Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
(29.05.2016 16:51:42)CostadelSol napisał(a): Rok temu to już przegieliśmy w Ruse, bo za mostem Bułgarzy mieli szlaban otwarty i pomyślałem, że chyba granica jest otwarta Smile  ... no i sobie przejechałem bez zatrzymywania ! A tu nagle gwizd !!!! i

Ja zrobiłem lepszy numer na granicy Vama Veche - Durankulak po odprawie po stronie Rumuńskiej - przejechałem pod budkę Bułgarską - ale mocno świeciło słońce nie było celnika w budce a ja nie zauważyłem szlabanu ( oślepiło mnie słońce) prawie go złamałem - wygiął się dość mocno zanim się zatrzymałem. Nagle znalazł się celnik pokrzyczał, kazał kupić winietkę sprawdził paszport, wyprostowałem z nim szlaban i kazał jechać - grożąc palcemSmile
Przejrzałem tę trasę na googlach i szału nie ma. Ale jak mam stać na mijankach, to chyba wolę jechać. Powoli ale jechać.
Jak długo jedzie się tym "skrótem"???
Pozdrawiam, Hary.
Cześć ludziska - to po pierwsze i najważniejsze, bo to mój pierwszy raz u Was Smile
Po drugie - jestem pewnie kolejnym "nowym", który będzie po raz setny pytał Was o te same sprawy. Śledzę wątki dojazdowe od jakiegoś czasu i próbuję wyciągać wnioski Smile
Po trzecie wreszcie - pytania - jeśli mogę.

24.06 wyruszamy do BG (pierwszy raz). Zasuwamy do Carewa. Chcemy jechać przez Rumunię (to w sumie postanowione).
Jedziemy pożyczonym od brata Loganem z LPG (max 120 na autostradzie Tongue) z dziećmi 4 i 2 lata.
Plan jest taki: wyjazd w piątek wieczorem, tak by rano być w RO. Jakiś pokój w motelu/pensjonacie na cały dzień, i znów po południu/wieczorem do BG.
Na pewno będziemy się z żoną zmieniali za kierownicą.
Chcemy zajechać po prostu sprawnie i bezpiecznie. Jazda głównie nocą pozbawi nas pewnie wielu wrażeń widokowych - na to pewnie przyjdzie jeszcze czas z odrobinę starszymi dziećmi.
Pojedziemy z Sygic'iem (offline) lub Waze/Google Maps (online) jeśli uda mi się jakiś przyzwoity pakiet danych na EU kupić.

Tak się przedstawia nasz sytuacja.
Możecie mi zaproponować przynajmniej jakieś punkty przelotowe, według których wyznaczę sobie trasę?
Czytam Wasze opisy i różne warianty i już naprawdę mam mętlik w głowie. Może jadąc po raz 7 też już będę ten region tak ogarniał Smile

Winiety planuję kupić w internecie - chyba, że radzicie się nie przejmować i kupować na trasie.
Z LPG jak doczytałem problemu być nie powinno. Zawsze będzie z nami Pb95 jakby co Tongue
Rozumiem również, że powinienem mieć notarialne upoważnienie do używania samochodu? (wybaczcie - nie chcę każdego zagadnienia poruszać w osobnym wątku).
Z upoważnieniem po PL do notariusza a potem przysięgle na EN? Tak by to chyba musiało być.
To oczywiście wyczytałem w innych wątkach i tylko się upewniam.

Jeśli macie jakieś sugestie i rady dla "świeżaka", to będę zobowiązany.

Z czym zrobić kanapki, to już sam wymyślę ;-]

Dzięki za pomoc, cierpliwość i ogólnie za to, że Wam się chce tworzyć takie miejsce jak to!
Zaczne od końca :upowaznienie masz miec przetlumaczone na jezyk panstwa do przez ktore jedziesz/do ktorego zmierzasz, czyli CZ/SK, HU, RO, BG. takk powinno byc - z drugiej strony od momentu wejscia RO i BG do UE na granicy rzucaja tylko okiem na paszporty/dowod osobisty a samych dokumentow od auta to juz raczej sie nie domagaja.

co do trasy to ja jade do Burgas i bede jechal raczej takim klasykiem : http://tnij.org/vhla6j6 , z tym ze odcinek Ruse/Warna pojade Ruse/Szumen/Karnobat.
(30.05.2016 08:45:10)tomkowski napisał(a): Plan jest taki: wyjazd w piątek wieczorem, tak by rano być w RO. Jakiś pokój w motelu/pensjonacie na cały dzień, i znów po południu/wieczorem do BG.
Na pewno będziemy się z żoną zmieniali za kierownicą.
Chcemy zajechać po prostu sprawnie i bezpiecznie. Jazda głównie nocą pozbawi nas pewnie wielu wrażeń widokowych - na to pewnie przyjdzie jeszcze czas z odrobinę starszymi dziećmi.

