Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Tyle czasu mi zajmowała trasa Słowacja-Węgry-Serbia-Bułgaria. Napewno jechałam szybciej niż nakazywaly znaki, ale bez szalenstw( w końcu jechałam z dziećmi).

Teraz bardziej martwi mnie mój samotny powrót. Jak dwa lata temu wracałam sama,(i pózniej tez sama jechałam z powrotem do SB po dzieci) to jeszcze nie było takiego szaleństwa z uchodźcami i jakoś nie bałam sie.
Teraz obawiam sie najbardziej tego.
nie przypuszczam żeby uchodźcy, z jakichś niepojętych powodów, zaczęli szturmować Rumunię, czy też Bułgarię. Węgrów też pewnie będą omijać. Jeżeli jedziesz później, to śledź bieżące wpisy z trasy, które już zaczynają się pojawiać, a w razie czego to granicę SRB - HUN (bo uparciuchy mimo ogrodzenia mogą się trafić)staraj się pokonać w ciągu dnia, nie zatrzymując się przy grupkach ludzi (takie w zeszłym roku mijałem) i tyle. Takie jest moje zdanie.
Podłącz się do kogoś i cię podholują , moim zdaniem jednak Serbia jest mniej męcząca.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
masz Tosho rację, tylko Koleżanka chciała zobaczyć inną trasę. Sam wjazd do Rumunii (Oradea) może odstraszyć, ale jazda przez górki, wioski i doliny to czasami poezja. Przynajmniej raz trzeba spróbować żeby sobie wyrobić własne zdanie
Są jeszcze dwa - moim zdaniem istotne detale.
Jadąc przez Romkowo mamy co kilkadziesiąt km pensjonat ( poza jeszcze krótkimi odcinkami "rury" ) a tym samym możliwość zadecydowania o noclegu, tak samo z jadłodajniami - podczas gdy na serbskiej autobanie parkingi, stołówki i sypialnie więcej niż skromne...
Wybór należy do każdego z nas...
Dojechałem do BG rurami - wrócę Romkami...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
(28.05.2016 16:54:03)Elemora napisał(a): Tyle czasu mi zajmowała trasa Słowacja-Węgry-Serbia-Bułgaria. Napewno jechałam szybciej niż nakazywaly znaki, ale bez szalenstw( w końcu jechałam z dziećmi).

Teraz bardziej martwi mnie mój samotny powrót. Jak dwa lata temu wracałam sama,(i pózniej tez sama jechałam z powrotem do SB po dzieci)  to jeszcze nie było takiego szaleństwa z uchodźcami i jakoś nie bałam sie.
Teraz obawiam sie najbardziej tego.

A czy teraz też będziesz po jakimsz czasie wracać po dzieci?
Jeżely tak, to warto rozważyć taka opcja:
- pozostawienie auta w Bułgarii w garażu
- lot do Polski i powrotem- zamiast sie bujać ponad 4000 km- szybczej i bezpieczniej Smile
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Gdybym to ja miał jechać samotnie i priorytetem byłoby bezpieczeństwo, to chyba wybrał bym trasę przez Rumunie. Jechałem jedną i drugą trasą, z rodziną w tym z dwójką małych dzieci i muszę Ci powiedzieć że bezpieczniej czułem się w Rumunii niż w Serbii. Co prawda nic złego się nie wydarzyło, ani jednym, ani drugim razem, ale zauważyłem że w Serbii ludzie są mnie życzliwi, a na parkingach i stacjach benzynowych było dużo autokarów z tureckimi obywatelami, którzy jak opanowali toalety to strach było tam wchodzić. Nie wspomnę że zostawiali po sobie okropny syf w toaletach. W Rumunii czegoś takiego nie spotkałem. A biorąc jeszcze pod uwagę ewentualnych uchodźców w Serbii to mój wybór padłby na Rumunii. Ale to tylko moje zdanie.
Zdecydować musisz sama.
Pozdrawiam i życzę bezpiecznej drogi.
Bateniki- niestety opcja zostawienia odpada. Po dzieci wracam dopiero pod koniec sierpnia, a tyle czasu bez auta nie wytrzymamSmile

Jacek78, dziękuje za radę. Tez tak mi sie wydawało, ze w Rumunii jakoś przyjaźniej. Nocleg już mam zaplanowany jeszcze na Wegrzech ale bardzo blisko granicy z Rumunią.
No i poza tym trasa Transfolgarska już była, teraz kolei na transalpineSmile

Powiem wam, nie mogę sie doczekać - 11.06 wyjazd!
Postaram sie znaleźć kogoś na drogę z powrotem.
Miłej niedzieli życzę wszystkim.
Niestety ja również miałem podobne odczucie co jacek78. Zapewne przeświadczenie, że przez Serbię jest bezpieczniej wynika z tego, że trasa w większości autostradowa. W przypadku koleżanki może się okazać zupełnie odwrotnie. Wyobraźcie sobie jazdę po autostradach w samotności... ja bym usnął. Także w tym przypadku chyba jednak lepiej spróbować Rumunii...
Ja bym jeszcze dodał plus na rzecz trasy przez Rumunię - jedziemy cały czas krajami Uni. W razie jakichkolwiek problemów jesteś w UE i - masz większe możliwości.