Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
Bolesław33 Myślę, ze bzyk ma rację. Drugi dzień jak startujesz z Sebes powiedzmy o 7 rano to w Bukareszcie, przez Valcea może, jesteś koło południa i na Twoim miejscu jechałbym przez centrum. To będzie sobota, pewnie w centrum pusto. Dalej przez Constante i Negru Voda, albo Vama Veche. Co ewentualnie "stracisz" trochę czasu przez Valcea, "zyskasz" bo nie będziesz stał na moście w Giurgiu-Ruse. Silistrę odpuściłbym, no chyba że mus, bo jak mus to mus.
https://www.google.pl/maps/dir/Sebe%C5%9...m0!1m0!3e0
(08.07.2016 06:56:52)omoz napisał(a): Ta droga to zgroza, robotnicy jak w komunie oparci o łopaty i spokojnie sobie gawędzą. Pełny luzik, zero stresu. Droga koszmar /to mało powiedziane/. Idzie się wykończyć. Omijać jak największym łukiem.

Kolego jak piszesz o jakiejś drodze to podaj szczegóły o która drogę ci chodzi o jaki odcinek itp bo tak to tylko siejesz panikę a my dalej nie wiemy którą drogę mamy omijać szerokim łukiem!
Aktualnie jestem na noclegu w Rumunii.
Droga: Muszynka, Bardejov, Trebisov, Satoraljaujhely, Tokaj, Nuiregyhaza, Mateszalka, Satu Mare, Zalau, Nadaselu bez problemów, policji na Słowacji dwa radiowozy, na Węgrzech wcale, w Rumunii ani śladu nie licząc jadących z przeciwka, żadnych wahadełek, robót drogowych itp.
Stałeś na granicy w Satu czy poszło z marszu?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za wszelkie informacje.
Trasę przez Bukareszt i Konstance przerabiałem w zeszłym roku... Masakra na zjeździe z autostrady przy Konstancy: korek na prawie godzinę - nawet telewizja rumuńska robiła wywiady z kierowcami. To tak jakby cała Rumunia jechała akurat tamtej soboty nad morze! Dalej kolejne korki w miastach nadmorskich i na granicy w Vama Veche (kilkanaście samochodów) - NIGDY WIĘCEJ! Od zjazdu z autostrady 100km do Balcika jechaliśmy prawie 4 godziny!!!
Na powrocie (2 sierpnia) jechałem z Balcika przez Dobric i Silistre do Ruse - wyjechaliśmy o 11.00. Droga rewelacyjna, totalne pustki, zero TIR-ów wszędzie nowy asfalt - jechało się 100-110 non-stop... NIE MA ABSOLUTNIE ŻADNEGO PORÓWNANIA z wariantem przez Varnę i Szumen (Varna to godzina straty a CAŁA droga o nawierzchni porównywalnej lub lepszej od odcinka Szumen - Ruse).
Zatem i teraz wybieramy most Ruse - Giurgiu (w zeszłym roku akurat trafiliśmy na zielone na wahadle i poszło bez czekania).
W zeszłym roku do Bułgarii jechaliśmy ringiem Bukaresztu (30-40 min. straty na korki), w drodze powrotnej pojechałem z Giurgiu na Vanatorii Mici - droga była straszna ale w paru miejscach były remonty - MOŻE KTOŚ JĄ JECHAŁ TERAZ i podzieli się wrażeniami - Jak wygląda teraz?
Interesuje mnie także odcinek Ramnicu Valcea - Curtea de Arges - przez Karpaty w Rumunii przebijałem się kilkanaście razy i jak pisałem, chronicznie nie znoszę walki z TIR-ami przy przebijaniu się przez góry pomiędzy Valcea a Pitesti. Przejechałem ten odcinek wirtualnie w Google Earth (zdjęcia z 2013r.) - nie jest najlepiej ale tragedii nie ma. Na mapach ten odcinek jest oznaczany albo pomarańczowym albo czerwonym kolorem - to co prawda 25 km ale za to bez serpentyn i walki o życie z TIRami - może ktoś coś o tej drodze napisze?
Przez Słowację przerabiałem chyba każdy wariant:
1. najkrótsza droga: Svidnik - Trebisov - Tokaj - koszmarna nawierzchnia, kiepskie oznaczenia, wioski i policja czyhająca na Polaków (zwłaszcza na obwodnicy Svidnika)
2. autostrady: Zilina - Bratysława - Budapeszt - korek i ograniczenia w Bratysławie, do tego winieta słowacka...
3. wariant pośredni: Zilina - Martin - Kremnica - Banska Stiavnica - Sahy - koszmarna droga z Martina (betonowe płyty z dziurami), przebijanie przez góry...
... i wiele innych pośrednich wariantów - DLA MNIE PRZEJAZD PRZEZ SŁOWACJĘ TO NAJWIĘKSZA TRAUMA I WYZWANIE. Dlatego zaryzykujemy przez Previdze i Nitrę...
Jeszcze raz dzięki za poprzednie wpisy i... prośba o nowe, aktualne.
Pozdrawiam
B33
(10.07.2016 09:48:01)Boleslaw33 napisał(a): Dziękuję za wszelkie informacje.
Trasę przez Bukareszt i Konstance przerabiałem w zeszłym roku... Masakra na zjeździe z autostrady przy Konstancy: korek na prawie godzinę - nawet telewizja rumuńska robiła wywiady z kierowcami. To tak jakby cała Rumunia jechała akurat tamtej soboty nad morze! Dalej kolejne korki w miastach nadmorskich i na granicy w Vama Veche (kilkanaście samochodów) - NIGDY WIĘCEJ! Od zjazdu z autostrady 100km do Balcika jechaliśmy prawie 4 godziny!!!