A co to za pomysł: jechać przez dwie noce i spać w dzień?
Jeżeli ktoś liczy na to, że dziecko lepiej zniesie trasę, bo się wyśpi w nocy, to się zgadza. Ale przecież od rana ktoś się dziećmi musi zajmować. I dorosły ma przerąbane.
Jazda w nocy z małymi dziećmi ma sens, ale nad Bałtyk, bo dorośli jakoś wytrzymają jedną noc i dzień bez spania.

Taka jazda nie jest "sprawna i bezpieczna".
(30.05.2016 09:23:12)wkrak napisał(a): A co to za pomysł: jechać przez dwie noce i spać w dzień?

Nie za bardzo rozumiem. W nocy dzieci śpią - przynajmniej nasze. Od 19/20 do 7 rano. Młoda potrzebuje jednej przerwy na karmienie.
W dzień ja mogę się zdrzemnąć, a żona zwiedzi sobie okolicę. Potem można się zamienić. Nasze dzieciaki w ciągu dnia są mega aktywne. O ile starszy jeszcze jakoś da radę z pomocą bajek na tel czy innych "zajmowaczy" multimedialnych, to córa gdy jest wyspana potrafi bez ruchu wysiedzieć 1,5h.

Nadal uważasz, że to takie bez sensu?
tomkowski - przeczytaj dokładnie wątek dojazdu i sam dojdziesz do wniosku, że będziesz pierwszym bulgaricusem w historii, który jedzie z dziećmi na noc a w ciągu dnia będziesz spał

spora część z nas jeździ z dziećmi - ale powiem Ci, że pierwszy raz się z takim dojazdem spotykam

nie będę Cię przekonywał, że to bez sensu bo... to jest bez sensu, zaraz pewnie bulgaricusy wyłuszczą Ci dlaczego

po co kombinować ? wyjeżdżasz rano - dzieciaki tablet i dvd, czy tam co wolą, nocleg - drugiego dnia dalsza jazda
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
(30.05.2016 09:22:18)marcys napisał(a): Zaczne od końca :upowaznienie masz miec przetlumaczone na jezyk panstwa do przez ktore jedziesz/do ktorego zmierzasz, czyli CZ/SK, HU, RO, BG. takk powinno byc - z drugiej strony od momentu wejscia RO i BG do UE na granicy rzucaja tylko okiem na paszporty/dowod osobisty a samych dokumentow od auta to juz raczej sie nie domagaja.

co do trasy to ja jade do Burgas i bede jechal raczej takim klasykiem : http://tnij.org/vhla6j6 , z tym ze odcinek Ruse/Warna pojade  Ruse/Szumen/Karnobat.

Dzięki za trasę - zaraz zerknę na mapie i przeanalizuję.
Co do tłumaczenia - właśnie przed sekundą znalazłem szukając wzoru upoważnienia:

http://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo/upow...d,278.html

Gdzieś tu na forum trafiłem też na tę informację - postaram się znaleźć.

(30.05.2016 09:46:36)peter napisał(a): tomkowski - przeczytaj dokładnie wątek dojazdu i sam dojdziesz do wniosku, że będziesz pierwszym bulgaricusem w historii, który jedzie z dziećmi na noc a w ciągu dnia będziesz spał

spora część z nas jeździ z dziećmi - ale powiem Ci, że pierwszy raz się z takim dojazdem spotykam

nie będę Cię przekonywał, że to bez sensu bo... to jest bez sensu, zaraz pewnie bulgaricusy wyłuszczą Ci dlaczego

po co kombinować ? wyjeżdżasz rano - dzieciaki tablet i dvd, czy tam co wolą, nocleg - drugiego dnia dalsza jazda

Całkiem serio - będę wdzięczny za przekonanie mnie :Smile Naprawdę.
Nasze dzieci funkcjonują w zasadzie bez TV. O ile syn skupi się na bajkach czytanych, to młoda jeszcze nie. Nosz kompletnie nie widzę 10 godzin w ciągu dnia w foteliku.
Wiem wiem - może po prostu za małe mam doświadczenie w podróżowaniu z dziećmi na długich trasach.
Była tylko Chorwacja w zeszłym roku (na noc).

No ale - po to pytam by posłuchać mądrzejszych Smile
(30.05.2016 09:48:56)tomkowski napisał(a): ...

No ale - po to pytam by posłuchać mądrzejszych Smile

tomkowski - bez uprzedzeń ale zaczynasz mieć ciężkie wejście

twoja decyzja, czy jedziesz na noc czy na dzień, jeśli tak już robiłeś to znaczy że wiesz co robisz i jak twój organizm i dzieci reagują na taką podróż

ale nie operuj słowami " mądrzejszych" - rozumiem, że skoro są mądrzejsi to są i głupsi;

bardziej doświadczeni brzmi lepiej - bo skoro ktoś był kilkanaście razy w BG lub nie był - to nie jest ani mądrzejszy ani głupszy
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
W twoim wypadku zastanowiłabym się nad jazdą przez Serbię. Jazda nocą przez drogi lokalne w Rumunii może być mało ciekawa. Przez Serbie tniesz prosto autostradami.