Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Aha, jak wstępnie jesteś zdecydowany na Rumunię i drogę przez Satu Mare, to spróbuj zorganizować sobie nocleg właśnie w tamtych okolicach, może Zalau, Kluż albo Turda. Wtedy na drugi dzień zostanie Ci do przejechania ok. 800 km.
https://www.google.pl/maps/dir/Zal%C4%83...42.6951525
Tak i w pierwszy dzień nie będzie wielkiej mordęgi
https://www.google.pl/maps/dir/Bia%C5%82...854562!3e0
Jak chcesz wyjechać w nocy czwartek/piątek to jedziesz spokojnym tempem w tamte okolice, tu można "zaryzykować" i nie rezerwować wcześniej noclegu, mieć je upatrzone i dopiero pod koniec podróży skorzystać z booking, albo pytać po drodze. To Ci daję pewną swobodę z noclegiem i jak będziesz miał jeszcze siły i ochotę możesz sobie pojechać jeszcze np. 100 km. Dużo pensjonatów jest właśnie w Zalau potem posucha i Kluż lub Gilau, albo Floresti przed autostradą.
Oj myślę, że spokojnie przejadę tym bardziej, że połowa drogi będzie nocą a ja lubię tak jeździć oprócz ciężarówek nie ma dużego ruchu. Moge nawet wyjechac o 22 poprzedniego dnia wtedy spokojnie wczesniej zajadę na nocleg, aby wypocząć na następny dzień.
(05.04.2016 09:07:05)czarmar napisał(a): Dziękuję za odpowiedzi. Na początku odniosę się do drogi S69, wydaje mi się, co potwerdza google maps, iż droga ta jest nieukończona i większość osób ze Śląska podaje, iż lepiej jechać przez Cieszyn a następnie drogą nr 11 do Czadcy.

Trzy grosze ode mnie;
Przekaz twoich śląskich informatorów może być już nieco nieaktualny i odnosić się do stanu sprzed kilku miesięcy. Obecnie w ekspresówce jest jedynie krótka wyrwa między Węgierską Górką a Milówką, przejedziesz to spokojnie w 15 min. Wiem o czym mówię, tej zimy kilkakrotnie tą trasą jechałem.
Czyli, jeśli wybierzesz ten kierunek, to Cieszyn - nie, Zwardoń - tak. Smile

Pzdr
Marek
Słuchajcie a co myślicie o takim dojeździe:

Dzień 1-szy: Wyjazd w piątek późnym popołudniem/wczesnym wieczorem przejazd taką trasą, chciałbym zobaczyć wesoły cmentarz w Sapancie i przejechać wąwozem Bicaz by na wieczór (sobota) dotrzeć na nocleg w okolice Braszowa
Dzień 2-gi : Zaliczyć co się da w okolicach Braszowa (Rasnov, Bran, Sinaia, Sfinxul, Bucegi nie wiem ile dam radę wymieniłem co sobie zaznaczyłem jako warte zobaczenia) i wieczorem spacerek po samym Braszowie.
Dzień 3-ci: Wyjazd rano i przejazd następującą trasą po drodze przerwa zaliczenie Prajmer i błotne wulkany.

Zapewne w niedzielę wejście na zamki będę musiał odpuścić ze względu na ogromne kolejki...
Aha, nie napisałem. W Braszowie planuję dwa noclegi. Z soboty na niedzielę i z niedzieli na poniedziałek.
Fajna trasa, tylko na 1 dzień trochę wymagająca. Może zaplanuj sobie ten pierwszy nocleg za Sapantą, albo w okolicy Bicaz i po wypoczynku w sobotę jedziesz na zwiedzanie np Sighisoara i Braszow. Na niedzielę zostaje albo Bran, albo Sinaia - Predeal (ale uwaga w weekend tam będą korki, weź to pod uwagę). W poniedziałek już będziesz zorientowany co możesz zobaczyć.
(05.04.2016 20:54:37)igi123 napisał(a): Fajna trasa, tylko na 1 dzień trochę wymagająca. Może zaplanuj sobie ten pierwszy nocleg za Sapantą, albo w okolicy Bicaz i po wypoczynku w sobotę jedziesz na zwiedzanie np Sighisoara i Braszow. Na niedzielę zostaje albo Bran, albo Sinaia - Predeal (ale uwaga w weekend tam będą korki, weź to pod uwagę). W poniedziałek już będziesz zorientowany co możesz zobaczyć.

W Viseu de Jos jest fajny hotel - pociąg. Zresztą w okolicy jest pełno hoteli i pensjonatów.
Na drugi nocleg polecam Bran - też sporo miejsc noclegowych.

A od Syhotu Marmarowskiego polecam trasę nr 18, a nie 186.
na przyszłość

przypominam, że na pierwszej stronie macie kilka wariantów tras do Rumuni

i naprawdę warto przeczytać wątek od początku - owocnej lektury
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Ja jeszcze od siebie mam pytanie czy na załączonej mapce (link poniżej) klasy dróg w Rumuni według Was odpowiadają rzeczywistości głownie chodzi mi o kolor niebieski i zielony, czyli o drogi najwyższej klasy ? Na mapie jest podana data maj 2015 ale jest tylko mapą.

http://romaniatourism.com/romania-maps/r...ition.html
(06.04.2016 12:01:21)czarmar napisał(a): Ja jeszcze od siebie mam pytanie czy na załączonej mapce (link poniżej) klasy dróg w Rumuni według Was odpowiadają rzeczywistości głownie chodzi mi o kolor niebieski i zielony, czyli o drogi najwyższej klasy ? Na mapie jest podana data maj 2015 ale jest tylko mapą.

http://romaniatourism.com/romania-maps/r...ition.html

Tutaj masz na bieżąco aktualizowaną tą mapę

Mapa stanu dróg w Rumunii
(05.04.2016 17:14:04)CarlosPL napisał(a): Słuchajcie a co myślicie o takim dojeździe:

Dzień 1-szy: Wyjazd w piątek późnym popołudniem/wczesnym wieczorem przejazd taką trasą, chciałbym zobaczyć wesoły cmentarz w Sapancie i przejechać wąwozem Bicaz by na wieczór (sobota) dotrzeć na nocleg w okolice Braszowa
Dzień 2-gi : Zaliczyć co się da w okolicach Braszowa (Rasnov, Bran, Sinaia, Sfinxul, Bucegi nie wiem ile dam radę wymieniłem co sobie zaznaczyłem jako warte zobaczenia) i wieczorem spacerek po samym Braszowie.
Dzień 3-ci: Wyjazd rano i przejazd następującą trasą po drodze przerwa zaliczenie Prajmer i błotne wulkany.

Okolice Braszowa:
1 dzień - Braszów, Bran i Rasnov;
1 dzień - Busteni i Sinaia;
1 dzień - góry Busteni;
Nie da się połączyć tych gór ze zwiedzaniem na dole. Do kolejki w Busteni trzeba być rano, bo później są tłumy i nie opłaca się czekać. Chyba że chcesz tylko liznąć Busteni, to pojechać samochodem z Sinaia na wysokość 1600 m, no to można.
Do tego dochodzi jeżdżenie po górkach, nie da się szybko.

Twój trzeci dzień jest OK, ale pierwszy nie da rady.