Nikt przy zdrowych zmysłach nie pcha się w weekend przez Constance/ Mangalię / Eforie.
Wybrzeże rumuńskie (to do plażowania) ma nie całe 100km na 20 mln ludności.
My mamy 400 km /40mln i u nas jest sajgon, a co dopiero w Rumunii, która statystycznie ma 2x mniej wybrzeża / mieszkańca jak my. Smile

Doradzałem by zjechać z austrady na węźle Medgidia - ludzie jechali i było ok.

(10.07.2016 09:48:01)Boleslaw33 napisał(a): Na powrocie (2 sierpnia) jechałem z Balcika przez Dobric i Silistre do Ruse - wyjechaliśmy o 11.00. Droga rewelacyjna, totalne pustki, zero TIR-ów wszędzie nowy asfalt - jechało się 100-110 non-stop... NIE MA ABSOLUTNIE ŻADNEGO PORÓWNANIA z wariantem przez Varnę i Szumen (Varna to godzina straty a CAŁA droga o nawierzchni porównywalnej lub lepszej od odcinka Szumen - Ruse).

Też jechałem przez Siletre/Dobrich i potwierdzam pustki jak i po stronie rumuńskiej i bułgarskiej.

(10.07.2016 09:48:01)Boleslaw33 napisał(a): Przez Słowację przerabiałem chyba każdy wariant:
2. autostrady: Zilina - Bratysława - Budapeszt - korek i ograniczenia w Bratysławie, do tego winieta słowacka...

Dlatego ihmo skrót przez Salę jest najlepszy - omijamy Bratysłąwę (ewentualne korki) - czas przejazdu też krótszy lub identyczny, a mniej spalonego paliwa.

(10.07.2016 09:48:01)Boleslaw33 napisał(a): 3. wariant pośredni: Zilina - Martin - Kremnica - Banska Stiavnica - Sahy - koszmarna droga z Martina (betonowe płyty z dziurami), przebijanie przez góry...
... i wiele innych pośrednich wariantów - DLA MNIE PRZEJAZD PRZEZ SŁOWACJĘ TO NAJWIĘKSZA TRAUMA I WYZWANIE. Dlatego zaryzykujemy przez Previdze i Nitrę...

Tak samo się naklniesz - naprawdę nie polecam, ale Twój wybór.
Marcin
(09.07.2016 21:31:07)tata napisał(a): Stałeś na granicy w Satu czy poszło z marszu?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

W Satu 45 min. stania co nigdy się nie zdarzyło, natomiast dzisiaj Giurgiu-Ruse płynnie
no to widać, że w tym roku nie ma reguły dlatego piszcie na bieżąco
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Hej,
Wczoraj przed 20 wróciliśmy do domu Sad
Powrót trasą:
https://goo.gl/maps/m4xs9kNbotJ2

Nocleg w Timisoarze.

I kilka słów odnośnie jazdy po Rumunii.
Wiochy to rzeczywiście 50 km/h i raczej trzeba się pilnować. Za to można oglądać. Ja się nie napatrzyłem i odczuwam niedosyt.
Policji mało ale za to sporo dziciaków siedzących przy drodze, wozów konnych i rowerów. Trzeba uważać.
Mieściny są krótkie więc szybko się je przejeżdża a pomiędzy nimi lecimy 90 Smile Jest ciekawie.
Potem trochę zakrętów (choć na mojej trasie było ich mało i ostatnie robiłem już po ciemku Sad ). Tu znowu powalają widoki i po prostu nie chce się jechać szybko.
Dla mnie ten odcinek był fantastycznym odpoczynkiem od autostradowej monotonii. Pomimo tego, że w Timisoarze byliśmy dosyć późno, byłem w naprawdę w świetnej formie (po drodze dwa dłuższe postoje - jeden na śniadanie, drugi - obiadokolacja w Tavernie nad Dunajem). Wyruszyliśmy przed 9 rano. Do pensjonatu dotarliśmy jakoś pomiędzy 22 - 23 o ile dobrze pamiętam.

Duuużo bardziej zmęczył mnie drugi dzień - szczególnie Słowacja. Kolejny raz szukał bym opcji omijającej ten odcinek.
Witam.
Mam w planie odcinek Poleszti-Braszów-Targu Mures .  Na mapie google koło Braszów jest pokazane sporo prac drogowych. Jechał ktoś tamtędy, może podpowie jak się jedzie.
Dzięki