Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dojazd przez Rumunię - informacje i pytania dot. trasy [2015/16]
A jednak pogoniłeś na Petroszany. A uprzedzałem, że może być słabo... Big Grin

(26.07.2016 10:54:42)lparys napisał(a): Winietę kupowałeś po trasie?? , jeśli tak to gdzie.

Ale po co winieta na tą trasę?
Chyba, że mówisz o RO, to po pierwsze zdecydowanie polecam internet (podobnie na HU i SK - szkoda że jeszcze na BG się nie da), po drugie przy przechodzeniu w Carei zawsze kupowałem dopiero na Petromie w Tasnad przy okazji tankowania.
Ale jeśli się obawiasz tak daleko jechać bez winietki to w Carei na DN19 na wylotach masz na wschodnim stację Lukoil a na zachodnim Mol.
Nie jest tak źle z tym skrótem. Na początku dziurawo i nierówno, ale potem jakoś się jedzie sporo nowego asfaltu i ruch w zasadzie żaden, przetestowane w niedzielę
(26.07.2016 22:55:39)rafal.jurusik napisał(a): Nie jest tak źle z tym skrótem. Na początku dziurawo i nierówno, ale potem jakoś się jedzie sporo nowego asfaltu i ruch w zasadzie żaden, przetestowane w niedzielę

Chyba że przez noc położyli asfalt bo ja jechałem w sobotę i ani metra nowego asfaltu sobie nie przypominam Smile
A może masz na myśli odcinek 7A ale w przeciwnym kierunku nie na Petroszany tylko na Ramnicu bo cała ta droga jest w remoncie ?

(26.07.2016 22:43:42)Saszka999 napisał(a): A jednak pogoniłeś na Petroszany. A uprzedzałem, że może być słabo... Big Grin

Ostrzegałeś, to prawda, ale jak zobaczyłem zasłonięte znaki, pomyślałem że już otworzyli drogę. Poza tym wydawało mi się że ciągnąc dalej na Sebes nie wyrobię czasowo na nocleg w Mako
Witam. W poniedziałek w godzinach przedpołudniowych będę jechał w stronę granicy Giurgu - Ruse. Czy wybrać centure Bukaresztu czy jednak pojechać drogą na Vantorii Mici - Gihimpati - Giurgiu. Jak wygląda obecnie stan tego skrótu ? Czy bardzo sie korkuje obwodnica Bukaresztu w tym czasie ?
(26.07.2016 10:54:42)lparys napisał(a):
(26.07.2016 06:25:33)mirekp napisał(a): W tym roku tak- https://goo.gl/maps/jpwTKsJ3Bf62
Nie było źle. Sobota, niedziela- 700 + 500 km.
Pozdrawiam

Tą trasą przez Węgry nie jechałem. Napisz proszę, czy przejeżdża się przez dużo miejscowości, i jaki jest stan dróg.
Winietę kupowałeś po trasie?? , jeśli tak to gdzie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Na wstępie- ja chyba mało wymagający jestem i średniej jakości drogi mi wystarczają.

Stan dróg- może być, choć jechałem chyba największymi zadupiami. Dziur nie było, nierówności tak. Najmniej ciekawie- po mojemu- było po minięciu Carei, ale też bez dramatu.

Po przejechaniu przez Zimbor, na trasie w kierunku Cluj- duże wahadło, tak na 2 km. Akurat nie czekałem dług o, ale inni pewnie tam postali- może i ok 20 minut. Wymieniają asfalt i kładą ostatnią nawierzchnię- wygląda, że odcinkami posuwają się z tą robotą i wahadła będą przez cały czas.

Winietę kupiłem przez internet, ale na granicy widziałem budkę z napisem- roviniete.

Pozdrawiam
Cytat:Ale po co winieta na tą trasę?
Chyba, że mówisz o RO, to po pierwsze zdecydowanie polecam internet (podobnie na HU i SK - szkoda że jeszcze na BG się nie da)

Winietę potrzebuje jedynie na RO. Mam z wcześniejszych wyjazdów trochę leji i potrzebuję je upłynnić. Jeśli w Tasnad można kupić, to najprawdopodobniej tam kupię bez zbaczania z drogi.

(27.07.2016 14:44:43)mirekp napisał(a): Winietę kupiłem przez internet, ale na granicy widziałem budkę z napisem-  roviniete.

Dzieki wielkie za info , najprawdopodobniej przez HU i RO pojadę tak jak Ty. Też nie jestem wymagający, a nie lubię jeździć za każdym razem tymi samymi drogami.
Najlepiej Widin,Montana Vraca i na autostradę
Po analizie że znajomymi wbrew naszym obawiam przyjechaliśmy najszybciej. Za Widinem nowy asfalt
Cytat:Winietę potrzebuje jedynie na RO. Mam z wcześniejszych wyjazdów trochę leji i potrzebuję je upłynnić. Jeśli w Tasnad można kupić, to najprawdopodobniej tam kupię bez zbaczania z drogi.
Chyba wiesz, że rovinietę powinieneś posiadać na każdym odcinku Rumunii. W razie kontroli mozesz mieć przekichane - $€£. Na granicy jest punkt z winietami i spokojnie możesz tam zrobić zakup.
Nie wim jak jest obecnie, ale jeszcze rok temu na winiecie widniał zapis, że trzeba ją trzymać przez rok dla ewentualnej kontroli.
Jechałem przez RO dużo razy, nigdy nie miałem kontroli, ale być może lepiej dmuchać na zimno ( czy jak tam brzmi to powiedzenie) i kupić na granicy. Planuje być na granicy przed Carei w godzinach przedpołudniowych a więc punkt powinien być czynny. Dzięki za info i pozdrowionko dla Ciebie.
O ile się nie mylę, punkt sprzedaży winiet znajduje się w budynku policji granicznej. Być może jest nawet przez nich obsługiwany, więc są szanse, że punkt będzie czynny całą dobę.
Będę tam w niedziele, to sprawdzę.