie.Raz dałem się namówić i pamiętam że straciłem bardzo dużo czasu na te oszczędność.

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
(12.03.2016 16:32:49)Dux69 napisał(a): Jeżeli pojedziemy wg opisu ,,bezwinietkowo '' do tego w dzień powszedni to ile dłużej się jedzie.Raz dałem się namówić i pamiętam że straciłem bardzo dużo czasu na te oszczędność.

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/

Węgry to mały kraj do przejechania. Straty czasowe wg. mnie są minimalne. A w kieszeni "parę" forintów zostaje.
Jeśli przekraczać granicę w Satu to winietkowo wychodzi dłużej
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
(12.03.2016 17:56:34)peter napisał(a): Jeśli przekraczać granicę w Satu to winietkowo wychodzi dłużej

Być może ale chyba niedużo. Ile???
(12.03.2016 17:56:34)peter napisał(a): Jeśli przekraczać granicę w Satu to winietkowo wychodzi dłużej

No nie ma to większego sensu jechać jak to piszecie "winietkowo" na Sate.
Z racji mojego miejsca zamieszkania, trochę zjechałem Węgry i Słowację, dlatego dla przekraczających granicę w Barwinku polecam trasę na Stropkov-Vranov- Trebisov- Sátoraljaújhely- Nyiregyhaza dalej jak już kto ma jakie plany (albo na południe na Bors albo na Satu). Dobra droga, mały ruch. Osobiście nawet jak lecę na Eger, Budapeszt, czy to nad Balaton śmigam "37" do Miskolca i później dopiero na autostradę. Omija się ciężki kawałek Svidnik-Presov, dodatkowo odpadają Koszyce
Ja z Sanoka uderzam na Radoszyce-Humenne-Trebisov
W tym roku prawdopodobnie będę wracał tak, jeżeli ktoś nie chcę specjalnie zwiedzać np. Tokaj to polecam, za 4 godzinki jesteśmy w Rumunii z Preszowa.
https://www.google.pl/maps/dir/Presz%C3%...016702!3e0
Przez ostatnie 4 lata jeździłem na Carei, ale droga potem na Tasnad jest już w podłym stanie
Nie pojadę przez Oradea bo już tam kiedyś w Bors spędziłem godzinkę na granicy, a przez Satu przejście mniej uczęszczane i kolejki też mniejsze

(12.03.2016 14:34:04)tata napisał(a): W zeszłym roku pierwszy nocleg mieliśmy w Oradea, ale to trochę za blisko od startu, na drugi dzień zostaje za dużo drogi.
Z Tarnowa spoko możesz dojechać w okolice Kluż i tam nocleg sobie planuj
Cytat:Z Tarnowa spoko możesz dojechać w okolice Kluż i tam nocleg sobie planuj
Myślę, że spokojnie w okolicy Sibiu, a nawet ciut dalej.
Jak pisałem wcześniej można na jeden raz dojechać i do Obzor ale nie mam zamiaru się forsowac. Dla mnie idealnie jest pojechać na 2 noclegi w drodze, chce do celu dojechać przed południem, wypoczęty i mieć cały dzień na miejscu. Trzeba więc trasę podzielić sensownie. W zeszłym roku tak jechałem i bardzo mi się podobał brak pośpiechu, zatrzymywalismy się tam gdzie mieliśmy ochotę, obiad w Tokaju, zwiedzanie winnic, drugiego dnia TT, itp. W tym roku chcę pojechać inaczej, do Kluż bezwinietkowo ok 9h i tam nocleg, potem do Silistry, kolejne 9h i nocleg i na ostatni dzień zostaje 3h jazdy. Przyjeżdżam o 12.00 na miejsce. Naprawdę polecam takie rozwiązanie, jak podejdziesz do trasy na luzie bez spiny to już od wyjazdu z domu czujesz się na urlopie. Trzeba potraktować trasę jako część urlopu, a nie tylko i wyłącznie jako dotarcie do celu w jak najkrótszym czasie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
@tata
Sorry, że się wtrącam ale jeżeli zamykasz się w 14 dniach urlopu a nie w 3 tygodniach czy więcej, to nie do końca rozumiem jak przyjazd koło południa wypoczętym ma być lepszy od przyjazdu poprzedniego dnia wieczorem. Po przyjeździe idę na wieczorny spacer na plażę a potem śpię całą noc już na miejscu. I rano wstaję wypoczęty i mam o te pół dnia więcej - zanim Ty dotrzesz to ja już zapewne wracam z plaży na obiad. W powrotnej drodze też do wyboru albo jestem w PL dzień wcześniej, żeby odpocząć po podróży przed pracą, albo wyjeżdżam z Bułgarii dzień później.
Ale oczywiście to tylko moje zdanie, choć startujemy z podobnych okolic. Wyjeżdżam wcześniej rano, żeby o w miarę wczesnej godzinie opuścić Polskę i Słowację. Robię trasę na 2 razy (1 nocleg) i przyjeżdżam na miejsce wcale nie taki zmęczony. Zmęczony to byłem, jak jechałem na raz, z małą drzemką na jakiejś stacji. I tego nikomu nie polecam.
Sprawa wygląda zupełnie inaczej, gdy chcesz po drodze coś zwiedzać. Ale jeżeli chodzi tylko o sam przejazd, to moim zdaniem 1 nocleg jest optymalny. Oczywiście cały czas mówimy o wyjeździe z południa Polski.
(13.03.2016 11:29:10)tata napisał(a): Jak pisałem wcześniej można na jeden raz dojechać i do Obzor ale nie mam zamiaru się forsować...

Bez urazy, ale oczywiście przyznaję: każdy jedzie jak chce. Ale patrząc na moje wieloletnie doświadczenie oraz fakt niewielkiej odległości Tarnowa do Krosna mogę śmiało dodać, że bez pędzenia, forsowania itp. można dojechać w okolice Braszowa w ciągu dnia (słońce za oknem). Dodam, że jeżdżę przeważnie przepisowo, robię częste przerwy w jeździe. I również lubię pozwiedzać Rumunię.